6 tips om beter gehydrateerd te blijven

Gehydrateerd blijven – het is een van de belangrijkste principes van een goede gezondheid tijdens de zwangerschap. Je beweegt, je eet gezond, je neemt jouw zwangerschapsvitamines, je voorkomt stress en je hydrateert. Makkie toch? Vooral qua hydratatie kan je misschien nog wat hulp gebruiken. Daarom 6 tips om beter gehydrateerd te blijven gedurende de zwangerschap.

Hydrateren tijdens zwangerschap
 

Meer water drinken is niet genoeg om gehydrateerd te blijven

Het blijkt dat de meest effectieve hydratatie een beetje lastig kan zijn. Het is niet alleen een kwestie van zoveel mogelijk water drinken; er spelen nog andere factoren een rol.

Jouw lichaam gebruikt tijdens jouw zwangerschap grotere hoeveelheden water. Uitdroging is automatisch een punt van zorg als je niet oplet om verloren vloeistoffen aan te vullen.

Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, waardoor het moeilijk is om iets binnen te houden, wordt uitdroging nog waarschijnlijker. Braken kan leiden tot een tekort aan vocht en elektrolyten, plus het verlies van maagzuur.

Naarmate je verder in jouw zwangerschap komt, kan oververhitting ook een probleem worden, wat een andere voorloper is van uitdroging.

 

6 hydratatie tips

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je optimale hydratatie krijgt voor dat prachtige zwangere lichaam van jou.

 

  1. Niet slurpen. In plaats van te wachten tot je dorst hebt en dan een groot glas water te drinken, blijf je de hele dag nippen. Omdat dorst een aanwijzing kan zijn dat je al uitgedroogd bent, kun je hoofdpijn, vermoeidheid, humeurigheid en andere symptomen van uitdroging voorkomen door gewoon de hele dag door regelmatig water te drinken.
  2. Eet wat water. Hoe belangrijk het ook is om water te drinken, het eten van hydraterende voedingsmiddelen is ook de sleutel om te krijgen wat je nodig hebt. Komkommers, sla, selderij, radijs, bloemkool, courgette en paddenstoelen behoren tot de groenten die het hoogst in water staan, samen met fruit zoals watermeloen, aardbeien, ananas, citrus en meloen.
  3. Houd het koel. Wat betreft het maximaliseren van de hydratatie, vooral na inspanning, kan koel water op kamertemperatuur het meest optimaal zijn, volgens een kleine studie gepubliceerd in het International Journal of Clinical and Experimental Medicine.
  4. Houd alles koel. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel is als je slaapt, idealiter tussen 16 en 18 graden, volgens de National Sleep Foundation. Wat heeft dit met hydratatie te maken? Je verliest vocht terwijl je slaapt, en een te warme kamer kan ervoor zorgen dat je meer verliest.
  5. Sporten en bewegen. Ja, sporten kan uitdroging veroorzaken als je niet genoeg water drinkt. Maar lichaamsbeweging stimuleert ook de bloedsomloop, wat helpt om de elektrolytniveaus in jouw lichaam in evenwicht te brengen en voedingsstoffen naar jouw cellen te verdelen.
  6. Bonustip: voeg een elektrolytendrankmix toe aan jouw water. Denk aan AA-drink tijdens de zwangerschap. Deze drankjes zorgen dat in jouw bloedbaan sneller en efficiƫnter hydratatie optreed dan alleen water.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief