Veelvoorkomende zwangerschapsangsten

Het is normaal om gestrest te raken als je zwanger bent. Maar welke zorgen zijn reëel en welke zijn overdreven? Hier vind je antwoorden.

Angsten tijdens de zwangerschap
 
Zwangerschap brengt een achtbaan van intense emoties met zich mee: vooral pure vreugde – maar ook pure zorgen: er is de stress van het plannen, de gekke lichaamsveranderingen, de eindeloze lijst van dingen die je wel en niet moet doen – en, oh ja, het feit dat er klein mens in je groeit. Zwanger zijn is duidelijk een inspanning met hoge inzet, en het is vrij logisch om bang te zijn dat er iets mis kan gaan. Maar hoewel sommige angsten gerechtvaardigd zijn, zijn andere dat niet. Dus hoe plaats je dit in perspectief?

 

Wat moet ik doen als ik per ongeluk mijn baby plet?

Bang dat je op de een of andere manier op je buik rolt terwijl je slaapt en de baby plet? Je zal er later om lachen want je kan je bijna niet bewegen als je zo groot bent. Het idee om op jouw buik te rollen terwijl je slaapt, is niet realistisch.

Als je gewend bent om op je buik te slapen, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het midden in de nacht terugrollen naar die positie. Maar de waarheid is dat je je kunt ontspannen – jouw lichaam beschermt op natuurlijke wijze jouw groeiende baby. In de vroege stadia van de zwangerschap is het eigenlijk veilig om op je buik te slapen. Als je buik (en baby) eenmaal begint te groeien, zal het sowieso niet comfortabel of zelfs niet mogelijk zijn om voor langere tijd op je buik te liggen – dus de kans is groot dat je van houding verandert in je slaap lang voordat het enig kwaad kan voor de baby.

 

Wat als ik iets eet dat schadelijk is voor de baby?

Je leest constant zwangerschapsboeken en controleert etiketten om er zeker van te zijn dat je geen schadelijke voeding eet tijdens de zwangerschap, zoals te veel cafeïne of rauwe kaas. Als je hier teveel aan denkt kan je een groot deel van de zwangerschap in angst leven.

Met al het ‘eet dit, niet dat’-advies dat je tijdens de zwangerschap krijgt, is het gemakkelijk om te geobsedeerd te raken door elk klein ding op je bord. Het is duidelijk dat het belangrijk is om de richtlijnen over wat te eten en drinken tijdens de zwangerschap te volgen, maar onthoud ook dat die lijsten zijn opgesteld uit een overvloed aan voorzichtigheid. Vrouwen kunnen een obsessie krijgen om ervoor te zorgen dat ze alles perfect doen tijdens de zwangerschap, terwijl het echt onwaarschijnlijk is dat 1 foutje leidt tot iets dat schadelijk is voor de baby.

De meeste waarschuwingen waren bedoeld om voedselvergiftiging te voorkomen, wat tijdens de zwangerschap tot ernstige complicaties kan leiden. Een van de grootste angsten is listeriose, een bacteriële infectie die je kunt krijgen door het eten van besmette vleeswaren en ongewassen groente, maar gelukkig is dat type infectie tegenwoordig uiterst zeldzaam.

Natuurlijk moet je nog steeds problematisch voedsel vermijden, inclusief alcohol, rauw vlees, rauwe vis en ongepasteuriseerde melk en kaas. Maar als je per ongeluk in een plakje ongepasteuriseerde brie in jouw salade bijt, hoef je je niet direct zorgen te maken.

 

Wat als ik de baby verlies?

De grootste angst is vaak een miskraam. En het kan een verstikkende, constante angst zijn waardoor je aan het eind van de dag niets anders kan doen dan gezond eten en rusten om je baby veilig en gezond te houden. Terwijl dit prima is is het ook belangrijk om leuke dingen te blijven doen.

Het is moeilijk om met de angst voor een miskraam om te gaan. Jouw bezorgdheid is een natuurlijk onderdeel van mens zijn en het is prima om je zorgen te maken. Het is niet iets dat je kunt beheersen of voorkomen, en als het je overkomt, komt het keihard aan.

Het is ook belangrijk om de statistieken te kennen. Naar schatting eindigen 1 op de 10 klinisch erkende zwangerschappen in een vroegtijdig verlies, waarbij ongeveer 80 procent plaatsvindt gedurende de eerste 12 weken. Tegen het tweede trimester daalt dat risico tot minder dan 1 procent. Dus als je de 13 weken hebt gehaald, kun je ontspannen.

 

Wat moet ik doen als mijn vliezen in het openbaar breken?

Wat zou je doen als je aan het autorijden bent, boodschappen deed of in een restaurant zat te eten en je vliezen breken? Hoe zou je de natte stoel of je natte broek kunnen verklaren? Die zorgen kunnen je thuis houden.

In tegenstelling tot wat je in de films ziet, begint de bevalling meestal niet op deze manier. Bij minder dan 15 procent van de vrouwen breken de vliezen voordat de weeën beginnen. Zelfs als het gebeurt is het geen plotselinge zondvloed, maar meer een zacht straaltje dat blijft doorgaan. Als het in het openbaar breekt, ben je hoogstwaarschijnlijk de enige die het weet.

 

Wat moet ik doen als ik vroegtijdige bevalling krijg?

Ongeveer treft 1 op de 10 zwangerschappen een vroegtijdige bevalling. Het risico is dus reëel, en het is groter als je rookt, lijdt aan een infectie, meerlingen draagt ​​of een vroeggeboorte hebt ervaren tijdens een eerdere zwangerschap. Artsen weten vaak niet precies waarom vroegtijdige bevalling plaatsvindt maar ze weten wel dat vroeggeboorte niet altijd eindigt bij vroeggeboorte. Ongeveer 3 op de 10 gevallen van vroegtijdige bevalling stoppen vanzelf en, zo niet, kunnen bepaalde behandelingen helpen om jouw zwangerschap te verlengen of de baby voor te bereiden op de bevalling. Neem onmiddellijk contact op met jouw arts als je denkt dat je vroegtijdig gaat bevallen.

 

Wat als ik in het openbaar in mijn broek plas?

Elke keer als je lacht, niest, hoest laat je blaas je in de steek. Je kan hele lange shirts dragen voor het geval je bang bent dat iemand ziet dat je urine verliest tijdens de zwangerschap.

We gaan hier niet liegen – urine-ongelukken kunnen en zullen waarschijnlijk gebeuren. Wanneer je in de latere stadia van de zwangerschap kruipt, zijn plotselinge lachen, niezen of hoesten in feite onfeilbare manieren om een ​​verrassende druppelverlies te veroorzaken. Een simpele oplossing? Ga regelmatig naar het toilet, zelfs om de één tot twee uur. Als je jouw blaas leeg houdt, wordt de kans kleiner dat je gaat lekken. En wat de controle over de blaas na de geboorte betreft, bekkenbodemspieroefeningen helpen je er doorheen.

 

Wat moet ik doen als ik niet ben uitgerust om voor een pasgeborene te zorgen?

Je bent bang dat je niet voor een baby zou kunnen zorgen. Je hebt nog nooit een luier verschoond voordat je baby wordt geboren. Dat soort dingen kunnen door je hoofd gaan.

Hoewel het stadium van pasgeborenen hectisch en vermoeiend is, duurt het waarschijnlijk niet lang voordat je de dingen onder de knie hebt. Het is absoluut goed om wat cursussen te volgen over pasgeboren baby’s en het omgaan met een baby, maar je zult er natuurlijk het meeste van leren zodra hij of zij arriveert. Alle nieuwe ouders zullen veel mogelijkheden hebben om te oefenen. Zelfs als je nog nooit een luier hebt gezien en geen idee hebt van inbakeren, maak je geen zorgen. Het is geen rocket science – je zult er snel genoeg zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief