Angst voor de bevalling

Enige bezorgdheid hebben over de bevalling is normaal. Maar als je zo bang bent dat je het niet wilt bevallen, is het belangrijk om om hulp te vragen.

Angst voor de bevalling
 

Ik maak me zorgen over de bevalling. Is dit normaal?

Je kunt je een beetje ongerust of bang voelen om te bevallen. Dit komt heel vaak voor. Zwangerschap en bevalling zijn belangrijke gebeurtenissen in het leven, dus wees niet te streng voor jezelf om deze gevoelens te hebben.

Misschien vindt je het handig om:

 • Vertel je verloskundige hoe je je voelt. Ze kunnen je misschien geruststellen
 • Praat met iemand die je vertrouwt. Dit kan jouw partner, vriend of familielid zijn
 • Bedenk hoe je wilt bevallen en maak een geboorteplan. Dit kan je helpen om je meer georganiseerd en het gevoel van controle te voelen
 • Zoek een lokale zwangerschapscursus. Dit geeft je de kans om anderen in een vergelijkbare situatie te ontmoeten en meer te weten te komen over wat er tijdens de bevalling gebeurt
 • Probeer hypnobirthing. Dit kan je helpen ontspannen
 • Misschien kom je mensen tegen die bereid zijn hun geboorteverhalen te delen voordat je erom vraagt. Het is oké om ze te vragen te stoppen als dit niet helpt

 

Tokofobie: ik wil niet bevallen

Het komt zelden voor, maar sommige vrouwen zijn zo bang om te bevallen dat ze er niet mee door willen gaan, ook al willen ze echt de baby krijgen. Een ernstige angst voor de bevalling kan ook van invloed zijn op hun beslissing over hoe ze hun baby moeten baren. Dit wordt tokofobie genoemd en kan tijdens elke zwangerschap voorkomen. Sommige vrouwen hebben het in de vroege volwassenheid of zelfs als tiener.

Vrouwen met een ernstige angst voor de bevalling hebben vaak ook last van depressie of angststoornissen.

Het kan voor andere mensen moeilijk zijn om te begrijpen hoe iemand zo bang kan zijn voor iets dat zij als ‘zo natuurlijk’ beschouwen. Maar tokofobie is een psychische aandoening en vrouwen die het hebben, hebben behandeling en ondersteuning nodig.

 

Wat veroorzaakt tokofobie?

Tokofobie kan optreden als je:

 • angst voor een bevalling in jouw gezin
  hebt door angstaanjagende geboorteverhalen te horen van mensen in je familie
 • als je een angststoornis, seksueel misbruik, aanranding of verkrachting hebt meegemaakt
 • gynaecologische problemen hebt (problemen met de vrouwelijke voortplantingsorganen)

 
“Ik heb altijd geweten dat ik moeite zou hebben om zwanger te worden, want ik heb een enorme angst voor een bevalling. Het komt doordat ik als kind seksueel werd misbruikt, dus dingen als uitstrijkjes zijn altijd erg traumatisch voor mij.”

Sommige vrouwen hebben een ernstige angst voor de bevalling omdat ze een traumatische geboorte-ervaring hebben gehad. In dit geval kunnen ze een posttraumatische stressstoornis hebben. Dit is een andere aandoening dan tokofobie en heeft een andere behandeling nodig.

 

Wat moet ik doen als ik bang ben voor een bevalling?

Vertel jouw verloskundige over jouw angsten, zo vroeg mogelijk tijdens jouw zwangerschap. Ze moeten je doorverwijzen naar een specialist in de geestelijke gezondheidszorg voor zwangere vrouwen. Idealiter zou dit iemand moeten zijn met ervaring met bevallingsangsten.

Je dient advies te krijgen over hoe je met jouw angstgevoelens en eventuele andere symptomen kunt omgaan. Mogelijk krijg je ook cognitieve gedragstherapie aangeboden.

Jouw specialist moet ook jouw opties voor de bevalling bespreken om jouw angsten te verminderen.

Als je bang bent voor een bevalling als gevolg van een posttraumatische stressstoornis, krijg je mogelijk EDMR aangeboden. Dit is een therapie die oogbewegingen gebruikt om de kracht van de herinneringen en de daarmee verbonden emoties te dempen.

 

Een geplande keizersnede aanvragen

Als je denkt dat jouw behandeling niet werkt, overleg dan met jouw verloskundige over een geplande keizersnede. Ze bespreken de risico’s en voordelen van een keizersnede in vergelijking met een vaginale bevalling.

Een geplande keizersnede kan een optie zijn als je behandeling en ondersteuning hebt gehad, maar je nog steeds te bang bent om een ​​vaginale bevalling te krijgen. Als een verloskundige niet bereid is een keizersnede uit te voeren, moet je worden doorverwezen naar iemand die dat wel zal doen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief