Eerste momenten met je baby

Je bent bevallen en hebt je eerste onvergetelijke knuffels gehad. Voordat je kunt ontspannen en genieten van een rustige tijd samen, zijn er nog een paar stappen die je moet nemen voor een optimale gezondheid van jouw baby.

Eerste moment dat je newborn er is
 

De Apgar-test

De Apgar-score is ontworpen om de gezondheid van baby’s snel te beoordelen. De test is gebaseerd op 10 criteria en biedt jouw medisch team informatie over de vraag of jouw baby aanvullende zorg en ondersteuning nodig heeft.

 

Ademhalingsondersteuning

Sommige baby’s hebben in het begin moeite met ademhalen. Als de longen van jouw baby vocht of slijm bevatten dat moet worden verwijderd, zal jouw medische ondersteuningsteam helpen. Ze kunnen ook zuurstof toedienen als dat nodig is, en binnen korte tijd heb je je kleintje weer in je armen om lekker te liggen.

 

Vitamine K-supplementen

Het is gebruikelijk dat een pasgeborene vitamine K krijgt om het ontwikkelen van een zeldzame bloedziekte te voorkomen. Het supplement kan oraal worden gegeven over verschillende doses of via één injectie. Het voordeel van de injectie is dat je er maar één keer over hoeft na te denken. Alleen als vitamine K oraal wordt toegediend, zijn herhaalde doses nodig.

 

Hielprikscreenings

Sommige tests voor de gezondheid van baby’s worden gedaan via bloedonderzoek. De gedroogde bloedvlektest wordt gedaan door een klein bloedmonster met een speldenprik in de hiel van jouw baby te nemen. De speldenprik duurt slechts een seconde en de test screent jouw baby op een aantal ziekten, waaronder sikkelcelziekte, cystische fibrose en andere.

 

Baby’s luiers

De eerste luiers van je baby zullen gevuld zijn met een kleverige groen-zwarte substantie, meconium genaamd. Meconium bevat het vruchtwater dat jouw baby vóór de geboorte heeft ingeslikt. Binnen een paar dagen zullen de luiers van jouw baby niet langer groenachtig lijken – en vanaf de eerste dag zullen de natte luiers van jouw pasgeboren baby er normaal uitzien.

 

Leren focussen

Pasgeboren baby’s kunnen zich niet concentreren op objecten die verder zijn dan de lengte van jouw arm – de perfecte lengte om jouw blik te laten terugkeren terwijl je haar lekker knuffelt. Jouw baby zal jouw stem kennen van haar tijd in de baarmoeder en zich zelfs naar je toe keren als je spreekt.

Sommige baby’s turen een beetje totdat ze hun ogen kunnen focussen. Je pasgeboren baby vindt haar nieuwe wereld (en jou) Fascinerend. Uit onderzoek blijkt dat zelfs pasgeborenen een voorkeur hebben voor het stimuleren van kleurpatronen. Maar wat ziet jouw baby het liefst? Mama haar mooie gezicht.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief