7 manieren waarop bevallen ten goede is veranderd

Gebeurtenissen rond de bevalling zijn door de jaren heen veranderd. Aanstaande moeders worden nu geconfronteerd met een andere ervaring dan wat hun moeders en grootmoeders zagen. De zwangerschap en bevalling werden ooit gewoon gezien als medische problemen of ziekten. Veel vrouwen beschouwen de zwangerschap en bevalling tegenwoordig als een persoonlijke levenservaring en niet alleen als medische zorg.

Bevallen is verbetert door de jaren heen
 
Gelukkig zijn de veranderingen ten goede en hebben we het voordeel van onderzoek en expertise om de bevallingservaring op een veilige manier te verbeteren. Met andere woorden, dit is niet het werk van je moeder – voor zowel patiënten als zorgverleners is het een geheel nieuwe manier van denken over de ervaring om de wereld nieuw leven in te blazen.

In 2017 deed de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevelingen voor vrouwen om een ​​positieve bevallingservaring te hebben. Het doel is om vrouwen centraal te stellen, de zwangerschapservaring te verbeteren en ervoor te zorgen dat hun baby’s een gezonde, positieve start in het leven hebben. Ik heb een lijst met hoogtepunten uit die aanbevelingen samengesteld. Hoewel je niet elk aspect van de zwangerschap en bevalling kunt controleren, kun je deze lijst gebruiken om zelf een positieve bevallingservaring te creëren.

 

Hoe is de bevalling veranderd

 

1. Vrouwen worden aangemoedigd om tijdens de bevalling een metgezel te hebben

Onderzoek heeft consequent aangetoond dat vrouwen waarde hechten aan en profiteren van de aanwezigheid van iemand die ze vertrouwen tijdens bevalling en herstel. Voor veel vrouwen is het hebben van een ondersteunend persoon tijdens de bevalling van vitaal belang.

Beslis wie je wilt vragen om deel uit te maken van je geboorte-ervaring – bijvoorbeeld een partner, ouder, goede vriend, verloskundige of doula. Mensen geven je misschien aanbevelingen of proberen je keuze te beïnvloeden, maar ga met je hart na over wie je het meest op je gemak zou stellen.

 

2. We weten dat de bevalling soms langer kan duren dan verwacht

Zelfs voordat je weeën krijgt, begint de baarmoederhals te veranderen. Tien centimeter wordt als volledig verwijd beschouwd, wanneer de baarmoederhals voldoende open is zodat de baby in het geboortekanaal kan komen. Door de jaren heen zijn zorgverleners het oneens over hoe snel de baarmoederhals van een patiënt moet veranderen en wanneer ze moeten beslissen dat ze hulp nodig heeft.

In het verleden was de vuistregel één centimeter per uur. Nu wordt erkend dat dit voor sommige vrouwen misschien te snel gaat – dat is volkomen normaal. De aanbevelingen merken op dat een langzamere verwijding geen automatische interventies zou moeten veroorzaken, zoals medicatie om meer weeën op te wekken of een keizersnede. De bevalling kan vaak 12 uur duren voor een eerste bevalling en 10 uur voor vrouwen die eerder zijn bevallen.

 

3. Klysma’s zijn minder belangrijk

In de afgelopen jaren adviseerden artsen soms een klysma te hebben – een procedure om jouw darm leeg te maken – voordat de bevalling begon. Maar we hebben in de loop van de tijd ontdekt dat het niet echt nuttig of noodzakelijk is. De nieuwe richtlijnen suggereren dat klysma’s niet routinematig worden gebruikt.

 

4. Sommige vrouwen kunnen de foetale monitor overslaan

Als je gezond bent en als een laag risico wordt beschouwd, kunnen jij en jouw verloskundige besluiten dat een foetale monitor niet nodig is. In plaats daarvan zouden periodieke controles van het hart van de baby voldoende moeten zijn. Als je echter wordt ingeleid, zal de arts waarschijnlijk voor de zekerheid continue foetale monitoring aanbevelen.

 

5. Pijnstillers worden niet gepusht zoals vroeger

Als je niet geïnteresseerd bent in een bevalling waarbij medicijnen betrokken zijn, is dat prima. Ontspanning en mindfulness-technieken, zoals het gebruik van lavendel of andere essentiële oliën, evenals een goede ademhaling en rustgevende muziek, zijn veel voorkomende alternatieven voor pijnstillers.

Epidurale anesthesie en intraveneuze pijnstillers zijn ook opties, afhankelijk van jouw voorkeur. Zorg ervoor dat je van tevoren met jouw verloskundige overlegt om te bepalen welke het beste voor jou is, want elke situatie is anders.

 

6. Eten en drinken vlak voor de bevalling is waarschijnlijk oké

Praat met jouw verloskundige en ziekenhuis over hun beleid met betrekking tot eten en drinken tijdens de bevalling. Jarenlang stonden veel gezondheidszorgpraktijken vrouwen alleen toe om niets anders te drinken of te eten dan ijsschilfers. Tegenwoordig staan ​​we heldere vloeistoffen en bepaalde snacks toe, zoals sap en waterijsjes. Als je geen hoog risico loopt op een keizersnede, zou je deze optie moeten hebben.

 

7. Vrouwen worden aangemoedigd om voor en na de bevalling meer te bewegen

In de afgelopen decennia werd vrouwen aangeraden om na de bevalling in bed te blijven. Daarom werden kraamklinieken vaak ‘liggende’ ziekenhuizen genoemd. Tegenwoordig weten we dat zo snel mogelijk actief worden het risico op gevaarlijke bloedstolsels kan helpen beheersen. Voor de geboorte, als jouw baby geen continue monitoring nodig heeft, kan rondlopen of zelfs overschakelen van het bed naar een schommelstoel je helpen bij jouw herstel.

Bevallen, vooral voor nieuwe moeders, kan veel onbekenden met zich meebrengen. Hoewel niet elke draai en wending kan worden verwacht, zijn we verheugd om de vooruitgang te zien in de zorg voor de zwangerschap en bevalling, zoals uiteengezet door de WHO. Gebruik deze opmerkingen uit de richtlijnen van de organisatie om te formuleren wat je beschouwt als een positieve geboorte-ervaring, en aarzel niet om jouw mening te geven als je iets anders wilt proberen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief