3 tekenen van valse weeën

Hier lees je hoe je kunt zien of jouw weeën betekenen dat “het tijd is om te gaan” of “het tijd is om af te wachten”. Kortom, heb je weeën of valse weeën?

Valse weeën
Als je je uitgerekende datum nadert, begin je je misschien echt af te vragen hoe het voelt om echte weeën te hebben en hoe je ze herkent. Valse weeën komen ook voor en zijn daarmee niet meteen een pretje. Valse weeën lijken gewoon niet eerlijk! Misschien ken je ze wel als harde buiken. Het goede nieuws is dat de valse weeën je helpen om je voor te bereiden op jouw baby. Ze doen dit gewoon heel langzaam, soms ver voor de dag van de waarheid. In feite kan de inleiding van de bevalling dagen of weken duren, en het is lastig om te zien wanneer de wijzerplaat van pre-bevalling naar vroege bevalling naar actieve bevalling gaat.

 

Zijn mijn weeën echt?

Deze tekenen kunnen je erop wijzen dat je te maken hebt met valse weeën en geen echte weeën – althans voorlopig:

 

Je hebt geen bloederige show

Of je hebt wat vaginale afscheiding, maar deze is bruinachtig in plaats van bloedig of roze. Seks of een intern onderzoek kan resulteren in een bruine afscheiding die eruitziet alsof jouw slijmprop losraakt, maar dat is het waarschijnlijk niet.

 

Je wordt wakker in een plas vloeistof die naar ammoniak ruikt, en de stroom is gestopt

Oeps – dat is waarschijnlijk urine, geen vruchtwater, dat is namelijk geurloos. Als jouw vliezen breken, blijft er vloeistof uit druppelen; je kunt het niet stoppen zoals je zou doen als je aan het plassen was.

 

Je hebt onregelmatige weeën

De valse weeën kunnen je gemakkelijk voor de gek houden door je te laten denken dat de bevalling is begonnen. Maar zelfs als je een week na jouw uitgerekende datum bent, kun je nog steeds last hebben van valse weeën. Meestal herken je deze aan:

  • Onregelmatig (ze komen niet met regelmatige tussenpozen voor)
  • Niet progressief (ze worden niet ernstiger, intenser of komen in de loop van de tijd niet vaker voor)
  • Voel je meer in de onderbuik, in plaats van in de onderrug
  • Reageert op een verandering in positie of activiteit (als je van houding verandert, verdwijnen ze – dus probeer op je zij te gaan liggen om te zien of de weeën stoppen)
  • Je weeën gaan samen met beweging van de baby in jouw buik

 

Twijfel je of je weeën vals of echt zijn?

Als je je ongemakkelijk voelt of je maakt je zorgen of dit symptomen zijn van de bevalling, neem dan gewoon contact op met jouw verloskundige. Misschien maak je een reis naar het ziekenhuis die niet nodig blijkt te zijn, maar je bent verre van de enige aanstaande moeder die dat heeft gedaan. De bevalling kan een paar uur of een maand of langer duren, en de tekenen en symptomen kunnen voor elke persoon (en de zwangerschap van elke persoon) anders zijn.

Vraag jouw verloskundige om hulp, aangezien het moeilijk is om het verschil tussen echte en valse weeën aan te geven. Daar is ze voor. En vroeg of laat zul je die magische woorden horen: “De baby komt eraan, vandaag!”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief