10 tekenen dat de bevalling begint

Het is de gebeurtenis waar je al maanden met plezier (en zenuwachtig) naar uitkijkt: de geboorte van je baby! Hier zijn 10 tekenen dat de bevalling nabij is en dat de geboorte van jouw baby bijna hier is.

Tekenen bevalling begint
Veel zwangere aanstaande moeders hebben zich afgevraagd hoe de bevalling zal voelen, hoe lang het zal duren en hoe ze weten of het echt is of gewoon een vals alarm.

Het is moeilijk om de antwoorden op al die vragen te voorspellen, aangezien elke bevalling anders is, maar als je weet wat weeën zijn en op welke signalen je moet letten, krijg je aanwijzingen dat het bijna tijd is om je baby te ontmoeten!

 

Wat is een bevalling?

Een bevalling is het proces van de geboorte, beginnend met samentrekkingen van de baarmoeder en eindigend met de bevalling van de baby.

Als je op veel zwangere moeders lijkt, vraag je je waarschijnlijk af hoe je zeker weet dat je aan het bevallen bent. Pas op voor deze 10 tekenen van bevalling die je erop wijzen dat jouw baby onderweg is:

 1. Indalen van de baby
 2. De baarmoederhals verwijdt
 3. Krampen en meer rugpijn
 4. Loszittende gewrichten
 5. Diarree
 6. Gewichtstoename stopt
 7. Vermoeidheid en ‘nesteldrang’
 8. Vaginale afscheiding verandert van kleur en consistentie
 9. Sterkere, frequentere weeën
 10. Vliezen breken

 

Voor de bevalling: één uur tot een volledige maand of meer vóór de bevalling

 

1. Indalen van de baby

Als je voor het eerst moeder wordt, zal je baby een paar weken voordat de bevalling begint, meestal beginnen te vallen of in je bekken te zakken (meestal ongeveer twee tot vier weken ervoor, maar dit kan variëren).

Bij volgende geboorten komt deze indaling niet vaak voor totdat je echt aan het bevallen bent. Jouw baby komt in positie om zijn weg naar de uitgang te maken, idealiter met het hoofdje naar beneden.

Misschien heb je het gevoel dat je nog meer waggelt dan tot nu toe – en misschien ben je nog steeds vaak te vinden op het toilet, zoals je waarschijnlijk al in het derde trimester hebt gedaan, omdat het hoofd van de baby nu op je blaas drukt.

Het goede nieuws is dat je wat meer ademruimte hebt, aangezien je kleintje weggaat van je longen.

 

2. Jouw baarmoederhals verwijdt

Ook je baarmoederhals begint zich voor te bereiden op de geboorte: het begint te verwijden (open) en uit te wissen (uitdunnen) in de dagen of weken voordat je gaat bevallen. Tijdens jouw wekelijkse controles tijdens jouw zwangerschap, kan jouw verloskundige de uitzetting en verwijdering meten en volgen via een intern onderzoek.

Maar iedereen vordert anders, dus wees niet ontmoedigd als je langzaam of nog niet uitzet.

 

3. Je voelt meer krampen en meer rugpijn

Vooral als dit niet jouw eerste zwangerschap is, kun je naarmate de bevalling nadert wat kramp en pijn in jouw onderrug en lies krijgen. Je spieren en gewrichten rekken en verschuiven ter voorbereiding op de geboorte.

 

4. Jouw gewrichten voelen losser aan

Tijdens jouw zwangerschap heeft het hormoon relaxine ervoor gezorgd dat jouw gewrichten een beetje losser zijn geworden (dit is ook verantwoordelijk voor jouw mogelijke aanvallen van onhandigheid in het afgelopen trimester).

Voordat je gaat bevallen, merk je misschien dat de gewrichten over jouw hele lichaam wat minder strak en meer ontspannen aanvoelen. Het is gewoon de manier waarop de natuur jouw bekken opent zodat jouw kleine passagier zijn weg naar de wereld kan vinden.

 

5. Je hebt diarree

Net zoals de spieren in jouw baarmoeder zich ontspannen ter voorbereiding op de geboorte, zo ook andere spieren in jouw lichaam – inclusief die in het rectum. En dat kan leiden tot diarree, dat vervelende bevallingssymptoom dat je misschien op andere momenten tijdens de zwangerschap hebt ervaren.

Hoewel vervelend, is het volkomen normaal. Zorg er wel voor dat je gehydrateerd blijft en onthoud: het is een goed teken!

 

6. Je stopt met aankomen (of valt zelfs kilo’s af)

Gewichtstoename vlakt vaak af aan het einde van de zwangerschap. Sommige aanstaande moeders verliezen zelfs een paar kilo.

Dit is normaal en heeft geen invloed op het geboortegewicht van jouw baby. Hij groeit nog steeds, maar je zakt als gevolg van lagere niveaus van vruchtwater, meer toiletbezoeken en misschien zelfs verhoogde activiteit.

 

7. Je voelt je extra moe … of je hebt de neiging om te nestelen

Wacht even, is dit het derde trimester of het eerste? Tussen de actieve blaas en de uitputting kun je soms het gevoel hebben dat je achteruit in de tijd bent gereisd.

Die supergrote buik, samen met je samengeperste blaas en andere organen, kan het lastig maken om goed te slapen tijdens de laatste dagen en weken van de zwangerschap. Dus stapel die kussens op en doe dutjes als je kunt, als het enigszins mogelijk is.

Dat wil zeggen, tenzij je het tegenovergestelde voelt van superslaperig. Sommige moeders krijgen een uitbarsting van energie (ook wel bekend als nesteldrang) naarmate de geboorte van hun baby nadert, en kunnen de dwingende drang om alles in het zicht schoon te maken en te organiseren niet tegenhouden. Dat is ook oké, zolang je het maar niet overdrijft!

 

Kort voor de bevalling: de dagen en uren voordat de bevalling begint

 

8. Je verliest jouw slijmprop en jouw vaginale afscheiding verandert van kleur en consistentie

Mogelijk merk je ook het verlies van jouw slijmprop op – de kurk die jouw baarmoeder afsluit van de buitenwereld. Het kan er in één groot stuk uitkomen (het lijkt op het slijm in je neus) of heel veel kleintjes, hoewel je er misschien helemaal geen glimp van opvangt en sommige vrouwen het niet verliezen voor de bevalling.

In de laatste dagen vóór de bevalling zul je waarschijnlijk een verhoogde en/of verdikte vaginale afscheiding zien. Deze verdikte, roze afscheiding wordt gekscherend weleens de bloederige show genoemd en is een goede indicatie dat de bevalling op handen is.

Maar zonder weeën of ontsluiting van 3 tot 4 centimeter, kan de bevalling nog een paar dagen duren.

 

9. Je voelt sterkere en vaker voorkomende weeën

Contracties zijn een vroeg teken van actieve bevalling, behalve wanneer ze dat niet zijn. Je kunt de harde buiken weken en zelfs maanden vóór de bevalling ervaren. Je voelt ze knijpen als de spieren in je baarmoeder zich spannen ter voorbereiding op hun grote moment: die baby naar buiten duwen.

Hoe kun je het verschil zien tussen echte en valse weeën? Let op deze tekenen van een echte bevalling:

 • Als je actief bent, worden echte weeën sterker in plaats van te verminderen zoals de harde buiken.
 • Als je van positie verandert, gaan weeën niet weg, maar harde buiken doen dat vaak wel.
 • Echte weeën nemen toe, worden frequenter en pijnlijker naarmate de tijd verstrijkt, en vallen vaak in een regelmatig patroon. Elke wee zal niet perse pijnlijker of langer zijn dan de vorige, maar de intensiteit neemt na verloop van tijd toe naarmate de bevalling vordert. De frequentie neemt ook niet altijd in een regelmatig patroon toe, maar neemt wel geleidelijk toe. De harde buiken komen en gaan zonder na verloop van tijd intenser te worden.
 • Vroege echte weeën kunnen aanvoelen als sterke menstruatiekrampen, maagklachten of lagere buikdruk. Pijn kan in de onderbuik zijn of zowel daar als in de onderrug, en het kan uitstralen naar de benen. De locatie van de pijn is echter niet zo betrouwbaar als een indicator van echte samentrekkingen versus harde buiken, omdat harde buiken ook op al die plaatsen kunnen worden gevoeld.

 

10. Je vliezen breken

Hoewel films je laten denken dat je pas weet dat je aan het bevallen bent als je vliezen breken (natuurlijk midden op een romantisch etentje in een druk restaurant), is dat een zeer onwaarschijnlijk scenario.
Het breken van je vliezen is eigenlijk een van de laatste tekenen van bevalling die de meeste vrouwen ervaren – en het gebeurt bij slechts 15 procent van de geboorten of minder. Dus reken er niet op als een veelbetekenend iets of het noodzakelijke teken van het begin van de bevalling.

Heb je nog steeds het gevoel dat je niet weet wanneer je moet aankondigen: “Het is tijd!” en wanneer je klaar bent om je baby te ontmoeten? Probeer je er niet druk over te maken. Je zult jouw verloskundige nu regelmatig zien, en hij of zij zal je helpen alle belangrijke aanwijzingen op te sporen.

 

Ga ik bevallen? Zal ik de verloskundige bellen?

Als je denkt dat je gaat bevallen, heeft jouw verloskundige je waarschijnlijk geadviseerd wat je moet doen als jouw uitgerekende datum nadert en je denkt dat je regelmatig weeën ervaart (bijv. ‘Bel me als ze ongeveer vijf minuten na elkaar komen gedurende minstens een uur”).

Weeën zullen niet allemaal precies verdeeld zijn, maar als ze behoorlijk consistent, pijnlijker en langer worden (meestal ongeveer 30 tot 70 seconden elk), is het tijd om contact op te nemen met jouw verloskundige.

Als je denkt dat je aan het bevallen bent, maar het niet zeker weet, bel dan. Jouw verloskundige kan je uitleggen wat er aan de hand is en kan langskomen als er onduidelijkheid bestaat.

Schaam je ook niet en maak je geen zorgen als je buiten kantooruren belt: jouw verloskundige weet dat het bij de klus hoort.

Je moet altijd jouw verloskundige bellen als:

 • Je een bloeding of felrode afscheiding ervaart (niet bruin of roze).
 • Je vliezen breken – vooral als de vloeistof er groen of bruin uitziet. Dit kan een teken zijn dat meconium, de eerste ontlasting van jouw baby, aanwezig is, wat gevaarlijk kan zijn als jouw baby het tijdens de geboorte inslikt.
 • Je ervaart wazig of dubbel zien, ernstige hoofdpijn of plotselinge zwelling. Dit kunnen allemaal symptomen zijn van pre-eclampsie, die wordt gekenmerkt door door zwangerschap veroorzaakte hoge bloeddruk en medische aandacht vereist.

 

Natuurlijke manieren om een bevalling op te wekken

Nog niet aan het bevallen … maar ben je het zat en wil je de bevalling op gang te krijgen? Er zijn een paar natuurlijke trucs die kunnen helpen bij het opwekken van weeën die je zelf thuis kunt proberen, zoals wandelen, seks, pittig eten en acupunctuur.

Dat gezegd hebbende, er is niet veel onderzoek om een ​​van deze methoden te ondersteunen, en je moet altijd eerst met jouw verloskundige overleggen voordat je iets probeert dat bedoeld is om de geboorte van de baby te bespoedigen.

Wat er ook gebeurt, als je het einde van de zwangerschap nadert, zal jouw baby het laten weten wanneer hij klaar is om je te ontmoeten. Dus probeer gewoon te genieten van deze laatste dagen en weken van rust voordat je een volwaardige ouder bent!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief