Striae voorkomen tijdens de zwangerschap

Striae is een veel voorkomende ergernis tijdens de zwangerschap. Met onderstaande middeltjes kan je de kans op striae drastisch verminderen. Daarnaast lees je enkele tips voor het wegwerken van striae na de bevalling als ze verschijnen.

Zwangerschapsstriae
 
Striae ontwikkelt zich bij negen van de tien zwangerschappen, meestal in de zesde of zevende maand. Deze roze strepen rond maag, borsten of heupen ontstaan ​​wanneer collageen en elastine (de vezels die je huid strak houden) uitrekken en breken tijdens de zwangerschap als gevolg van de druk van een snelle gewichtstoename. Je hebt de beste kans om striae te verminderen als ze nieuw zijn. Als littekens eenmaal wit worden, zijn ze buitengewoon moeilijk te behandelen.

Of je ze krijgt, hangt vooral af van jouw zwangerschap en jouw genetica. Als jouw moeder of oma striae heeft ontwikkeld, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Hoewel er geen onfeilbare manier is om striae te voorkomen, kunnen deze tips ze tijdens jouw zwangerschap tot een minimum beperken.

 

Manieren om risico op striae te verminderen

 

Hydrateer je huid met een moisturizer

Als de zwangerschapstest eenmaal positief is, begin dan met het hydrateren van de gebieden waar de kans op striae zich voordoet: je buik, onderrug, borsten en heupen. Striae ontstaat ​​wanneer de vezels net onder het huidoppervlak uit elkaar vallen als gevolg van de druk van een snelle gewichtstoename. Moisturizer helpt de elasticiteit van de huid te behouden, waardoor het minder snel scheurt wanneer jouw lichaam begint uit te zetten.

 

Crème en badderen voor hydratatie

Breng ’s ochtends een rijke crème aan die zorgt voor langdurige hydratatie. Denk aan producten met kokosolie en vitamine E. Voeg ’s avonds een paar druppels van een huidverzorgende olie toe aan een warm bad, zodat je kunt hydrateren zonder dat dit je veel energie kost. Een andere manier om jouw huid te beschermen: streef ernaar om langzaam en gestaag aan te komen door gezonde voeding en beweging.

 

Eet gezonde zwangerschapsrecepten met de juiste voedingsstoffen

Striae kan ook optreden als je op bepaalde gebieden een tekort aan voedingsstoffen binnen krijgt. Het kan helpen om voedsel te eten dat de gezondheid van de huid bevordert. Zeker tijdens de zwangerschap wanneer de baby die in jouw buik groeit veel vitamines en mineralen onttrekt uit jouw lichaam. Zorg ervoor dat jouw dieet voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan:

vitamine C
vitamine D
vitamine E
zink
eiwit

Een manier om ervoor te zorgen dat je een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt, is door onbewerkte voedingsmiddelen in verschillende kleuren te kiezen. Een ontbijt met eieren, volkoren toast en gemengde bessen voegt bijvoorbeeld veel kleur toe aan jouw bord terwijl het een verscheidenheid aan voedingsstoffen bevat.

 

Vitamine C om je huid elastisch te houden

Collageen speelt een rol bij het sterk en elastisch houden van jouw huid. Het helpt rimpels te verminderen, maar het kan ook belangrijk zijn om striae te voorkomen. Vitamine C is een belangrijke voedingsstof voor de ontwikkeling van collageen. Vitamine C is te vinden in veel groenten en fruit. Citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, zijn bijzonder goede bronnen van vitamine C.

 

Voldoende vitamine D om striae te verminderen

Een studie vond een verband tussen lage vitamine D-spiegels en de kans op striae. Meer onderzoek is nodig, maar de resultaten suggereren dat het handhaven van een gezond vitamine D-gehalte het risico op striae kan verminderen. De gemakkelijkste manier om vitamine D te krijgen, is door blootstelling aan de zon. De vitamine zit vaak in vlees, vis en zuivelproducten zoals melk of yoghurt.

 

Zink voor een gezonde huid

Zink is een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van de huid. Het helpt ontstekingen te verminderen en speelt een rol bij het wondgenezingsproces. Er zijn tot nu toe zeer weinig aanwijzingen voor een verband tussen zink en striae, maar het opnemen van zinkrijke voedingsmiddelen in jouw dieet, zoals noten en vis, kan jouw huid gezond houden.

 

Geen koffie maar water om striae te voorkomen

Als je voldoende water drinkt, kan jouw huid gehydrateerd en zacht blijven. Een zachte huid heeft niet zozeer de neiging om striae te ontwikkelen als een droge huid. Drink dagelijks minstens 2 liter water. Het drinken van cafeïne houdende dranken, zoals koffie, kan het risico op striae vergroten. Als je koffie drinkt tijdens de zwangerschap, zorg er dan voor dat je jouw vochtinname in evenwicht houdt met veel water.

 

Probeer niet te veel aan te komen tijdens de zwangerschap

Nog een tip: houd jouw gewicht onder controle. Het verkrijgen van een gezond zwangerschapsgewicht kan helpen om striae tot een minimum te beperken, omdat dit voorkomt dat jouw huid overbelast raakt.

 

Zie je toch de eerste tekenen van striae

Als je ondanks je beste inspanningen toch de begintekenen van striae begint te zien, wees dan gerust in de wetenschap dat je de beste kans hebt om het te verminderen als ze nog nieuw zijn. Als littekens eenmaal wit worden, zijn ze buitengewoon moeilijk te behandelen.

 

Na de bevalling

Littekens zijn eerder zichtbaar op een zachte huid, dus dit is het moment om een ​​verstevigend serum in je routine op te nemen.

Na de bevalling vervagen striae meestal tot een lichte, zilverachtige tint en kunnen ze na verloop van tijd nauwelijks merkbaar zijn. Maar als je nog steeds niet tevreden bent met hoe ze eruitzien, kan een dermatoloog misschien helpen. Er zijn middelen om jouw striae te minimaliseren. Deze zijn echter het meest effectief als de striae nog vrij nieuw is, dus als je geïnteresseerd bent, praat dan met een dermatoloog kort nadat de baby is geboren.

Nog een tip: als je striae wilt verbergen, probeer dan een zelfbruiner of de zonnebank om de hoek, want striae zijn veel beter zichtbaar op een bleke huid.

 

Meer manieren om zich te ontdoen van striae

Als plaatselijke behandelingen niet werken om jouw striae te verbeteren, is het plannen van een reeks gepulseerde kleurstoflaserbehandelingen een veilige optie, zelfs als je borstvoeding geeft. Maar het is niet goedkoop.

Onthoud dat er altijd een andere optie is: draag ze met trots. Striae verschijnen tenslotte op plaatsen die de meeste mensen niet zien, tenzij je veel tijd in bikini doorbrengt!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief