De geschiedenis van watergeboorte

We hebben de neiging om watergeboorte als relatief nieuw te beschouwen. Dat lijkt echter niet zo te zijn. Dus hoe zit het met de geschiedenis van watergeboortes?

Watergeboorte
 

Hoe lang bestaat de watergeboorte al?

Er schijnen legendes van eilandbewoners in de Stille Zuidzee te zijn die bevallen in ondiep zeewater en van Egyptische farao’s die in water zijn geboren. In sommige delen van de wereld, zoals Guyana in Zuid-Amerika, gaan vrouwen nog steeds naar een speciale plek aan de plaatselijke rivier om te bevallen.

Bevallen in water is een relatief recente ontwikkeling in de westerse wereld. De eerste watergeboorte die we kennen in Europa was in 1805 in Frankrijk. Een moeder wier bevalling extreem lang en moeilijk was geweest, werd in een warm bad geholpen. Kort nadat ze zichzelf in het bad had ondergedompeld, vorderde haar bevalling, ze begon te persen en beviel van haar baby in het water.

In de jaren zestig experimenteerde de Russische watergeboortepionier Igor Tjarkovsky met baby’s die in koud in plaats van warm water werden geboren. Hij dacht dat dit de hersenen van de baby zou helpen beschermen en de cognitieve vaardigheden van de baby zou verbeteren.

Vervolgens raakten in de jaren zeventig enkele verloskundigen en artsen in Frankrijk geïnteresseerd in manieren om baby’s te helpen de overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven buiten zo soepel mogelijk te laten verlopen, door gebruik te maken van warm water.

Hun bezorgdheid was dat de moderne kraamzorg, met al zijn interventies, de geboorte traumatisch maakte voor baby’s. Sommige artsen, waaronder de Franse verloskundige Frederick Leboyer, dachten dat baby’s levenslang zouden kunnen worden beïnvloed door de manier waarop ze ter wereld kwamen.

Leboyers insteek was om kort na de bevalling, na een periode van huid-op-huid bij de moeder een warm bad te gebruiken voor de pasgeboren baby. Leboyers werk beïnvloedde onze volgende watergeboorte-kampioen, de Franse verloskundige Michel Odent, die geboortebaden installeerde in elke kamer van de geboorte-eenheid waar hij in Frankrijk werkte.

Odent merkte op dat onderdompeling in water niet alleen vrouwen hielp om te gaan met de pijn van de bevalling, maar ook de bevalling leek te helpen. Hij ontdekte dat watergeboorten baby’s ook een rustigere reis van de baarmoeder naar de armen van hun moeder leken te bieden. Baby’s worden in warm water gebaad als ze uit het geboortekanaal komen, en de omgeving van het zwembad voelt als de omhullende warmte van de baarmoeder.

Artsen en vroedvrouwen merkten op hoe kalm baby’s waren nadat ze in het water waren geboren. Ze huilden minder dan baby’s die in de lucht werden geboren. Ze leken meer ontspannen en wilden graag oogcontact hebben met hun moeder en borstvoeding geven.

Pioniers, zoals Odent, dachten dat baby’s zich meer op hun gemak zouden voelen als ze in het water worden geboren vanwege ons aquatisch verleden. Veel evolutionisten ondersteunen nu wat de “waterapentheorie” wordt genoemd, gebaseerd op het idee dat we een lange periode in onze evolutie hadden toen we aan de waterkant woonden. Dit verklaart waarom onze baby’s worden geboren met een onderhuidse vetlaag, het vermogen om te zwemmen bij de geboorte en de reflex die voorkomt dat baby’s ademen als ze in het water worden geboren.

In de jaren tachtig en negentig groeide de belangstelling voor watergeboorte. Meer watergeboortekampioenen kwamen naar voren in de vorm van de verloskundige Michael Rosenthal, geregistreerde verpleegster en bevallingspedagoog Barbara Harper in de VS, plus verloskundige en opvoeder Dianne Garland in het Verenigd Koninkrijk. Deze pioniers hielpen het vertrouwen in de praktijk van het geboortebad te vergroten door hun ervaringen met en het bevorderen van het gebruik van water te delen en ervoor te zorgen dat de richtlijnen voor bevalling en geboorte in het water veilig waren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief