Zwangerschapsjeuk

Krabbelen maar. Ineens voelt het alsof je er alleen maar aan kunt denken hoeveel jeukt je hebt. Jouw zwangerschap kan een hele reeks nieuwe “leuke” ervaringen hebben opgeleverd: duizeligheid, misselijkheid, brandend maagzuur en dus ook zwangerschapsjeuk.

Jeuk tijdens de zwangerschap
 
Je bent waarschijnlijk door andere zwangere vrouwen voor alle zwangerschapskwalen gewaarschuwd en toen deze kwamen tijdens jouw zwangerschap was je dan ook niet verbaasd. Het laatste waar je echter aan dacht was dat je jeuk zou voelen. Welkom bij zwangerschapsjeuk.

Je had nog nooit van veel van je vriendinnen gehoord over hevige jeuk tijdens de zwangerschap, dus nu vraag je je af: wat is de oorzaak hiervan? Is dit normaal? Moet ik me zorgen maken?

Hoewel we de exacte oorzaak van jouw jeuk niet kunnen achterhalen, hebben we een lijst samengesteld met enkele veelvoorkomende redenen waarom zwangere vrouwen mogelijk de neiging hebben om te krabben – en enkele tekenen dat je naar jouw verloskundige moet gaan.

 

Wat veroorzaakt jeuk tijdens de zwangerschap?

Er zijn veel redenen waarom je tijdens de zwangerschap jeuk kunt krijgen. Deze kunnen zijn:

 • Rekende huid. Eerste zwangerschappen en zwangerschappen met meerlingen hebben de neiging de huid een stuk meer uit te rekken dan het gewend is.
 • Droogte. Hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap kunnen een jeukende, schilferige, droge huid veroorzaken.
 • Parfums of stoffen. Verschillende materialen en chemicaliën kunnen je letterlijk de verkeerde kant gaan irriteren.
 • Hormonen. De hormonale veranderingen die je tijdens de zwangerschap ervaart, kunnen van invloed zijn op alles, van stemming en bloedsomloop tot, ja, jeuk.
 • Zwangerschapscholestasis. Dit is een leveraandoening die kan resulteren in de opeenhoping van galzuren in het bloed die jeuk kunnen veroorzaken.
 • Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (PUPPP). Dit is een jeukende uitslag die optreedt rond striae tijdens de late zwangerschap.
 • Prurigo. Deze knapperige, jeukende bultjes op de armen, benen of buik die in elk trimester kunnen verschijnen.

Het is belangrijk om te bedenken waar je jeuk op je lichaam ervaart. De meeste zwangerschappen zullen jeukende buik en jeukende borsten met zich meebrengen, omdat de huid in deze gebieden zoveel veranderingen ondergaat.

Jeuk rond je striae kan het gevolg zijn van PUPPP, terwijl jeukende arm- en beengebieden eerder het gevolg zijn van stoffen die je irriteren of prurigo.

Af en toe een lichte jeuk voelen is normaal, maar intense jeuk aan de buik, armen en benen kan een teken zijn dat jouw lichaam aandacht nodig heeft. Sommige mensen ervaren ook vaginale jeuk tijdens de zwangerschap, die mogelijk moet worden behandeld. Bovendien kan er soms huiduitslag zijn die gepaard gaat met jeuk tijdens de zwangerschap.

Jeuk wordt over het algemeen niet als een symptoom van een vroege zwangerschap beschouwd. In feite verschijnen veel soorten huiduitslag meestal pas later in de zwangerschap en sommige verdwijnen mogelijk pas nadat jouw baby is geboren.

Dat gezegd hebbende, moet elke keer dat intense of langdurige jeuk optreedt tijdens jouw zwangerschap, dit aan jouw verloskundige worden gemeld.

 

Zijn er natuurlijke behandelingen voor jeuk tijdens de zwangerschap?

Net zoals er veel mogelijke oorzaken zijn voor jeuk tijdens de zwangerschap, zijn er verschillende manieren om eventuele jeuk te verminderen. Overweeg deze natuurlijke remedies die je thuis kunt proberen:

 • Verander parfums of wasmiddelen. Je kunt zelfs overwegen om jouw eigen zeep, parfums en wasmiddelen te maken om chemicaliën in commerciële producten te vermijden die jouw huid irriteren.
 • Draag losse kleding gemaakt van natuurlijke stoffen. (Dit helpt om mogelijk irriterende stoffen uit de buurt van je huid te houden en je koel te houden om hittegerelateerde uitslag te voorkomen!)
 • Neem een ​​havermoutbad of gebruik een huidbehandeling met yoghurt. Inzepen met pijnboomteerzeep is een veelgebruikt huismiddeltje voor PUPPP.
 • Gebruik een vochtinbrengende crème om te helpen bij een droge huid. Olijfolie en kokosolie zijn beide zeer hydraterend, net als kokosboter.
 • Breng wat calamine-lotion aan. Deze krijtachtige roze vloeistof is niet alleen voor insectenbeten.
 • Verhoog jouw waterinname en zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft. Vergeet niet om elektrolyten toe te voegen aan jouw hydratatie. Zorg ervoor dat je wat kokoswater of water met elektrolyten toevoegt (denk aan AA-drink), zodat jouw lichaam het meeste uit het water haalt dat je eraan geeft.
 • Zet een luchtbevochtiger en/of een ventilator aan. Door de lucht vochtig en koel te houden, dit helpt bij een droge huid en jeukende hittegerelateerde uitslag.

Onthoud: als de jeuk niet verbetert of erger wordt, is het tijd om plannen te maken voor een bezoek aan jouw verloskundige.

 

Wanneer moet je naar een dokter?

Je moet jouw verloskundige raadplegen als je een van de volgende symptomen heeft.

 

Tekenen van zwangerschapscholestase

 • geelzucht (een gele verkleuring van de huid en het witte deel van het oog)
 • donkere urine
 • gebrek aan eetlust
 • misselijkheid
 • lichte ontlasting
 • depressie
 • intense jeuk, inclusief jeukende voeten

Zwangerschapscholestase is een leveraandoening die resulteert in een opeenhoping van galzuren in het bloed. Gewoonlijk is er geen uitslag, maar de huid kan een meer gele tint krijgen. Tijdens de zwangerschap treedt de aandoening, als deze zich voordoet, in het derde trimester voor.

Jouw arts zal zwangerschapscholestase diagnosticeren met een bloedtest. Meestal wordt ook een medische anamnese afgenomen, omdat zwangerschapscholestase een erfelijke aandoening kan zijn en vaker voorkomt als jouw moeder of zus het ook heeft gehad tijdens een van hun zwangerschappen.

Veel vrij verkrijgbare medicijnen tegen jeuk zullen niet effectief zijn als zwangerschapscholestase de oorzaak is van jouw jeuk, maar jouw arts kan mogelijk andere geneesmiddelen voorschrijven die de jeuk kunnen helpen verlichten en de hoeveelheid galzuur in de huid kunnen verminderen.

Uiteindelijk is de oplossing voor zwangerschapscholestase de bevalling van de baby, en de jeuk verdwijnt meestal binnen een paar dagen na de bevalling.

Omdat er een verhoogde kans is op doodgeboorte en vroeggeboorte, kan jouw arts een eerdere inleiding of frequentere controle tijdens jouw zwangerschap (en gedurende een periode na de bevalling) willen bespreken als bij jou de diagnose zwangerschapscholestase is gesteld.

 

Tekenen van PUPPP

 • uitslag bestaande uit kleine, puistjesachtige stippen, die zich meestal verspreiden vanaf striae en niet verder reiken dan de borsten
 • blaren rond de uitslag
 • ’s nachts extra jeuk

Meestal zal jouw arts PUPPP diagnosticeren door middel van een huidonderzoek. In zeldzame gevallen kan een huidbiopsie worden gedaan. Bloedonderzoek om een ​​infectie uit te sluiten, kan ook worden gedaan.

De ultieme remedie voor PUPPP is de bevalling van de baby, en de uitslag is meestal binnen een paar weken na de bevalling verdwenen. Vochtinbrengende crèmes, steroïde crèmes en antihistaminica die door jouw arts zijn voorgeschreven, evenals jeukverlichtende baden, kunnen jeuk tijdelijk helpen verlichten tot je uitgerekende datum.

 

Tekenen van prurigo

 • jeukende, knapperige bultjes op de armen, benen of buik

Hoewel vochtinbrengende crèmes kunnen helpen bij de jeuk door prurigo, omvat de behandeling meestal lokale steroïden en orale antihistaminica. Als je tijdens een zwangerschap prurigo hebt gehad, is de kans groter dat je dit bij toekomstige zwangerschappen zult ervaren. Hoewel het kort na de bevalling kan verdwijnen, kan het helaas ook weken of zelfs maanden na de bevalling aanhouden.

Als je tijdens jouw zwangerschap langdurig intens jeuk ervaart, is het een goed idee om contact op te nemen met jouw verloskundige. Ze kunnen medicijnen voorschrijven, verschillende ziekten uitsluiten en ervoor zorgen dat jij en je kleintje veilig zijn.

 

Zwangerschapsjeuk in het kort

Die intense jeuk die je tijdens de zwangerschap voelt, kan aan veel verschillende dingen te wijten zijn. Het is belangrijk om na te denken over eventuele andere symptomen die je ervaart, de tijdlijn van jouw jeuk en zelfs jouw dagelijkse bezigheden om erachter te komen hoe je dit ongemakkelijke probleem kunt oplossen.

Omdat jeuk een symptoom kan zijn van een ernstiger aandoening, is het belangrijk om jouw verloskundige te raadplegen als het aanhoudt of als er andere symptomen optreden.

Je wilt tenslotte niet dat jeuk je afleidt van ochtendmisselijkheid, brandend maagzuur en veelvuldig naar het toilet gaan waarvoor je door andere zwangere vrouwen bent gewaarschuwd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief