Teveel zout? Niet langer met deze 6 zoutvervangers

Dagelijks krijgen veel mensen teveel zout binnen. Met deze 6 zoutvervangers kan u eenvoudig en zonder smaakverlies het zout terugbrengen en gezonder leven. Een zoutarm dieet dus en ook dat is belangrijk tijdens de zwangerschap.

zoutvervangers
 

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout

Volgens de voedingsadviezen mag een volwassen vrouw dagelijks maximaal 6 gram zout tot haar nemen. Hier gaat een groot deel van de Nederlanders dagelijks overheen. Zeker met de komst van kant-en-klare maaltijden, voeding uit blik, pizza’s, brood, kaas, chips en andere snacks is de inname van zout omhoog geschoten. En hoewel zout belangrijk is voor een gezond lichaam is een overdaad aan zout schadelijk voor nieren, hart en leidt tot een hoge bloeddruk.

 

Zoutvervangers die gezond zijn tijdens de zwangerschap

Zout volledig uitbannen uit je levensstijl is niet nodig. Dat is maar goed ook want het is eigenlijk niet meer te doen met alle voedingsmiddelen die we in de supermarkt vinden. Minder zout binnenkrijgen is echter wel belangrijk want vrouwen eten gemiddeld 1,5 gram zout teveel per dag (en bij mannen ligt dit op 4 gram zout). Zeker gedurende de zwangerschap is zout iets om in de gaten te houden om een te hoge bloeddruk te voorkomen. Daarom hieronder een lijst van gezonde zoutvervangers.

 

Citroensap als zoutvervanger

Een van de belangrijkste vruchten op de planeet in mijn ogen is de citroen. Ze zitten vol met vitamines, plantenstoffen en oplosbare vezels die gezond voor je zijn. Daarnaast hebben ze ook een sterke smaak. Een eetlepel citroensap kan in veel gerechten de toevoeging van zout vervangen.

 

Kruiden ter vervanging van zout

Zout toevoegen aan gerechten is vrijwel puur voor de smaak. Hoe gewend we ook zijn aan de smaak van zout kunnen we ook eens kiezen voor een andere smaak. Deze zijn vaak ook gezonder dan zout en bieden veel gezondheidsvoordelen. Gebruik in Mexicaanse gerechten paprikapoeder, in stoofschotels kies je voor gember in combinatie met nootmuskaat en in Italiaanse gerechten kan je kiezen voor oregano. Vooral gember en oregano hebben ook vele gezondheidsvoordelen tijdens de zwangerschap maar zijn ook echte smaakmakers.

 

Hoewel de Nierstichting geen rekening houdt met de zwangerschap hebben ze wel een hele interessante tool ontwikkelt. Met de kruidenwijzer zie je welke kruiden goed passen bij welke gerechten. De Nierstichting doet dit uiteraard omdat teveel zout schadelijk is voor de nieren.

 

Zeewier voor een zoute, zilte smaak

Als je wel eens sushi hebt gegeten of een pokebowl dan heb je waarschijnlijk ook zeewier gegeten. De smaak van zeewier is als de smaak van de zee en zit tevens boordevol mineralen. Het is zelfs de plant met de meeste mineralen op aarde. Verwerk zeewier in je gerechten om smaak toe te voegen zonder zout te gebruiken.

 

Piment voor over vlees en salades

Een andere kruiden die je mag eten als je zwanger bent en een lekkere smaak geeft is piment. Dit smaakt uitstekend wanneer je het over vlees strooit of gebruikt in een saladedressing.

 

Kies bij soep voor peterselie

Soep is ook zo’n gerecht waar veel zout bij komt kijken. Kies tijdens de zwangerschap niet voor zout in de soep maar kies liever voor peterselie. Dit geeft smaak maar is door het kalium ook positief voor je bloeddruk.

 

Geroosterde pijnboompitten in plaats van zout

Ik weet niet of ze zo bekend staan maar geroosterde pijnboompitten is een echter smaakmaker. Lekker in een salade of in een pasta. Met deze heerlijke smaak mis je de smaak van zout niet eens meer. En het is een stuk gezonder.

 

Zoutvervangers die onterecht zoutvervangers genoemd worden

Sojasaus wordt vaak benoemd als zoutvervanger maar een eetlepel sojasaus bevat nog altijd 1,6 gram zout. Dat is al iets meer dan een kwart van de maximale dagelijkse hoeveelheid. Helaas niet zo zoutloos dus. Daarnaast hebben we natuurlijk nog de benoemde gezonde zouten zoals Himalaya zout en Keltisch zout. Helaas blijft dit nog steeds zout. Er zitten wel iets meer mineralen in dan bij het gewone zout maar die hoeveelheden zijn helaas minimaal.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief