Wat moet ik eten tijdens de bevalling?

De bevalling en geboorte zijn zwaar lichamelijk werk. Vrouwen verbranden veel calorieën tijdens hun bevalling en hebben veel calorieën nodig om dit ongelooflijke energieverbruik aan te wakkeren. Tegelijkertijd is het verlangen om te eten misschien niet zo sterk, omdat zowel de geest als het lichaam van een moeder gefocust zijn op de bevalling zelf.

Voeding tijdens de bevalling
 
Een voldragen zwangere baarmoeder is een van de sterkste spieren in het menselijk lichaam en werkt, net als elke andere spier, het beste als deze wordt voorzien van voldoende brandstof en hydratatie. Kies verstandig je bevallingsvoedsel, en je zult alle energie hebben die je nodig hebt om op je geboortedag de hele afstand af te leggen.

 

Gemakkelijk te verteren is de sleutel

Wanneer een vrouw aan het bevallen is, besteedt haar lichaam veel energie en middelen aan het werk van de bevalling en kiest ervoor om geen waardevolle calorieën te gebruiken voor “niet-vitale” processen zoals de spijsvertering, die aanzienlijk langzamer zullen gaan. Overweeg om te eten, vergelijkbaar met het soort voedsel dat je zou kunnen kiezen als ze verkouden zijn of griep hebben.

Makkelijk te bereiden, gemakkelijk te eten, licht verteerbaar en niets dat te pittig of vettig is, zijn goede dingen om in gedachten te houden, voor het geval dat, omdat je je misselijk kan voelen en tijdens de bevalling kunt overgeven.

 

Kies voor eiwitten

Overweeg om tijdens jouw bevalling een aantal goede eiwitbronnen bij de hand te hebben. Griekse yoghurt, noten en kaas zullen allemaal gemakkelijk worden gegeten en bieden je lichaam de eiwitten die het nodig heeft om je door de bevalling te helpen. Als je bevalt op een locatie waar geen koelkast beschikbaar is, overweeg dan om een ​​koelbox met enkele ijspakken mee te nemen om je bederfelijke voedsel op een veilige temperatuur te houden.

 

Complexe koolhydraten

Meergranenbrood of crackers, volkorenpasta, bruine rijst en havermout zijn goede bronnen van vezels en bieden koolhydraten die tijdens een lange bevalling energie zullen leveren. Deze kunnen vaak worden gecombineerd met jouw eiwitten om zo een voedzame maaltijd creëren.

Aan het begin van de bevalling, als de weeen nog weinig voorkomen kan je de tijd gebruiken om een ​​grote pan kipnoedelsoep te koken, die later klaar zal zijn als je hard aan het werk bent met de weeën. Je kunt bezig blijven en beter voorbereid zijn wanneer jouw bevalling begint.

 

Vruchten zijn snelle, gemakkelijke snacks

Geassorteerde bessen, druiven, meloenen en de ‘gemakkelijk op je maag’-banaan zijn goede vruchten om bij de hand te hebben. Ik benijdde altijd de vrouwen die tijdens de zomermaanden bevallen en die veel seizoensvruchten hebben die vol van smaak zijn om uit te kiezen. Als je ze in hapklare stukjes laat snijden, klaar om te gaan, wordt het jou en jouw bevallingsteam gemakkelijk gemaakt.

Sommige vrouwen vinden zelfs dat ijskoude bessen, druiven en ander grijpfruit zorgen voor een rustgevende, koele traktatie als je hard werkt. Een smoothie is een leuke manier om het fruit te consumeren, en je geboorteteam kan wat proteïnepoeder toevoegen voor een extra boost.

 

Snelle energiebronnen

Vergeet niet om een ​​aantal extreem licht verteerbare energiebronnen te hebben, waar je snel aan kunt knabbelen tussen de duwende weeën door. Deze eenvoudige koolhydraten geven je een snelle uitbarsting van energie terwijl je je klaarmaakt om je baby te ontmoeten.

Enkele favorieten zijn honingsticks en de “energy gels” voor één portie die verkrijgbaar zijn in een verscheidenheid aan interessante smaken, vergelijkbaar met de producten die marathonlopers gebruiken tijdens hun races. Je geboorteteam kan deze tijdens het persen aan je aanbieden om je te helpen die extra kracht te krijgen en vast te houden.

 

Drankjes tijdens de bevalling kiezen

Gehydrateerd blijven is net zo belangrijk als eten tijdens de bevalling, hoewel artsen vaak afhankelijk zijn van Infuus-vloeistoffen. Door regelmatig een slokje te nemen van je favoriete sap (indien nodig verdund als je het op volle sterkte drinkt, is te intens), miso-soep of een energiedrank voor sport kun je gehydrateerd blijven en je weeën effectief blijven werken.

Misschien wilt je de ‘sportdranken’ met kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen en maïssiroop met een hoog fructosegehalte vermijden, en sommige vrouwen maken van tevoren een eenvoudige, zelfgemaakte drank die geschikt is voor tijdens de bevalling om ter beschikking te hebben. Kokoswater is een superkeuze die je voorziet van de belangrijke elektrolyten die je nodig hebt. Door jouw dranken in een sportfles te doen, zijn ze gemakkelijk te drinken tijdens de bevalling.

 

Conclusie

De bevalling en geboorte vergen buitengewoon veel energie. Je lichaam voorzien van de voeding en energie die het nodig heeft tijdens de bevalling is nu net zo belangrijk als toen je deze baby creëerde en liet groeien tijdens de zwangerschap. Wees van tevoren voorbereid met eten en drinken van goede kwaliteit, zodat je die bevalling- en geboortemarathon met kracht kunt lopen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief