Veelvuldig naar de wc als je wilt slapen en zwanger bent

Lig je eindelijk in bed na een vermoeiende dag moet je plassen. En dat niet één keer maar meerdere keren midden in de nacht. Ja zwanger zijn brengt soms vervelende zaken met zich mee. En je hebt je slaap hard nodig, er wordt namelijk hard gewerkt door jouw lichaam. Dus hoe ga je om met veelvuldig plassen als je eigenlijk wilt slapen?

Het gevoel dat je moet plassen als je wilt slapen en zwanger bent
 

Waarom je in de nacht moet slapen als je zwanger bent

Kort nadat je zwanger bent geworden, zul je merken dat je je vaker dan normaal naar de badkamer moet haasten. Waarom moet je ineens de hele tijd naar de wc? Vooral omdat de hoeveelheid bloed in jouw lichaam dramatisch toeneemt als je zwanger wordt. Dit leidt ertoe dat er veel extra vocht door jouw nieren wordt verwerkt en in jouw blaas terechtkomt.

Mogelijk moet je ’s nachts ook vaker plassen, vooral als je veel zwelling in jouw onderste ledematen en voeten hebt. Als je gaat liggen, zijn je benen gelijk met je bovenlichaam. Dit maakt het gemakkelijker voor jouw bloed om een ​​deel van het vocht dat je gedurende de dag vasthoudt naar jouw blaas te transporteren – nu het niet tegen de zwaartekracht in hoeft te werken.

Nog een belangrijke factor: op een gegeven moment kan jouw groeiende baarmoeder op jouw blaas gaan drukken, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je nog vaker moet plassen. Dit symptoom zal waarschijnlijk tijdens jouw zwangerschap aanhouden of zelfs erger worden.

 

Wat kan helpen om plassen midden in de nacht te voorkomen

Leuk en aardig allemaal maar je wilt gewoon lekker slapen. Je bent al moe genoeg. Misschien kunnen onderstaande tips helpen:

  • Verminder nachtelijke uitstapjes naar de badkamer door gedurende de dag veel te drinken, maar beperk jouw inname in de uren voordat je naar bed gaat.
  • Laat op de dag geen koffie en thee drinken is ook een goed idee.
  • Wanneer je plast, leun dan naar voren om jouw blaas vollediger te legen.

Je zult misschien niet veel verlichting krijgen maar alle beetje helpen. Een theorie is dat het een wrede manier van de natuur is om je te trainen voor de vele gebroken nachten die je gaat meemaken als je baby eenmaal geboren is.

Hoe dan ook, slaap is belangrijk. Ook tijdens deze zwangerschap. Een dutje overdag kan dan ook geen kwaad als je moe bent maar het liefst slaap je natuurlijk de hele nacht gewoon door. We hopen dat bovenstaande tips je helpen om minder aandrang te voelen om te plassen tijdens de slaap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief