Breken van de vliezen: begrijp dit teken van bevalling

Zorgen pver het breken van de vliezen? Bereid je voor op de bevalling door de feiten over dit belangrijke teken van de bevalling te achterhalen.

Vliezen breken
 
Als je zwanger bent, ben je misschien nieuwsgierig naar het breken van je vliezen – wanneer het zal gebeuren, hoe het voelt en wat je vervolgens moet doen. Herken de tekenen van het breken van de vliezen en weet wat dit betekent voor de tijdlijn van de bevalling en geboorte van jouw baby.

 

Wat gebeurt er als jouw vliezen breken?

Tijdens de zwangerschap wordt jouw baby omgeven en opgevangen door een met vloeistof gevulde vliezige zak, de vruchtzak genaamd. Meestal zullen jouw vliezen aan het begin van of tijdens de bevalling scheuren – ook wel bekend als het breken van jouw vliezen.

Wanneer jouw vliezen breken, kun je een gevoel van nattigheid in jouw vagina of op jouw perineum ervaren, een periodieke of constante lekkage van kleine hoeveelheden waterige vloeistof uit jouw vagina, of een duidelijkere stroom heldere of lichtgele vloeistof.

 

Hoe weet je zeker dat jouw vliezen gebroken zijn?

Het is niet altijd gemakkelijk om te zien of jouw vliezen gebroken zijn. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om het verschil te zien tussen vruchtwater en urine, vooral als je alleen een gevoel van nattigheid of een straaltje vloeistof ervaart.

Als je niet zeker weet of jouw vliezen gebroken zijn, bel dan jouw verloskundige of ga direct naar jouw geboortecentrum. Jouw arts of een lid van jouw zorgteam zal je een lichamelijk onderzoek geven om te bepalen of je vruchtwater lekt. In sommige gevallen kan een echografie worden uitgevoerd om jouw vruchtwatervolume te controleren. Jij en jouw baby zullen worden geëvalueerd om de volgende stappen te bepalen.

 

Wanneer zal de bevalling beginnen nadat jouw vliezen zijn gebroken?

Typisch, nadat jouw vliezen op termijn zijn gebroken, volgt de bevalling snel – als het nog niet is begonnen.

Soms begint de bevalling echter niet. Als je merkt dat de vliezen vóór de weeën scheuren, kan jouw arts samentrekkingen van de baarmoeder stimuleren voordat de bevalling vanzelf begint (inductie van de bevalling). Hoe langer het duurt voordat de bevalling begint nadat de vliezen zijn gebroken, hoe groter het risico dat jij of jouw baby een infectie krijgt.

 

Wat gebeurt er als jouw vliezen te vroeg brekent?

Als jouw vliezen breken vóór de 37e week van de zwangerschap, staat dit bekend als vroegtijdige breuk van de vliezen.

Risicofactoren voor het te vroeg breken van de vliezen zijn onder meer:

  • Een voorgeschiedenis van premature breuk van vliezen tijdens een eerdere zwangerschap
  • Ontsteking van de vliezen van de foetus (intra-amniotische infectie)
  • Vaginale bloeding tijdens het tweede en derde trimester
  • Roken of illegale drugs gebruiken tijdens de zwangerschap
  • Te licht zijn met slechte voeding
  • Korte cervicale lengte

Mogelijke complicaties zijn onder meer maternale of foetale infectie, placenta-abruptie – wanneer de placenta voor de bevalling van de binnenwand van de baarmoeder loslaat – en navelstrengproblemen. De baby loopt ook het risico op complicaties als gevolg van vroeggeboorte.

Als je vliezen te vroeg breken en minstens 34 weken zwanger bent, kan bevalling worden aanbevolen om een ​​infectie te voorkomen. Als er echter geen tekenen zijn van infectie of gezondheidsproblemen van de foetus, suggereert onderzoek dat zwangerschap veilig kan doorgaan zolang deze zorgvuldig wordt gecontroleerd.

Als je tussen de 24 en 34 weken zwanger bent, zal jouw verloskundige proberen de bevalling uit te stellen totdat jouw baby meer ontwikkeld is. Je krijgt antibiotica om een ​​infectie te voorkomen en een injectie met krachtige steroïden (corticosteroïden) om de longrijpheid van jouw baby te versnellen. Als je minder dan 32 weken zwanger bent en het risico loopt de komende dagen te bevallen, krijg je mogelijk magnesiumsulfaat om het zenuwstelsel van de baby te beschermen.

Corticosteroïden kunnen ook worden aanbevolen vanaf week 23 van de zwangerschap, als je het risico loopt binnen 7 dagen te bevallen. Bovendien kunnen corticosteroïden worden aanbevolen als je tussen de 34 en 36 en 6 dagen zwanger bent, het risico loopt om binnen 7 dagen te bevallen en als je ze niet eerder hebt ontvangen. Het is mogelijk dat je een herhalingskuur met corticosteroïden krijgt als je minder dan 34 weken zwanger bent, het risico loopt binnen 7 dagen te bevallen en als je meer dan 14 dagen eerder een eerdere kuur met corticosteroïden hebt gekregen.

Als je minder dan 24 weken zwanger bent, zal jouw verloskundige de risico’s van het krijgen van een zeer premature baby en de risico’s en voordelen van het proberen de bevalling uit te stellen, uitleggen.

 

Wat als jouw vliezen niet vanzelf breken?

Als tijdens actieve bevalling jouw baarmoederhals verwijd en uitgedund is en het hoofd van de baby diep in jouw bekken zit, kan jouw verloskundige een techniek gebruiken die bekend staat als een amniotomie om weeën te veroorzaken of om ze sterker te maken als ze al zijn begonnen. Tijdens de amniotomie wordt een dun plastic haakje gebruikt om een ​​kleine opening in de vruchtzak te maken en de vliezen te laten breken.

Het is normaal dat je je zorgen maakt over de weeën en bevalling. Hoewel je misschien niet kunt voorspellen wanneer jouw vliezen breken, kun je troost putten uit jouw kennis over de volgende stappen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief