7 soorten bevallingen

Als je zwanger bent ben je je wellicht niet altijd bewust dat er veel manieren zijn om te bevallen. De meeste mensen bevallen in een bed in het ziekenhuis maar dat hoeft helemaal niet jouw keuze te zijn. Dus, hoe wil jij bevallen?

Welke soorten bevallingen zijn er
 

Feiten die je moet weten over bevallingen en bevallingsmethoden

 • Bevallingsopties omvatten natuurlijke bevalling zonder hulp, geassisteerde bevalling en bevalling door middel van een keizersnede.
 • Bevallingslocaties zijn onder meer thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis.
 • Vaginale bevallingen zonder medicatie kunnen minder pijnlijk en soepeler zijn als de moeder en partner ademhalingstechnieken en andere strategieën leren in een geboorteklas. De Lamaze-methode of de Bradley-methode zijn twee veel voorkomende bevallingsklassen.
 • De risico’s en voordelen van elke toedieningsmethode moeten samen met de voorkeuren van de moeder worden afgewogen om te bepalen wat goed voor haar is.
 • Elk jaar worden in Nederland rond de 170.000 baby’s geboren. Bevallingszorg in Nederland is erg goed. Jaarlijks overlijden minder dan 10 vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling in Nederland.

 

Is een bevalling pijnlijk?

De ervaring van elke vrouw is uniek, maar de meeste moeders zouden eerlijk zeggen, ja, de bevalling is pijnlijk. Het is echter van korte duur en er zijn veel soorten en methoden om de intensiteit van pijn bij de bevalling effectief te verminderen. Er zijn veel keuzes bij de bevalling. Vrouwen kunnen de methode kiezen die hen het meest op hun gemak stelt, en die past bij hun persoonlijke en medische situatie.

 

Welke natuurlijke bevallingsmethoden zijn er thuis beschikbaar?

Natuurlijke bevalling thuis was tot ongeveer 75 jaar geleden de normale (en enige) bevallingsmogelijkheid. Natuurlijke bevalling benadrukt een ongestoord, ondersteund proces, met minimale interferentie en minder ingrijpende monitoring. Vrouwen die de voorkeur geven aan een niet-begeleide bevalling, volgen vaak lessen om te leren wat ze kunnen verwachten en hoe ze zich kunnen voorbereiden. Er zijn een aantal verschillende bevallingsklassen om uit te kiezen. In elke klas leer je over de stadia van bevalling, ademhaling en ontspanningstechnieken, wat er met de vagina gebeurt na de bevalling en hoe je voorbereid moet zijn op de bevalling en de nieuwe baby. De verschillende methoden worden in verschillende klassen onderwezen.

 

Wat is vaginale bevalling zonder medicatie?

Een vaginale bevalling zonder medicatie komt zowel moeder als baby ten goede. Het microbioom of de bacteriële omgeving wordt bepaald door de geboortemethode. Er is enig onderzoek dat suggereert dat de ontwikkeling van het microbioom voor baby’s verband houdt met de kans op het ontwikkelen van allergische aandoeningen tijdens de kindertijd, maar de associatie is niet duidelijk.

 

Voordelen van vaginale bevalling

 • Baby’s die vaginaal worden geboren, hebben meestal minder ademhalingsproblemen.
 • Andere voordelen van vaginale bevalling zijn een sneller herstel voor de moeder en het vermijden van buikoperaties en de bijbehorende risico’s die gepaard gaan met een keizersnede.
 • Vaginale bevallingen hebben een lagere infectiegraad en een kortere ziekenhuisopname.

 

Nadelen van vaginale bevalling

 • De nadelen van een vaginale bevalling kunnen het scheuren van het perineum zijn.
 • Soms wordt een vaginale bevalling om medische redenen niet aanbevolen.

 

Wat is een thuisbevalling?

Slechts een klein deel van de vrouwen kiest voor een thuisbevalling. Het kan een veilige en ontspannende natuurlijke bevallingsmethode zijn voor vrouwen met een normale zwangerschap met een laag risico. Thuisbevallingen zijn vaginale bevallingen zonder medicatie, en er wordt een verscheidenheid aan geest-lichaamstechnieken en voorbereidingsmethoden gebruikt om de pijn bij de bevalling te verminderen en een gemakkelijke bevalling en geboorte te bevorderen.

Thuisbevallingen worden bijgewoond door een gecertificeerde professionele verloskundige, een erkende verpleegkundige-verloskundige of een natuurgeneeskundige verloskundige. Soms gaat een ondersteuningsmedewerker, een doula, naar huisbevallingen. Deze geboorteprofessionals werken ook in geboortecentra.

 

Voordelen van thuisbevalling

Veel vrouwen vinden het ontspannend en geruststellend om in hun eigen huiselijke omgeving te zijn. Andere voordelen zijn:

 • Je hoeft je geen zorgen te maken dat je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis wordt vervoerd of naar huis wordt vervoerd na de geboorte van de baby.
 • Thuis een baby krijgen betekent dat je alle gemakken van thuis hebt, inclusief snacks en wisseling van kleding.
 • Het herstel en de overgang naar borstvoeding kunnen gemakkelijk zijn omdat de omgeving comfortabel en vertrouwd is.
 • De moeder kan iedereen uitnodigen die ze wil voor de bevalling.
 • Veel vrouwen voelen zich meer op hun gemak bij een thuisbevalling als ze moeten schreeuwen of krijsen.

 

Nadelen van thuisbevalling

 • Als speciale hulp bij de bevalling gewenst is, zoals een bevallingsbak met water, moet deze van tevoren naar het huis worden gebracht en worden voorbereid.
 • Als het huis erg afgelegen is of het weer is slecht, kan het voor de verloskundige moeilijk zijn om op tijd bij het huis te komen (hoewel het in dezelfde omstandigheden moeilijk zou zijn om naar het ziekenhuis te rijden).
 • Als het geboorteplan niet normaal verloopt, kan het zijn dat je naar een ziekenhuis moet worden vervoerd.
 • Sommige vrouwen voelen zich niet op hun gemak bij thuisbevallingen, en het is geen goede optie tenzij het een zwangerschap met een laag risico betreft, en de moeder er de voorkeur aangeeft.

 

Wat is de Lamaze-methode?

De Lamaze-methode staat meestal bekend om gecontroleerde ademhalingstechnieken, maar het omvat een aantal comfortstrategieën die tijdens de bevalling kunnen worden gebruikt. Ademhalingstechnieken verhogen de ontspanning en verminderen de perceptie van pijn. Naast ademhaling wordt ook andere informatie over de voorbereiding op de bevalling behandeld. De Lamaze-methode leer je in een reeks lessen die waar mogelijk door zowel de aanstaande moeder als haar partner worden bijgewoond. De Lamaze-methode moedigt of ontmoedigt medicatie niet expliciet, maar probeert vrouwen voor te lichten over hun opties, zodat ze een geboorteplan kunnen maken dat past bij hun individuele behoeften.

 

Voordelen van de Lamaze-methode

 • Lamaze-training bereidt de moeder en haar partner voor met een aantal hulpmiddelen om op natuurlijke wijze door de weeën en bevalling heen te komen.
 • De ademhalings- en ontspanningstechnieken verminderen de perceptie van pijn en zorgen ervoor dat de bevalling soepel verloopt.
 • De Lamaze-cursussen helpen het paar om voorbereid te zijn op wat ze de eerste paar dagen en weken samen kunnen verwachten.

 

Nadelen van de Lamaze-methode

Het leren van de Lamaze-methode kost tijd. Het paar moet vooruit plannen en lessen bijwonen die in het tweede trimester van de zwangerschap beginnen.

 

Wat is de Bradley-methode?

De Bradley-methode richt zich op het voorbereiden van de moeder op een natuurlijke bevalling, gecoacht door haar partner. De nadruk ligt op het voorbereid zijn op een vaginale bevalling zonder hulp zonder medicatie. De methode wordt gedurende 12 weken onderwezen, samen met het lezen van een werkboek. Naast het leren van manieren om de pijn bij vaginale bevalling te verminderen, leert de methode over voeding en andere aspecten van natuurlijke gezondheid.

 

Voordelen van de Bradley-methode

 • De Bradley-methode is nuttig om ouders voor te bereiden op bevallingen zonder hulp.
 • Het helpt het paar voorbereid te zijn met technieken om de perceptie van pijn te verminderen en ontspannen te blijven door middel van een natuurlijke, niet-medicinale bevalling.
 • Het leert het paar ook over dingen die ze moeten weten om voor zichzelf te zorgen als nieuwe ouders en wat ze kunnen verwachten als het kind arriveert.

 

Nadelen van de Bradley-methode

Voor stellen die niet zeker weten of ze zonder medicatie een vaginale bevalling willen proberen, is de Bradley-methode misschien niet de beste. De cursus en training duren behoorlijk lang. Koppels moeten in het tweede trimester met lessen beginnen.

 

Wat is een waterbevalling?

Een bevalling in het water betekent dat de moeder enkele of alle stadia van de bevalling doorloopt in een bad, vergelijkbaar met een bubbelbad. De baby kan onder water worden geboren of de moeder kan uit het water komen en in een andere positie bevallen. Vrouwen kozen voor waterbevallingen omdat het meer ontspannend en minder pijnlijk kan zijn om in het water te zijn. Geboortebaden kunnen voor een thuisbevalling in huis worden gebracht en zijn vaak te vinden in geboortecentra. Sommige ziekenhuizen hebben mogelijk ook geboortebaden.

 

Voordelen van waterbevalling

 • Een bevalling in het water wordt voor veel vrouwen als minder pijnlijk en meer ontspannen beschouwd. Het stelt de vrouw in staat verschillende houdingen aan te nemen die natuurlijker en minder pijnlijk kunnen aanvoelen.
 • De partner kan ook met de moeder in bad gaan om tijdens de bevalling te ondersteunen.

 

Nadelen van waterbevalling

 • Sommige critici zeggen dat een bevalling in het water het risico op infectie kan verhogen, maar zolang het water fris en schoon is, zijn bevallingen met water niet riskanter dan bevallingen zonder water.
 • Tenzij de waterbevalling plaatsvindt in een geboortecentrum met gevestigde kuipen, is het nodig om het bad op locatie te krijgen, het bad op te zetten en het opwarmen van het water voor een waterbevalling.
 • Als het geboorteplan thuis niet normaal verloopt, kan transport naar een ziekenhuis nodig zijn.
 •  

  Welke soorten geboorte- en bevallingsmethoden zijn er in het ziekenhuis?

  Vrouwen die in het ziekenhuis bevallen, hebben de meeste van dezelfde opties als thuisbevallingen, ze heeft sneller toegang tot chirurgische ingrepen als zich een noodgeval voordoet. Vrouwen die in een ziekenhuis of geboortecentrum bevallen, hebben de mogelijkheid om een ​​vaginale bevalling met of zonder medicatie te proberen.

   

  Voordelen van bevalling in het ziekenhuis

  De voordelen van een ziekenhuisbevalling zijn onder meer:

  • Gemakkelijke toegang tot noodinterventies zoals een keizersnede.
  • Geavanceerde monitoring voor risicovolle zwangerschappen.
  • Meer opties voor pijnbeheer, waaronder epidurale anesthesie.

   

  Nadelen van bevalling in het ziekenhuis

  • De risico’s van een bevalling in het ziekenhuis kunnen een grotere kans op ongewenste interventie omvatten.
  • Soms kan de ziekenhuisomgeving leiden tot het haasten van de stadia van de bevalling, wat resulteert in een grotere kans op inknippen van het perineum tijdens de bevalling of een keizersnede.
  • Andere risico’s van een ziekenhuisbevalling (en eventueel verblijf in het ziekenhuis) zijn onder meer een grotere kans op infectie.

   

  Wat zijn geassisteerde geboorten?

  Natuurlijke bevallingen zijn niet altijd een optie, en als zich een complicatie voordoet, hebben vrouwen nu een aantal opties om hen te helpen bij een veilige bevalling. Soms worden keizersnedes van tevoren gepland. De andere ondersteunde opties die hier worden besproken, zijn doorgaans van toepassing in het geval van onverwachte complicaties.

   

  Keizersnede

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het aantal keizersneden ongeveer 10% tot 15% is; het hogere niveau is vanwege zowel electieve keizersnede als overmatig gebruik in de VS. Een keizersnede omvat een horizontale incisie over de onderbuik waardoor het kind wordt geboren. De typische opname in het ziekenhuis is drie dagen na een keizersnede om er zeker van te zijn dat de incisie geneest. Volledig herstel kan 8 weken duren. Een voordeel van een keizersnede is dat de geboortedatum van tevoren kan worden gepland.

   

  Vacuümextractie

  Een vacuümondersteunde bevalling omvat het bevestigen van een zachte beker aan het hoofd van de baby terwijl deze zich in het geboortekanaal bevindt en een handpomp wordt gebruikt om zuigkracht te creëren om de bevalling te vergemakkelijken.

  • Het voordeel is dat deze optie voor geassisteerde geboorte een lager risico heeft dan een keizersnede van foetale nood.
  • De risico’s van deze methode zijn onder meer lichte verwondingen aan de hoofdhuid of ernstiger trauma of bloeding van het hoofd.

   

  Bevalling met tang

  Een bevalling met een tang, tangverlossing, betekent dat gebogen instrumenten worden gebruikt om de voortgang van het kind in het geboortekanaal te vergemakkelijken. Een tang kan niet worden gebruikt als het kind in stuitligging is, maar het kan een optie zijn als de moeder te uitgeput is of als het kind sneller moet worden bevallen dan van nature voorkomt.

   

  Hoe zit het met vaginale bevalling na een keizersnede?

  Hoewel het vroeger als onverstandig werd beschouwd, hebben vrouwen de mogelijkheid om na een keizersnede een vaginale bevalling te proberen voor hun volgende kind. Niet alle vrouwen komen in aanmerking voor een vaginale bevalling na een keizersnede.

   

  Welke soorten bevallings- en bevallingsmethoden zijn beschikbaar in een geboortecentrum?

  Sommige mensen beschouwen een bevalling in een geboortecentrum als het beste van twee werelden. De setting is ontspannend en huiselijk, en opties voor ondersteuning van lichaam en geest voor pijn bij de bevalling zoals hypnose, bevallingen met water en doula’s zijn direct beschikbaar. Bevallingen zonder hulp met behulp van deze ondersteuningstechnieken staan ​​centraal. De nadruk ligt op het verzekeren dat de moeder de geboorte-ervaring heeft die ze wil. Alle bevallings- en geboorteopties die we tot nu toe hebben besproken, zijn beschikbaar in geboortecentra, behalve keizersnedes. Meestal worden vrouwen overgebracht naar het ziekenhuis (of naar een ander deel van de faciliteit als het geboortecentrum zich in een ziekenhuis bevindt) als ze een onverwachte keizersnede nodig hebben.

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief