Wat is zwangerschapscholestase?

Intrahepatische cholestase van zwangerschap, algemeen bekend als zwangerschapscholestase, is een leveraandoening die optreedt tijdens de late zwangerschap. De aandoening veroorzaakt intense jeuk, maar zonder uitslag. Jeuk treedt meestal op aan de handen en voeten, maar kan ook andere delen van het lichaam aantasten.

Zwangerschapscholestase
 
Zwangerschapscholestase kan je buitengewoon ongemakkelijk maken. Maar zorgwekkender zijn de mogelijke complicaties voor jou en jouw baby. Vanwege het risico op complicaties kan jouw arts een vroege bevalling aanbevelen.

 

Symptomen van zwangerschapscholestase

Intense jeuk is het belangrijkste symptoom van zwangerschapscholestase. Er is geen uitslag. De meeste vrouwen hebben last van jeuk in de handpalmen of voetzolen, maar sommige vrouwen voelen overal jeuk. De jeuk is ’s nachts vaak erger en kan zo vervelend zijn dat je niet kunt slapen.

De jeuk komt het meest voor tijdens het derde trimester van de zwangerschap, maar begint soms eerder. Het kan erger aanvoelen naarmate jouw uitgerekende datum nadert. Als jouw baby eenmaal is aangekomen, verdwijnt de jeuk meestal binnen een paar dagen.

Andere minder vaak voorkomende tekenen en symptomen van zwangerschapscholestase kunnen zijn:

  • Geelverkleuring van de huid en het oogwit (geelzucht)
  • Misselijkheid
  • Verlies van eetlust

 

Wanneer moet je naar een dokter?

Neem onmiddellijk contact op met jouw verloskundige als je aanhoudende of extreme jeuk begint te voelen.

 

Oorzaken van zwangerschapscholestase

De oorzaak van zwangerschapscholestase is onduidelijk. Mogelijk spelen jouw genen een rol. Soms loopt de aandoening in families. Er zijn ook bepaalde genetische varianten geïdentificeerd.

Zwangerschapshormonen kunnen ook een rol spelen. Zwangerschapshormonen stijgen naarmate je dichter bij jouw uitgerekende datum komt. Artsen denken dat dit de normale galstroom kan vertragen – de spijsverteringsvloeistof die in de lever wordt aangemaakt en die jouw spijsverteringssysteem helpt vetten af ​​te breken. In plaats van de lever te verlaten, hoopt gal zich op in het orgaan. Als gevolg hiervan komen galzouten uiteindelijk in de bloedbaan terecht, waardoor je jeuk kunt krijgen.

 

Risicofactoren van zwangerschapscholestase

Enkele factoren die jouw risico op het ontwikkelen van zwangerschapscholestase kunnen verhogen, zijn onder meer:

  • Persoonlijke of familiegeschiedenis van zwangerschapscholestase
  • Geschiedenis van leverschade of ziekte
  • Zwanger zijn van een tweeling of meer

Ongeveer 60 tot 70 procent van de vrouwen heeft kans op herhaling. In ernstige gevallen kan het risico op herhaling oplopen tot 90 procent.

 

Complicaties bij zwangerschapscholestase

Complicaties door zwangerschapscholestase kunnen optreden bij de moeder of de zich ontwikkelende baby.

Bij moeders kan de aandoening tijdelijk invloed hebben op de manier waarop het lichaam vet opneemt. Een slechte opname van vet kan resulteren in verlaagde niveaus van vitamine K – afhankelijke factoren die betrokken zijn bij de bloedstolling. Maar deze complicatie is zeldzaam en toekomstige leverproblemen zijn ongebruikelijk.

Bij baby’s kunnen de complicaties van zwangerschapscholestase ernstig zijn. Ze kunnen zijn:

  • Te vroeg geboren worden (vroeggeboorte)
  • Longproblemen door het inademen van meconium – de kleverige, groene substantie die zich normaal ophoopt in de darmen van de zich ontwikkelende baby, maar die in het vruchtwater terecht kan komen als een moeder zwangerschapscholestase heeft
  • Overlijden van de baby laat in de zwangerschap maar vóór de bevalling (doodgeboorte)

Omdat complicaties erg gevaarlijk kunnen zijn voor jouw baby, kan jouw arts overwegen om voor jouw uitgerekende datum een ​​bevalling op te wekken.

 

Voorkomen van zwangerschapscholestase

Er is geen bekende manier om zwangerschapscholestase te voorkomen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief