Baby’s eerste 24 uur

De eerste dag van het leven van je nieuwe baby is spannend en vermoeiend voor jullie allebei. Op deze pagina wordt uitgelegd wat jouw pasgeboren baby kan voelen en hoe de navelstreng en placenta kunnen worden beheerd. Het bevat algemene informatie voor jou als je een gezonde, voldragen zwangerschap hebt gehad – een zwangerschap van 37 tot 42 weken.

Eerste 24 uur na de bevalling voor de baby
 

Hoe zal mijn pasgeboren baby eruit zien?

Als jouw baby wordt geboren, kan de huid blauw en gevlekt zijn. Ze zijn waarschijnlijk bedekt met vruchtwater, bloed en vernix, wat een kaasachtige witte substantie is. Dit is normaal.

Hun huid zal roze worden als ze beginnen te ademen – dat is ongeveer een minuut na de geboorte. De handen en voeten van jouw baby kunnen enkele uren nog blauwachtig lijken.

Het vruchtwater en de vernix zijn er omdat ze er in de baarmoeder waren. Ze zijn belangrijk voor jouw baby om na de geboorte te kunnen ruiken en proeven. Deze bekende dingen helpen jouw baby om zich buiten de baarmoeder veilig te voelen.

 

Geboorte van de placenta en het doorsnijden van de navelstreng

Nadat je bent bevallen van jouw baby, zul je meer weeën krijgen waardoor je kunt bevallen van de placenta. Zodra dit gebeurt, wordt de navelstreng, die is verbonden met de placenta, op twee plaatsen geklemd en doorgesneden. Jouw ondersteuner kan worden uitgenodigd om de navelstreng door te knippen.

 

Huid-op-huid contact

Na een normale vaginale bevalling wordt jouw pasgeboren baby op jouw borst gelegd voor huid-op-huidcontact. Je baby heeft slaap en voedsel nodig, en ze moeten zich veilig en warm voelen, dus ze moeten je huid voelen.

Het geven van huid-tot-huid contact doet het volgende:

  • vermindert het huilen van pasgeborenen
  • helpt bij het starten en ondersteunen van borstvoeding
  • helpt de lichaamstemperatuur van jouw baby op peil te houden

Na dit eerste contact worden ze gewogen, gemeten en geobserveerd om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn.

Als je een keizersnede hebt, vraag dan jouw verloskundige om ervoor te zorgen dat jouw baby zo snel mogelijk huid-op-huidcontact met jou heeft. Het is mogelijk dat jij of jouw partner jouw baby huid-op-huid geeft door hem vast te houden in de uitslaapkamer.

 

Voeding

Baby’s beginnen snel na de geboorte tekenen te vertonen dat ze willen voeden en hechten zich meestal ongeveer 50 minuten na de geboorte aan de borst en zuigen eraan. Ze mogen dan een uur of langer borstvoeding geven. Leg jouw baby tegen jouw borst, en hij zal waarschijnlijk jouw borst vinden en beginnen met voeden. Als dat niet gebeurt, kun je hulp vragen aan je verloskundige of een lactatiekundige.

De eerste melk die je maakt, wordt ‘colostrum’ genoemd. Het is dik en vaak gelig, in plaats van puur wit. Het is de ideale melk voor je baby. Normaal gesproken wordt er een kleine hoeveelheid geproduceerd – het buikje van jouw baby is net zo groot als een knikker.

Als ze een uurtje na de geboorte geen eten hebben gekregen, probeer het dan een paar uur later opnieuw. Je kunt ook wat afkolven om op een lepel aan je baby te geven.

 

Wegen en meten

Na huid-op-huidcontact en de eerste borstvoeding, kan jouw verloskundige aanbieden om jouw baby te wegen en de lengte en hoofdomtrek van jouw baby te meten. Je baby hoeft minimaal 24 uur niet gewassen te worden.

 

Vitamine K

Vitamine K wordt in Nederland sinds enkele jaren bijna standaard direct na de geboorte aan alle baby’s gegeven om bloedingen, vooral in de hersenen, te voorkomen. Je kunt er als ouder voor kiezen om hier geen gebruik van te maken. Alle baby’s hebben normaliter een vitamine K gehalte, waarvan gezegd wordt dat dit laag is, maar in feite is dit voor baby’s normaal. Bij een traumatische bevalling, zoals bij een tangverlossing speelt vitamine K een belangrijke rol om bloedingen te voorkomen. Dan kunnen bloedingen in het hoofdje serieuze complicaties geven. Hoewel moedermelk een laag gehalte aan vitamine K bevat, is colostrum, de melk die de eerste dagen na de bevalling wordt geproduceerd, juist rijk aan vitamine K. Aanleggen van de baby direct na de geboorte is daarom belangrijk.

 

Slapen

Jouw baby blijft bij jou, zodat je je kunt hechten en gemakkelijk kunt reageren op hun behoeften. Ze slapen waarschijnlijk kort na hun eerste voeding, en dat kan ongeveer 6 uur duren. Ze zullen waarschijnlijk meer dan de helft van hun eerste dag ter wereld slapen.

 

Apgar scoort

Een van de belangrijkste waarnemingen na de geboorte wordt een Apgar-score genoemd. Het beoordeelt de aanpassing van jouw baby aan het leven buiten de baarmoeder. De Apgar-score wordt 1 minuut en 5 minuten na de geboorte gemeten terwijl de baby op jouw borst ligt. Soms wordt het 10 minuten na de geboorte opnieuw gemeten.

Het registreert de hartslag, ademhaling, kleur, spierspanning en reflexen van jouw baby. De maximale score is 10. Een score van 7 of hoger betekent meestal dat het goed gaat met jouw baby. Het is geen bekwaamheid- of intelligentietest en het voorspelt de gezondheid van jouw baby later in het leven niet.

 

Wat zal mijn pasgeboren baby zien, horen, ruiken, proeven en voelen?

Jouw baby heeft de laatste helft van jouw zwangerschap naar jouw stem geluisterd en zal deze herkennen wanneer je na de geboorte met hem of haar praat. De stem van je partner of ondersteuner kan ook bekend voorkomen als ze ook in de buurt van je baby hebben gepraat. Jouw baby zal zich veilig voelen als hij jouw stemmen hoort en kan reageren door zijn hoofd naar je toe te draaien. Jouw baby zal ook jouw hart kunnen horen kloppen zoals in de baarmoeder.

Het zicht van jouw baby is bij de geboorte wazig, maar hij kan zich vanaf ongeveer 30 centimeter op jouw gezicht concentreren. Dit wordt de ‘knuffelafstand’ genoemd. Het is ongeveer de afstand van jouw borst tot jouw gezicht. Je baby legt het verband tussen wat hij hoort en wat hij ziet.

Je baby ruikt en proeft het vruchtwater en je biest, die een vergelijkbare smaak heeft.

 

Urine en meconium

Binnen de eerste 24 uur zal jouw baby waarschijnlijk minstens één keer plassen en meconium (pasgeboren ontlasting). Meconium is zwart en plakkerig. De poep van je baby zal de komende dagen van kleur en consistentie veranderen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief