Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Alles leren over weeën en bevalling is een van de beste manieren om je te helpen de pijn van de bevalling te beheersen wanneer de tijd daar is. Ik ga hier in het bijzonder in op de pijn die een bevalling mogelijk met zich meebrengt. Dit zal namelijk tijdens elke bevalling anders zijn. Misschien heb je wel geluk en weinig tot geen pijn tijdens de bevalling.

Pijn tijdens de bevalling
 

Pijn tijdens bevalling en bevalling

Pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de spieren van de baarmoeder en door druk op de baarmoederhals. Deze pijn kan worden gevoeld als sterke krampen in de buik, lies en rug, evenals een pijnlijk gevoel. Sommige vrouwen ervaren ook pijn in hun zij of dijen.

Andere oorzaken van pijn tijdens de bevalling zijn druk op de blaas en darmen door het hoofd van de baby en het rekken van het geboortekanaal en de vagina.

Pijn tijdens de bevalling is voor elke vrouw anders. Het varieert sterk van vrouw tot vrouw en zelfs van zwangerschap tot zwangerschap. Vrouwen ervaren bevallingspijn anders – voor sommigen lijkt het op menstruatiekrampen; voor anderen, zware druk; en voor anderen, extreem sterke golven die aanvoelen als diarree krampen.

Het is vaak niet de pijn van elke wee op zichzelf die vrouwen het moeilijkst vinden, maar het feit dat de weeën blijven komen – en dat naarmate de bevalling vordert, er steeds minder tijd is tussen weeën om te ontspannen.

 

Jezelf voorbereiden op de bevalling

Om te helpen bij pijn tijdens de bevalling, zijn er enkele dingen die je kunt doen voor of tijdens jouw zwangerschap.

Regelmatige en redelijke lichaamsbeweging (waarvan jouw verloskundige zegt dat het oké is) kan helpen jouw spieren te versterken en jouw lichaam voor te bereiden op de stress van de bevalling. Sporten kan ook jouw uithoudingsvermogen vergroten, wat handig zal zijn als je een lange bevalling hebt. Het belangrijkste om te onthouden bij elke oefening is om het niet te overdrijven – en dit geldt vooral als je zwanger bent. Praat met jouw verloskundige over wat hij of zij als een veilig sportplan voor jou beschouwt.

Als jij en je partner de bevallingslessen bijwonen, leer je verschillende technieken om met pijn om te gaan, van visualisatie tot rekoefeningen die zijn ontworpen om de spieren die je baarmoeder ondersteunen te versterken. De twee meest voorkomende filosofieën over bevalling in de Verenigde Staten zijn de Lamaze-techniek en de Bradley-methode.

 

Lamaze-techniek

De Lamaze-techniek is de meest gebruikte methode in de Verenigde Staten. De filosofie van Lamaze leert dat de geboorte een normaal, natuurlijk en gezond proces is en dat vrouwen in staat moeten worden gesteld om het met vertrouwen te benaderen. Lamaze-lessen leren vrouwen over de manieren waarop ze hun perceptie van pijn kunnen verminderen, zoals door ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen, afleiding of massage door een ondersteunende coach. Lamaze neemt een neutrale positie in ten opzichte van pijnmedicatie en moedigt vrouwen aan om een ​​weloverwogen beslissing te nemen over de vraag of het goed voor hen is.

 

Bradley-methode

De Bradley-methode benadrukt een natuurlijke benadering van de geboorte en de actieve deelname van de vader van de baby als geboortecoach. Een belangrijk doel van deze methode is het vermijden van medicijnen, tenzij absoluut noodzakelijk. De Bradley-methode richt zich ook op goede voeding en lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap en op ontspanning en diepe ademhalingstechnieken als methode om met de bevalling om te gaan. Hoewel de Bradley-methode een medicijnvrije geboorte-ervaring voorstaat, bespreken de klassen wel onverwachte complicaties of situaties, zoals een keizersnede.

Medicijnvrije manieren om met pijn om te gaan tijdens de bevalling zijn onder meer:

 • hypnose
 • yoga
 • meditatie
 • wandelen
 • massage of tegendruk
 • veranderende positie
 • een bad nemen of douchen
 • naar muziek aan het luisteren
 • jezelf afleiden door te tellen of een activiteit uit te voeren die je geest anders bezig houdt

 

Pijnstillers

Afhankelijk van de situatie kunnen verschillende pijnstillers worden gebruikt tijdens de weeën en bevalling. Veel vrouwen vertrouwen op dergelijke medicijnen en het kan een enorme opluchting zijn als de pijn snel wordt verlicht en de energie kan worden gericht op het doorstaan ​​van de weeën. Praat met jouw verloskundige over de risico’s en voordelen van elk type geneesmiddel.

 

Pijnstillers

Pijnstillers verlichten de pijn, maar verdoven het niet volledig. Ze hebben geen invloed op het gevoel of de spierbeweging. Ze kunnen op veel manieren worden gegeven. Als ze intraveneus (via een infuus in een ader) of via een injectie in een spier worden toegediend, kunnen ze het hele lichaam aantasten. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen bij de moeder veroorzaken, waaronder slaperigheid en misselijkheid. Ze kunnen ook effecten hebben op de baby.

 

Plaatselijke verdoving

Dit is waar de meeste vrouwen aan denken als ze pijnmedicatie overwegen tijdens de bevalling. Door het gevoel van specifieke delen van het lichaam te blokkeren, kunnen deze methoden worden gebruikt voor pijnverlichting bij zowel vaginale als keizersnede bevallingen.

Epidurale middelen, een vorm van plaatselijke anesthesie, verlichten de meeste pijn van het hele lichaam onder de navel, inclusief de vaginale wanden, tijdens de weeën en de bevalling. Een ruggenprik omvat medicijnen die door een anesthesist worden gegeven via een dunne, buisachtige katheter die in de onderrug van de vrouw wordt ingebracht. De hoeveelheid geneesmiddel kan worden verhoogd of verlaagd, afhankelijk van de behoefte van een vrouw. Er komt maar heel weinig medicijn bij de baby, dus meestal zijn er geen effecten op de baby van deze methode van pijnverlichting.

Epidurale patiënten hebben enkele nadelen: ze kunnen ervoor zorgen dat de bloeddruk van een vrouw daalt en kunnen het moeilijk maken om te plassen. Ze kunnen ook jeuk, misselijkheid en hoofdpijn bij de moeder veroorzaken. De risico’s voor de baby zijn minimaal, maar omvatten ook problemen die worden veroorzaakt door lage bloeddruk bij de moeder.

 

Kalmerende middelen

Deze medicijnen verlichten de pijn niet, maar ze kunnen vrouwen die erg angstig zijn, helpen kalmeren en ontspannen. Soms worden ze samen met pijnstillers gebruikt. Deze medicijnen kunnen effecten hebben op zowel de moeder als de baby en worden niet vaak gebruikt. Ze kunnen het voor vrouwen ook moeilijk maken om de details van de geboorte te onthouden. Bespreek de risico’s van kalmerende middelen met jouw verloskundige.

 

Natuurlijke bevalling

Sommige vrouwen kiezen ervoor om te bevallen zonder medicijnen, maar vertrouwen in plaats daarvan op ontspanningstechnieken en gecontroleerde ademhaling voor pijn. Als je een bevalling zonder pijnstillers wilt ervaren, bespreek dit dan met jouw verloskundige.

 

Dingen om te overwegen

Hier zijn enkele dingen om over na te denken bij het overwegen van pijnbestrijding tijdens de bevalling:

 • Medicijnen kunnen veel van jouw pijn verlichten, maar zullen deze waarschijnlijk niet allemaal verlichten.
 • De bevalling kan meer pijn doen dan je had verwacht. Sommige vrouwen die hadden gezegd dat ze helemaal geen pijnmedicijn willen, veranderen uiteindelijk van gedachten als ze daadwerkelijk aan het bevallen zijn.
 • Sommige geneesmiddelen kunnen invloed hebben op jouw baby, waardoor ze slaperig worden of veranderingen in de hartslag veroorzaken.

 

Praten met jouw verloskundige

Je wilt jouw opties voor pijnbestrijding bespreken met de persoon die jou gaat helpen om van jouw baby te bevallen. Ontdek wat er beschikbaar is, hoe effectief ze waarschijnlijk zijn en wanneer je bepaalde medicijnen het beste niet kunt gebruiken.

Als je andere pijnbeheersingsmethoden dan medicijnen wilt gebruiken, zorg er dan voor dat jouw verloskundige en het ziekenhuispersoneel hiervan op de hoogte zijn. Je kunt ook overwegen om een ​​geboorteplan te schrijven waarin jouw voorkeuren duidelijk worden gemaakt.

Bedenk dat veel vrouwen beslissingen nemen over pijnverlichting die ze – vaak om een ​​zeer goede reden – op het laatste moment opgeven. Jouw vermogen om de pijn van de bevalling te verdragen, heeft niets te maken met jouw waarde als moeder. Door jezelf voor te bereiden en te onderwijzen, kun je beslissen welke pijnbehandeling het beste voor jou werkt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief