Natuurlijke manieren om de bevalling op te wekken

Als je op een natuurlijke manier de bevalling wilt opwekken, kunnen deze technieken jouw lichaam – en baby – helpen om in actie te komen. Er zitten hele eenvoudige en leuke manieren bij.

Bevalling opwekken op een natuurlijke manier
 
Is je uitgerekende datum gekomen en gegaan? Kun je niet langer wachten om jouw baby in jouw armen te dragen in plaats van in jouw buik?

Als dat zo is, dan heb je waarschijnlijk jeuk om je lichaam een ​​duwtje in de rug te geven om te bevallen. Hoewel er geen onfeilbare technieken zijn om jouw baby de wereld in te lokken (behalve dat hij door een arts wordt geïnduceerd), is er wat onderzoek om deze natuurlijke manieren om bevalling op te wekken te ondersteunen – als jouw lichaam (en baby) bereid zijn mee te werken.

Maar voordat je een van deze thuis probeert, moet je ervoor zorgen dat het volgens jouw arts in orde is – je wilt tenslotte jouw broodje niet uit de oven duwen voordat het volledig gaar is. Als je eenmaal groen licht heeft gekregen van jouw arts of verloskundige, ga dan door en ontdek hoe je op natuurlijke wijze de bevalling kunt opwekken.

 

Lopen

Het simpele lopen tijdens de zwangerschap kan helpen om de baby in je bekken te trekken (dankzij de zwaartekracht en het zwaaien van je heupen). De druk van de baby op jouw bekken kan dan jouw baarmoederhals voorbereiden voor de bevalling – of kan de bevalling bevorderen als je al enkele weeën hebt gevoeld.

En als wandelen niet werkt, zal het je in ieder geval in vorm brengen voor de dag van de bevalling. Loop gewoon niet te veel en vermoei jezelf niet voor je uitgerekende datum. Je hebt alle energie nodig die je kunt verzamelen om die baby van je eruit te duwen!

 

Seks

Hoewel het bijna onmogelijk lijkt om te vrijen als je 40 weken zwanger bent, wil je misschien seks eens proberen. Sperma bevat prostaglandinen – hormonen die kunnen helpen de baarmoederhals te verdunnen en te verwijden, zodat deze rijp wordt voor de bevalling.

Of niet. Sommige onderzoeken tonen aan dat vrouwen die laat in de zwangerschap seks blijven hebben, hun baby’s langer kunnen dragen dan vrouwen die zich onthouden.

Hoe dan ook, deze gratis poging om op natuurlijke wijze de bevalling op te wekken, kan wat spanning verlichten en is een gezonde manier om je band met je partner nog sterker te maken voordat je een trio wordt.

 

Teunisbloemolie

Veel verloskundigen raden teunisbloemolie aan voor hun zwangere patiënten, omdat dit kruid de baarmoederhals kan helpen verdunnen en verwijden en deze kan voorbereiden op de bevalling. Je kunt teunisbloemoliecapsules tijdens de laatste weken van de zwangerschap gebruiken.

Maar zorg ervoor dat je met jouw verloskundige overlegd voordat je teunisbloemolie probeert – vrouwen met placenta previa moeten wegblijven van het kruid.

Er zijn andere kruiden – zoals rood frambozenblad en zilverkaars – die ook op natuurlijke wijze een bevalling kunnen opwekken. Er zijn echter geen studies gedaan om hun veiligheid vast te stellen. In feite hebben rapporten gesuggereerd dat sommigen zelfs schade kunnen toebrengen aan een foetus – dus gebruik geen kruiden zonder eerst het groene licht van jouw verloskundige te krijgen.

 

Pittig eten

Kan pittig eten echt een bevalling opwekken? Sommige mensen geloven dat pittig eten je darmen irriteert en dat je baarmoeder hierdoor kan samentrekken. Daarom raden veel artsen af ​​om gekruid voedsel te proberen, omdat dit alleen maagklachten kan veroorzaken. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat gekruid voedsel natuurlijke weeën opwekt.

Maar als je pittig eten over het algemeen goed verdraagt ​​en denkt dat je opgeblazen buik een paar nacho’s met pepers kan verdragen, ga ervoor. Onthoud gewoon dat je maagzuur kunt krijgen in een bevalling.

 

Acupunctuur

Acupunctuur, de kunst van het inbrengen van dunne naalden in specifieke drukpunten op het lichaam, kan de activiteit van de baarmoeder stimuleren en de baby aanzetten tot actie – en veel experts en toekomstige mama’s zweren dat deze techniek een natuurlijke manier is om bevalling op te wekken. Het is ook een natuurlijke stressverlichter, dat kan ook helpen in deze periode.

Natuurlijk zeggen zelfs de meest doorgewinterde voorstanders van acupunctuur tijdens de zwangerschap dat als de baby niet klaar is om een ​​grote entree te maken, acupunctuur alleen dit waarschijnlijk niet zal bewerkstelligen. Dus bespaar het geld, tenzij je echt ongeduldig bent. Als je het toch wilt proberen, zorg er dan voor dat je eerst de goedkeuring van jouw verloskundige krijgt.

 

Acupressuur

Net als bij acupunctuur, is dit een andere eeuwenoude praktijk waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten van het lichaam om baarmoederactiviteit te stimuleren, behalve dat je in plaats van naalden, vingertoppen kunt gebruiken (inclusief die van jezelf of die van jouw partner).

Twee drukpunten die van nature bevalling kunnen veroorzaken: de band tussen jouw duim en wijsvinger en de binnenkant van jouw been ongeveer vier vingerbreedtes boven het enkelbot.

Maar voordat je acupressuur probeert, moet je met jouw verloskundige praten.

 

Tepel stimulatie

Zit je met je duimen te draaien, wachtend tot de baby arriveert? Hoe zit het met je tepels draaien in plaats daarvan? Dat klopt, tepelstimulatie – je tepels masseren of verdraaien maar niet tot het punt van pijn – gedurende een paar uur per dag kan ervoor zorgen dat je lichaam het hormoon oxytocine afgeeft, wat contracties veroorzaakt.

Maar als het gaat om natuurlijke manieren om bevalling op te wekken, raden sommige beoefenaars deze niet aan. Dat komt omdat het pijnlijk lange en sterke samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken die mogelijk de hartslag van de foetus kunnen verlagen.

Als je overweegt om deze natuurlijke manier te proberen om weeën op te wekken, die mogelijk effectief kan zijn, kun je het beste eerst met jouw verloskundige praten.

 

Massage

Studies tonen aan dat een massage het oxytocinegehalte in jouw lichaam kan verhogen, dat hormoon dat weeën kan veroorzaken. Sommige massagetherapeuten zweren bij hun vermogen om de bevalling op gang te helpen wanneer een aanstaande moeder over tijd is. Velen richten zich zelfs op bepaalde drukpunten om de bevalling op te wekken.

Houd je niet van massages? Meditatie en zelfs gewoon knuffelen met je partner kan je helpen ontspannen, waardoor je oxytocinespiegel kan stijgen (het is geen toeval dat de meeste bevallingen ’s avonds laat beginnen, wanneer een aanstaande moeder het warm en gezellig in bed heeft – een toestand die zorgt voor afgifte van oxytocine).

Dus als je je zorgen maakt over die baby die zijn knusse bed niet wil verlaten, probeer dan een stressverlichtende activiteit zoals meditatie tijdens de zwangerschap. Zelfs als jouw inspanningen niet direct tot bevalling leiden, wacht je in een meer ontspannen gemoedstoestand.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief