Slijmprop verliezen tijdens de zwangerschap

Als je jouw slijmprop verliest, kan de bevalling op handen zijn – of het duurt nog weken. Maar als het gepaard gaat met een bloederige show, pak dan je koffers: de dag van de bevalling is bijna aangebroken.

Slijmprop verliezen
 
Het verliezen van jouw slijmprop tijdens de zwangerschap gebeurt niet bij alle vrouwen op dezelfde manier – en het is niet altijd een bloederige show.

Dit is wat je moet weten over dit veelvoorkomende symptoom van de bevalling.

 

Wat is een slijmprop?

De slijmprop is een “kurk” of barrière die jouw baarmoederhals, de opening naar jouw baarmoeder, tijdens de zwangerschap afsluit. Samen met je vruchtzak helpt het je baby te beschermen tegen de buitenwereld terwijl je zwanger bent totdat je klaar bent om te bevallen.

 

Wat betekent het dat de slijmprop wordt “afgevoerd”?

Het betekent dat je jouw slijmprop verliest, wat een teken is dat jouw baarmoederhals zachter wordt en zich opent om jouw lichaam voor te bereiden op de bevalling.

 

Welke kleur heeft de slijmprop als deze eruit komt?

De slijmprop is een heldere, kleverige, geleiachtige klodder slijm. Het kan ook geel of bruin zijn. Het mag echter niet helder of donkerrood zijn, dus als je denkt dat dit het geval is, bel dan jouw verloskundige of gynaecoloog.

 

Moet je jouw slijmprop eruit trekken?

Nee, je mag jouw slijmprop nooit verwijderen, aangezien je geen risico wilt lopen op infectie. Probeer gewoon de natuur zijn gang te laten gaan (hoe uitdagend dat ook kan zijn in de opwindende tijd voorafgaand aan de bevalling en bevalling!).

 

Hoe lang nadat je jouw slijmprop hebt verloren, ga je bevallen?

Het verschilt van persoon tot persoon. Terwijl sommige vrouwen hun slijmprop weken voordat de bevalling begint, verliezen, verliezen anderen het meteen als de bevalling begint.

 

Is het oké als je jouw slijmprop vroegtijdig verliest?

Je hoeft je geen zorgen te maken als jouw slijmprop zelfs weken voor jouw uitgerekende datum losraakt – het kan nog een paar weken duren voordat de bevalling daadwerkelijk begint. En je baby is nog steeds veilig, zelfs nadat je de stekker uit het stopcontact hebt gehaald.

In feite blijft jouw lichaam baarmoederhalsslijm maken om infectie te voorkomen, wat betekent dat de baby nog steeds goed is afgesloten. Zodat je nog steeds seks kunt hebben, een bad kunt nemen en andere zaken kunt doen.

 

Raak je altijd je slijmprop kwijt?

Ja, jouw slijmprop loopt altijd leeg voordat je gaat bevallen. Hoewel sommige vrouwen merken dat ze de slijmprop verliezen, missen anderen het moment volledig.

Weet dat wat er ook gebeurt, het niets voorspelt over hoe jouw ervaring met bevallen zich uiteindelijk zal ontvouwen.

 

Verlies je jouw slijmprop voordat of nadat jouw vliezen gebroken zijn?

Meestal wel, hoewel je vruchtwater door een traan kunt lekken – wat niet noodzakelijk betekent dat je je slijmprop al bent kwijtgeraakt, omdat het voorkomt dat bacteriën naar de baby gaan, en niet dat er water uit lekt.

Omdat de slijmprop in de loop van de tijd in stukjes en beetjes naar buiten kan komen en veel vrouwen het niet eens merken wanneer ze hem verliezen, is het belangrijker om zo snel mogelijk naar een dokter te gaan als je vliezen breken of als je vloeistof lekt.

 

Wat is een bloederige show?

Bloederige show is een afscheiding van slijm dat roze of bruin getint is van bloed. Het betekent dat de bloedvaten in de baarmoederhals scheuren wanneer deze begint uit te wissen en te verwijden – een goed, normaal teken vóór de bevalling als je bijna jouw uitgerekende datum nadert.

Als je echter vóór 37 weken een significante verandering in jouw vaginale afscheiding opmerkt, als het plotseling helderrood bloed wordt (in plaats van met bloed doordrenkte afscheiding), of als je een meer uitgesproken bloeding opmerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw verloskundige om dit uit te sluiten. Aandoeningen die onmiddellijke medische aandacht vereisen kunnen voorkomen.

 

Hoelang na het ervaren van een bloederige show ga je bevallen?

Als je een bloederige show hebt meegemaakt, kun je meestal verwachten dat je binnen de volgende dag of twee begint te bevallen – tenzij je een snelle starter bent, in welk geval je binnen enkele uren je eerste wee kunt krijgen. (Leuk en voorspelbaar, toch?). Dus maak je klaar, maar ga nog niet de deur uit.

 

Is het verliezen van de slijmprop hetzelfde als het hebben van een bloederige show?

Nee, het hebben van een bloederige show is iets anders dan het verliezen van de slijmprop.

Hoewel ze absoluut slijm gemeen hebben, is een bloederige show een met bloed getinte afscheiding, wat betekent dat het bijna showtime is. De slijmprop is meer een eenmalige, geleiachtige klodder, wat betekent dat je je eerste wee vrij snel zult hebben, maar de bevalling is niet per se om de hoek.

 

Wat je moet doen als je denkt dat je aan het bevallen bent

Als je bloedige show- en/of weeën hebt, pak dan jouw ziekenhuistas in en neem contact op met jouw arts – de bevalling is waarschijnlijk hoogstens een paar dagen verwijderd.

Anders, als je net jouw slijmprop kwijt bent, moet je goed blijven zitten. De baby is er nog niet, maar hij zal er snel zijn. Als jouw arts je vertelt om binnen te komen, zal een snel vaginaal onderzoek bepalen hoe verwijd je bent en hoe dicht je bij de actieve bevalling bent.

Hoe dan ook, het duurt niet lang meer voordat je je dierbare nieuwe baby baart!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief