Waarom sommige artsen lage dosis aspirine aanbevelen voor zwangere vrouwen

Een lage dosis aspirine aanbevolen krijgen tijdens je eerste zwangerschapsafspraak bij de verloskundige is misschien beetje apart maar het kan in de toekomst vaker gaan voorkomen. De vraag is waarom?

Wanneer er in een eerdere zwangerschap pre-eclampsie ontwikkeld is, een mogelijk ernstige complicatie waarbij hoge bloeddruk betrokken is, kan dit een oplossing bieden. Het blijkt dat een kleine hoeveelheid dagelijkse aspirine het risico op pre-eclampsie tijdens de zwangerschap aanzienlijk kan verminderen. Het wordt momenteel aanbevolen voor veel zwangere vrouwen door twee invloedrijke groepen: het American College of Obstetricians and Gynecologists en de U.S. Preventive Services Task Force, een onafhankelijk panel van experts in opdracht van de federale overheid.

Aspirine
 
De uitdaging, volgens sommige gynaecologen, is het bekendmaken aan vrouwen die het risico lopen dat het regime van lage doses aspirine iets is dat hen ten goede zou kunnen komen.

Vanwege leeftijd en een voorgeschiedenis van pre-eclampsie kan aspirine aanbevolen worden om te nemen. Dit gewoon uit voorzorg om de stroom van voedingsstoffen en zuurstof en alles naar de baby te helpen geleiden om hem te laten blijven gedijen en groeien.

Elk medicijn kan bijwerkingen hebben maar de risico’s van pre-eclampsie zijn groot. Het kan fataal zijn – het is een belangrijke oorzaak van het hoge moedersterftecijfer in de Verenigde Staten. En als donkere vrouw is het risico om tijdens de bevalling te overlijden verhoogd; Het moedersterftecijfer onder donkere vrouwen in de VS is ongeveer drie keer zo hoog als onder blanke vrouwen.

 

Hoe het werkt?

De oorzaak van pre-eclampsie bij een zwangere vrouw is nog onbekend, maar het mechanisme van gevaar is duidelijk: haar bloedvaten vernauwen zich, wat onder meer betekent dat het bloed niet gemakkelijk naar haar nieren, hersenen of baarmoeder kan stromen. Veelbetekenende tekenen zijn onder meer vreselijke hoofdpijn en gezwollen handen en voeten.

Wat aspirine doet, is de bloedvaten ontspannen, de bloeddruk verlaagt, maar ook verbetert de bloedtoevoer naar de baby, de nieren en de hersenen. Hierdoor wordt de kans kleiner dat de vrouw complicaties bij haar zwangerschap krijgt die invloed hebben op haar of haar baby.

Prenatale aspirine kan het risico op pre-eclampsie met 24% verminderen, volgens een uitgebreide beoordeling van het wetenschappelijke bewijs door de USPSTF in 2014. In die richtlijn werden de nadelen van het nemen van een lage dosis aspirine tijdens de zwangerschap beschreven als “niet groter dan klein”.

Het is aangetoond dat het erg veilig is. Dingen waar mensen zich zorgen over maken – zoals bloeding tijdens de zwangerschap of iets dat placenta-abruptie wordt genoemd, wat een vroege scheiding van de placenta is – zijn niet toegenomen bij vrouwen die een lage dosis aspirine gebruiken.

Dit is niet hetzelfde als het nemen van aspirine voor pijnverlichting – dat is een veel hogere dosis, meestal 325 mg per pil, en een of twee pillen om de vier tot zes uur. Daarentegen zijn aspirinetabletten met een lage dosis ongeveer 81 mg. Ze zijn meestal goedkoop en kunnen worden voorgeschreven – ze zijn vaak gedekt door een verzekering – of kunnen zonder recept worden gekocht.

Gekleurde vrouwen hebben meer kans op pre-eclampsie dan blanke vrouwen, en ze zullen er eerder aan overlijden.

 

Worden aspirine onderdeel van de zwangerschapsvitamines?

Elke vrouw die zwanger is van een tweeling of drieling, of die diabetes of hypertensie heeft, of die eerder pre-eclampsie heeft gehad, wordt geacht een hoog risico op de aandoening te hebben en moet met haar arts praten over het nemen van een lage dosis aspirine.

Naast die groep van “hoogrisicokarakteristieken” zijn er de gematigde risicofactoren – zoals zwanger zijn van een eerste baby, of zwaarlijvig zijn, of ouder dan 35, of een donkere huidskleur. Als je twee of meer van deze kenmerken hebt, moet je ook een lage dosis aspirine overwegen, althans eerst met de verloskundige bespreken.

Zesentachtig procent van patiënten in het Boston Medical Center zou op basis van die criteria in aanmerking komen voor aspirine. Als je naar 86% kijkt, begrijp je waarom er als volksgezondheidsinitiatief het zou kunnen dat alle zwangere vrouwen het zouden kunnen krijgen in de toekomst.

Screening op alle risicofactoren hoeft niet altijd vlekkeloos te verlopen. En aangezien er volgens sommigen geen significante nadelen zien van een lage dosis aspirine kan het zijn het dat iedereen die zwanger is het geadviseerd kan krijgen.

Over 10 jaar kan het zomaar zijn dat een lage dosis aspirine toegevoegd kan zijn aan zwangerschapsvitamines.

 

De behoefte aan onderzoek naar de universele vraag

Maar niet iedereen is er – althans op dit moment – van overtuigd dat elke zwangere vrouw aspirine moet nemen.

Aspirine kan de verwoestende gevolgen van pre-eclampsie en van veel van de hypertensieve zwangerschapsstoornissen voorkomen voor degenen die risico lopen. Voor degenen die risico lopen, is het belangrijk dat je eerst moet bespreken of aspirine geschikt voor je is. Dat het risico op bijwerkingen laag is wil niet zeggen dat iedereen zomaar medicijnen moet gebruiken. Dat geldt ook voor aspirines, zeker omdat dit ook de kans op bloedingen kan vergroten.

 

Gekleurde vrouwen lopen veel risico

Het Prenatale Aspirine-project van Boston Medical Center begon in 2017 met als doel om bekendheid te geven aan de voordelen van een lage dosis aspirine tijdens de zwangerschap voor in aanmerking komende vrouwen en onderzoek te doen naar de belemmeringen voor het implementeren van de aanbevelingen van de taskforce.

Via focusgroepen ontdekten de leiders van het project dat de meeste van hun patiënten nog nooit van pre-eclampsie hadden gehoord. Daarbij is er veel onduidelijkheid welke medicijnen veilig zijn om te nemen tijdens de zwangerschap en welke niet. Het is altijd verstandig dit te overleggen met jouw verloskundige en apotheker.

Iedereen verdient een gezonde baby en een gezonde moeder, en dat lukt nu niet altijd. Dit is echter een kans voor alle vrouwen – maar vooral voor vrouwen van kleur – om weer wat macht te kunnen claimen over hun vermogen om gezonde zwangerschappen en gezonde kinderen te krijgen.

Deze kleine pil zal dat niet allemaal oplossen. Het heeft echter een groot potentieel om het aantal gevallen van pre-eclampsie te verminderen, een aandoening die veel vrouwen doodt. Maar overleg altijd eerst met jouw verloskundige en huisarts.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief