Meconium en complicaties tijdens de bevalling

Meconium is een dikke, groene, teerachtige substantie die tijdens de zwangerschap de darmen van jouw baby bekleedt. Meestal komt deze stof pas na de geboorte vrij in de stoelgang van jouw baby. Soms zal een baby echter vóór de geboorte een stoelgang hebben, waarbij het meconium in het vruchtwater wordt uitgescheiden.

Meconium tijdens de bevalling
 

Meconium tijdens de bevalling

Als meconium aanwezig is tijdens jouw bevalling en geboorte, zul je beter in de gaten worden gehouden op tekenen van foetale nood. Alleen meconiumkleuring van het vruchtwater betekent niet dat jouw baby lijdt aan foetale nood, maar het geeft aan dat jouw bevallings- en geboorteteam op zoek zal gaan naar tekenen van gevaar.

Lichtgekleurd meconium vormt niet zozeer een risico voor jouw baby, en het is ook niet zo waarschijnlijk een teken van foetale nood, maar eerder van de rijping van jouw baby. Dikker meconium is een groter gevaar voor jouw baby. Eén niveau is zo dik dat ze het erwtensoep noemen, zowel qua consistentie als vanwege de groenachtige tint van meconium.

 

Meconium-aspiratiesyndroom

Meconium komt vaker voor als je ver over jouw uitgerekende datum bent. Een van de zorgen, wanneer er meconium in het vruchtwater aanwezig is, is dat de baby het meconium zal opzuigen tijdens de bevalling of geboorte.

Deze aspiratie van meconium wordt aangepakt door krachtig afzuigen onmiddellijk bij de geboorte van het hoofdje van jouw baby, zelfs voordat het lichaam wordt geboren. Dit kan de hoeveelheid meconium verminderen die jouw baby kan opzuigen. Meconium kan worden ingeslikt, wat meestal geen probleem is, of het kan in de longen van jouw baby worden ingeademd. Dit kan een probleem veroorzaken dat bekend staat als het meconium-aspiratiesyndroom.

Omdat meconium een ​​dikke, kleverige substantie is, kan het problemen veroorzaken voor de baby om de longen onmiddellijk na de geboorte op te blazen. Het kan ook leiden tot meconiumaspiratiepneumonie. Dit kunnen beide zeer ernstige problemen zijn die resulteren in een verblijf op de neonatale intensive care (NICU) voor jouw baby voor een behandeling van enkele dagen tot weken, afhankelijk van de ernst van het probleem.

 

Amnio-infusie

Als er tijdens de bevalling meconium aanwezig is, zal de baby intensiever worden gecontroleerd op tekenen van foetale nood. Jouw arts of verloskundige kan ook besluiten om een ​​amnio-infusie uit te voeren in gevallen waarin de foetale controle slecht is.

Bij amnio-infusie wordt de steriele vloeistof via een katheter in de baarmoeder gebracht om het meconium te helpen verdunnen. Het kan ook worden gebruikt om toe te voegen aan het vruchtwatervolume. Dit kan indien nodig meer dan één keer worden gedaan en kan de tolerantie van jouw baby voor geboorte vergroten.

 

Bevallingsinterventies

Als jouw baby de bevalling nog steeds niet goed verdraagt ​​of andere tekenen van foetale nood vertoont die agressieve therapie niet heeft verholpen, kan jouw arts of verloskundige besluiten dat je een operatieve bevalling moet bespreken, afhankelijk van hoe ver je verwijderd bent van een vaginale bevalling. Dit kan een tangverlossing, vacuümextractie of een keizersnede zijn.

 

Meconium na de geboorte

Als jouw baby vóór de geboorte geen meconium heeft, zul je het de eerste paar dagen van zijn leven nog steeds zien. Dit is geen probleem. Het is echter rommelig en moeilijk schoon te maken bij de billen van je baby.

Een tip om het verschonen van pasgeboren luiers gemakkelijker te maken: smeer de billen van jouw baby in met wat zalf of olie na het verschonen van luiers. Dit voorkomt dat het meconium blijft plakken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief