Wat wel en geen miskraam veroorzaakt

Kan stress een miskraam veroorzaken? Hoe zit het met seks, sporten of bepaald voedsel? We spraken met experts om veelvoorkomende mythes over de oorzaken van miskramen te doorbreken.

Miskraam
 
Ongeveer 15-20% van de bekende zwangerschappen eindigt in een miskraam. Maar het is misschien geruststellend om te weten dat tegen de tijd dat je een hartslag op een echografie ziet – meestal in week zes of zeven – jouw kans op een miskraam daalt tot minder dan 5 procent, ongeacht jouw leeftijd.

Ondanks hoe vaak miskramen voorkomen, tasten veel vrouwen verrassend in het duister over wat hen werkelijk triggert, blijkt uit onderzoek van het Ohio State University College of Medicine. Veel verkeerde informatie wordt gedeeld onder vrouwen of doorgegeven van oudere generaties.

Hier is wat je moet weten over wat wel en geen miskraam veroorzaakt.

 

Wat eigenlijk miskramen veroorzaakt

Volgens de March of Dimes treedt tot 70 procent van de miskramen in het eerste trimester en 20 procent van de miskramen in het tweede trimester op vanwege een storing in de genen van de foetus. Wanneer de chromosomen van het ei en die van het sperma samensmelten om een ​​embryo te vormen, paren ze meestal correct. Maar soms raken ze door elkaar; als ze verkeerd worden gekoppeld, stopt het embryo met ontwikkelen. Het betekent niet dat er iets mis is met de moeder of vader. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat je een chromosomale fout herhaalt de volgende keer dat je zwanger wordt, dus ga er niet vanuit dat het verleden jouw toekomst voorspelt.

Een andere oorzaak van een miskraam zijn bepaalde ziekten, vooral die welke de bloedtoevoer naar de baarmoeder beperken, zoals diabetes, schildklieraandoeningen, lupus en hartaandoeningen, evenals andere, zoals baarmoederinfecties. Hormonale onbalans en overmatige inname van cafeïne kunnen ook een rol spelen. Inderdaad, vrouwen die elke dag 200 milligram of meer cafeïne consumeerden (ongeveer twee kopjes gewone koffie of blikjes cafeïnehoudende frisdrank) hadden twee keer zoveel kans op een miskraam als degenen die er geen hadden.

Ten slotte kan overmatig drugs- en alcoholgebruik tot een miskraam leiden. Een foetus regelmatig blootstellen aan grote hoeveelheden van deze chemicaliën die een miskraam kunnen veroorzaken, omdat ze een giftig effect hebben op al die zich ontwikkelende cellen.

 

Wat veroorzaakt geen miskraam: ontmaskerende gemeenschappelijke mythen

Enkele grote misvattingen over miskramen kunnen ontkracht worden. Het is belangrijk voor vrouwen om te begrijpen dat dit slechts verhalen over vrouwen uit het verre verleden zijn – en niet alleen zijn ze niet waar, maar deze geloven kan in sommige gevallen je gezondheid en welzijn beïnvloeden.

 

Kan sporten een miskraam veroorzaken?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat het sporten of tillen van een (redelijk) zwaar voorwerp – een boodschappentas, een peuter of iets dergelijks – een miskraam veroorzaakt. De meeste deskundigen zijn het er zelfs over eens dat lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap, met goedkeuring van jouw verloskundige, het risico op miskramen kan verlagen en moeder en baby gezonder en slimmer kan maken. Dat komt omdat lichaamsbeweging stress vermindert, pijntjes en kwalen verlicht, het risico op zwangerschapsdiabetes verlaagt en zelfs uithoudingsvermogen opbouwt voor de bevalling.

 

Kan stress een miskraam veroorzaken?

Onderzoeken naar stress en miskraam zijn tegenstrijdig gebleken. Spanning of angst – strakke deadlines op het werk of zorgen maken over hoe de bevalling eruit zal zien – is niet direct in verband gebracht met zwangerschapsverlies. Bovendien hebben geen enkele studies ooit een verband gelegd tussen een buitensporig slecht humeur en een miskraam. Toch weten we inmiddels allemaal dat stress een grote negatieve invloed kan hebben op het lichaam en daarmee ook de zwangerschap. Of dit leidt tot een miskraam lijkt niet aannemelijk.

Het wordt echter duister als het gaat om grote stress. We hebben het over grote dingen, zoals de dood van een echtgenoot of ouder en zelfs dan is de link niet goed vastgesteld. Bovendien hebben vrouwen onder extreme stress ook meer kans om te roken, drinken of drugs te gebruiken, wat een miskraam kan beïnvloeden.

 

Kan voedsel een miskraam veroorzaken?

Zwangere vrouwen moeten tijdens de zwangerschap een gezond en voedzaam dieet volgen. Hoewel voedsel zelf geen miskraam veroorzaakt, verhogen bepaalde items het risico op door voedsel overgedragen ziekten zoals listeria. Ernstige gevallen van listeria zijn in verband gebracht met een miskraam en zwangerschapscomplicaties. Je moet bijvoorbeeld rauw vlees en vis, zachte kaas, ongepasteuriseerde kaas en delicatessenvlees vermijden.

 

Kan seks een miskraam veroorzaken?

Deskundigen hebben geconcludeerd dat er geen verband bestaat tussen een miskraam en seks – ook al kan geslachtsgemeenschap soms ongemakkelijk aanvoelen als gevolg van jouw veranderende lichaam. Dus voel je vrij om intiem te worden met je partner terwijl je in verwachting bent.

 

Zou een miskraam mijn schuld kunnen zijn?

De overgrote meerderheid van miskramen treedt op vanwege toevallige chromosomale of genetische afwijkingen bij de ongeboren baby of, minder vaak, hormonale onevenwichtigheden of problemen met de baarmoeder of placenta. Deze factoren zijn niets waar een aanstaande moeder controle over heeft. Het is normaal dat een vrouw die een miskraam ervaart, probeert het op de een of andere manier uit te leggen, zelfs als dat betekent dat ze zichzelf de schuld moet geven. Maar alle vrouwen moeten weten dat een miskraam meestal volkomen willekeurig is, en de kans is groot dat je wordt zwanger nadat je het opnieuw hebt geprobeerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief