Jouw baby slimmer maken met babygebaren

Het verhaal gaat dat babygebaren jouw baby slimmer maken op het gebied van taal- en cognitieve ontwikkeling. En met babygebaren bedoelen we dan gebarentaal voor baby’s. Wanneer dit daadwerkelijk werkt, waarom zijn we dan niet allemaal aan de gebarentaal voor baby’s geslagen vraag je je misschien af?

Maken babygebaren jouw baby slimmer
 

Waarom aan de slag met babygebaren?

Baby’s beginnen gemiddeld tussen de 12 en 18 maanden met praten. Althans hun eerste woordje kan dan klinken. Daarvoor dienen zij de beheersing te hebben over hun fijne motoriek. In dit geval complexe co├Ârdinatie van de articulatiespieren. Voor gebarentaal heb je slechts je grove motoriek nodig en die kan je al veel eerder gebruiken. Daarom zou je vanaf de 6e tot 8e maand al kunnen communiceren met jouw baby. In dit geval niet met woorden maar met gebaren, babygebaren wel te verstaan. Handig.

 

De voordelen van gebarentaal voor baby’s

Het is heel erg prettig om je wensen kenbaar te kunnen maken. Wij doen het continu. We praten, gebruiken non-verbale communicatie en zijn eigenlijk altijd met elkaar in gesprek. Voor een baby is dit net zo. Als jouw baby wilt eten dan moet hij dit duidelijk maken maar hij kan niet praten of lopen dus huilen is een optie. Wat als jouw babymet gebaren zou kunnen aangeven dat hij honger heeft? Dan zou die mogelijk minder huilen. Winst!

Gelukkig kunnen jonge kinderen gebaren ook daadwerkelijk leren en dus is gebarentaal voor baby’s een haalbare kaart. En geloof me het is zo fijn om je baby enigszins te kunnen begrijpen of er enige vorm van interactie mee te kunnen aangaan. De babygebaren waar we over spreken zijn zogenoemde symbolisch gebaren zoals een hand naar de mond brengen voor als je honger hebt. Wijzen is een andere vorm van gebaren maar daar hebben we het nu niet over.

 

Slimmer worden door te gebaren

Nu is er op kleine schaal onderzoek gedaan naar de blijvende voordelen van babygebaren op latere leeftijd. Helaas zijn de onderzoeken onvoldoende en bleken zelfs de voordelen verdwenen bij kinderen die 2 jaar oud waren. Dit werd in de meeste gevallen gemeten met de grote van de woordenschat.

Helaas blijft het onduidelijk of babygebaren echt een voordeel bieden of niet. Velen willen dit echter wel graag geloven. Zo zou het cognitieve ontwikkeling stimuleren, baby’s slimmer maken, taalvaardigheid verbeteren, driftbuien verminderen en het IQ vergroten. Maar helaas is hier geen of onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

 

Conclusie: babygebaren maken je kind misschien slimmer misschien ook niet

Het is jammer dat er nog onvoldoende onderzoek gedaan is naar het verband tussen babygebaren en de ontwikkeling van kinderen. Hoe dan ook kan het geen kwaad om aan de slag te gaan met babygebaren. Op zijn minst kan het zorgen voor plezier tussen jou en jouw baby.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief