5 tekenen dat je vliezen breken

Hoe voelt het als je vliezen breken en hoe ziet het eruit? De ervaring is voor elke zwangere vrouw anders, maar onderstaande tekenen geven aan dat jouw vruchtzak is gescheurd.

Symptomen vliezen breken
 
Naarmate je uitgerekende datum nadert, kan je zorgen maken over het breken van je vliezen. Je zou je kunnen voorstellen dat je in paniek raakt en schreeuwt. Maar gelukkig, als je vliezen breken, zal het er waarschijnlijk niet zo uitzien als in films.

Het breken van je vliezen is meestal een stuk minder dramatisch dan mensen denken. Sommige vrouwen ervaren het als een waterval, terwijl anderen niets meer hebben dan een langzaam straaltje dat lijkt op lekkende urine. Dus hoe weet je of jouw water is gebroken en wat moet je daarna doen?

 

Waarom breken je vliezen?

Om tekenen van brekende vliezen te begrijpen, helpt het om te weten waarom het überhaupt gebeurt. Tijdens een zwangerschap groeit de baby in de baarmoeder van een vrouw en bevindt zich in een zak gevuld met vruchtwater. Dit vruchtwater geeft een kussen voor jouw baby, reguleert de temperatuur van de baarmoeder en helpt bij de ontwikkeling van de foetus. Op een bepaald moment voorafgaand aan de bevalling zullen de vruchtzakmembranen scheuren en zal de vloeistof uit de vagina komen. Deze “breuk van de membranen”, zoals het technisch wordt genoemd, wordt gewoonlijk het breken van de vliezen genoemd.

Ondanks veel voorkomende misvattingen ervaart slechts ongeveer 15 tot 20 procent van de vrouwen dat hun water breekt voordat ze gaan bevallen. Het gebeurt meestal tijdens de bevalling of voor de bevalling. In uiterst zeldzame gevallen kan het vruchtzakje nooit scheuren en kan de baby erin worden geboren.

Dat gezegd hebbende, hier zijn de grootste tekenen dat wat je ervaart dat je vliezen breken.

 

1. Het lekken is oncontroleerbaar

Wanneer jouw vliezen breken, kan je een stroom vruchtwater voelen, of merk je misschien slechts een langzaam druppeltje. De hoeveelheid is afhankelijk van of je een scheur of een grove breuk hebt. Als de vruchtzak onder het hoofd van de baby scheurt, heeft zich vocht opgebouwd en zal het naar buiten stromen. Maar als de breuk hoger in de baarmoeder plaatsvindt, zal de vloeistof tussen de zak en het baarmoederslijmvlies naar beneden moeten druppelen, zodat de stroom niet zo zwaar zal zijn.

In alle gevallen kan de vloeistofstroom echter niet worden gecontroleerd en kun je verwachten dat ongeveer 2 tot 3 kopjes vloeistof uit het vruchtzakje komt. Je kunt rommel voorkomen door een inlegkruisje of maandverband te dragen (nooit een tampon) of door op een schone handdoek te gaan zitten.

 

2. Het is meestal helder en geurloos

Over het algemeen is vruchtwater geurloos, hoewel sommige vrouwen een zoete geur ruiken, zoals sperma of chloor. Het is meestal ook helder of getint roze met bloedstrepen.

 

3. Je voelt pijnloze druk

Sommige vrouwen merken druk wanneer hun vliezen breken. Anderen horen een knallend geluid, gevolgd door lekkage. Geen van beide situaties is pijnlijk. Samentrekkingen kunnen echter in frequentie en intensiteit toenemen nadat het water is gebroken.

 

4. Het kan aanvoelen als lekkende urine

Het breken van water kan aanvoelen als urine-incontinentie, wat vaak voorkomt tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Vrouwen zullen wel eens zeggen: Ik ging in mijn broek naar de badkamer, maar het water bleef maar komen. Het verschil tussen urine en vruchtwater is te zien. Urine heeft een gelige kleur en ruikt naar ammoniak, terwijl vruchtwater meestal geurloos is.

Als je nog steeds niet weet of het vruchtwater of urine is, probeer dan deze truc: ga een paar minuten zitten en sta dan weer op. Als er nog steeds vloeistof uit druppelt, betekent dit waarschijnlijk dat jouw vliezen zijn gebroken.

 

5. Het is niet plakkerig en dik

Zwangere vrouwen kunnen het breken van de vliezen ook verwarren met afscheiding, vooral als het er langzaam uit druppelt. Hoewel zowel vruchtwater als vaginale afscheiding geurloos zijn, is de laatste plakkerig, dik en ziet het eruit als helder of melkachtig wit slijm.

Zorg er ook voor dat het breken van de vliezen niet wordt verward met het verliezen van uw slijmprop, wat een teken is van weeën. De slijmprop ziet eruit als grotere brokken geleiachtige, dikke en geelachtig witte vloeistof met een snotterige consistentie. Het kan ook met bloed zijn getint.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief