Zal zwangerschap jouw voeten permanent veranderen?

Tijdens de zwangerschap veranderd er heel veel in jouw lichaam. Maar heb je ook al eens naar je voeten gekeken? Veranderen jouw voeten tijdens de zwangerschap? En is dit blijvend? Het antwoord zal je misschien verbazen.

Voeten veranderen tijdens de zwangerschap
 
Je hebt waarschijnlijk wel een of twee horrorverhalen gehoord over een vriendin van een vriendin wiens voeten groter werden tijdens de zwangerschap – en nooit meer teruggingen naar ‘normaal’. Zou jou dit kunnen overkomen?

Ja, dat zou kunnen. (Sorry.) Een nieuwe studie uitgevoerd aan de Universiteit van Iowa volgde 49 vrouwen tijdens hun zwangerschap. Onderzoekers maten de voeten van de vrouwen in het eerste trimester en vervolgens ongeveer vijf maanden na de geboorte van hun baby. Ze ontdekten dat bij ongeveer 60 tot 70 procent van de vrouwen in het onderzoek hun voeten langer en breder werden. De booghoogte van vrouwen en de stijfheid van de boog namen ook aanzienlijk af. De voeten van vrouwen zouden waarschijnlijk veranderen als dit hun eerste zwangerschap was, maar niet als dat niet het geval was. (Oef, het blijft tenminste niet gebeuren)

Ze ontdekten dat zwangerschap inderdaad leidt tot permanente veranderingen in de voeten.

We weten dat vrouwen, en vooral vrouwen die kinderen hebben gehad, onevenredig zwaar worden getroffen door aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het is mogelijk dat deze voetveranderingen die tijdens de zwangerschap optreden, kunnen helpen verklaren waarom vrouwen, in vergelijking met mannen, een hoger risico lopen op pijn of artritis in hun voeten, knieën, heupen en ruggengraat. De volgende stappen zijn om te onderzoeken of er een verband bestaat tussen voetveranderingen tijdens de zwangerschap en gezondheidsproblemen op latere leeftijd, zoals artritis.

Een beetje in paniek geraakt door deze studie en in de hoop voetgroei tijdens de zwangerschap te voorkomen? Er zijn mogelijkheden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief