Voors en tegens van een waterbevalling

Watergeboorte is misschien een steeds grotere trend aan het worden, maar waar moet je rekening mee houden voordat je beslist of je er een zou moeten hebben of niet?

Voordelen van een waterbevalling
 
Als je erover nadenkt om een ​​bevalling in het water te krijgen, vraag je je misschien dingen af ​​als: is een bevalling in het water beter dan normaal? Doet een bevalling in het water minder pijn? Wat draag ik bij een waterbevalling? We zijn hier om al jouw vragen over de geboorte in water te beantwoorden.

Iets waar je tijdens jouw zwangerschap aan moet denken, is het feitelijke gedeelte van de ‘bevalling’. Maar hoeveel heb je nagedacht over wat voor soort geboorte je zou willen?

Een bevalling in het water is niet langer alleen voor de meer alternatieven onder ons, maar een reële optie die jaarlijks door duizenden vrouwen wereldwijd wordt gekozen.

 

Wat zijn de voordelen van een bevalling in het water?

 

Pijnstilling

In warm water zijn kan het gemakkelijker maken om met pijnlijke weeën om te gaan. Als je sterke pijnverlichting wilt, zoals een ruggenprik, moet je het zwembad verlaten, maar je kunt gas en lucht gebruiken om milde pijn te verwijderen terwijl je nog in het water bent.

 

Verbeterd gevoel van privacy

Als je je eenmaal in de warmte van het zwembad bevindt, kun je je alleen op de weeën concentreren. Sommige vrouwen houden ervan om het licht te dimmen en de kamer zo stil mogelijk te houden om hen tijdens het proces te kalmeren.

 

Ontspanning

De beweging en temperatuur van het water kunnen je helpen ontspannen tijdens de bevalling. Weeën kunnen hun ritme verliezen als je gespannen raakt, dus door kalm te blijven, kunnen de weeën minder stressvol worden voor jij en jouw baby. Als je ontspannen bent, kun je ook langzamer en kalmer ademen, waardoor de pijn nog meer wordt verlicht.

 

Controle

Vrouwen voelen zich over het algemeen comfortabeler, veiliger en zekerder in het water, omdat je je hierdoor lichter voelt. Het is ook gemakkelijk voor je om te verplaatsen en van positie te wisselen totdat je er een vindt die het beste bij je past.

 

Gemoedsrust

Voor waterbevallingen thuis kun je het zwembad laten bezorgen of zelf monteren voor jouw uitgerekende datum. Je kunt controleren of het werkt, zorg ervoor dat je boiler genoeg water heeft om hem te verwarmen en je kunt hem zelfs gebruiken om te ontspannen.

 

Minder traumatisch voor de baby

Sommigen geloven dat bevallingen in water vrediger zijn voor de baby. De reden is dat het warme water van het zwembad vergelijkbaar zal zijn met dat van jouw baarmoeder. Baby’s die in water worden geboren, zijn vaak meer ontspannen en huilen minder dan baby’s die in de lucht worden geboren.

 

Tevredenheid

De meeste vrouwen die een waterbevalling hebben gehad, zeggen dat het een positieve ervaring was. Hierdoor is de kans ook groter dat ze de methode opnieuw kiezen als ze nog een kind hebben.

 

Wat zijn de nadelen van een bevalling in het water?

 

Ongemakkelijk proces

Tijdens de bevalling kun je per ongeluk jouw darmen openen (poepen) als de baby wordt geboren. Het kan zijn dat je je ongemakkelijk voelt als jouw verloskundige deze uit het zwembad moet halen om het schoon te houden, maar onthoud dat verloskundigen hieraan gewend zijn.

 

Infectie

Er kan een risico zijn op infectie in een geboortebad als je jouw darmen opent – hoewel verloskundigen het vuil meestal snel en efficiënt verwijderen, introduceert dit wel de mogelijkheid. Er zijn echter geen aanwijzingen voor enig verschil in infectiepercentages tussen vrouwen die in het water of in de lucht bevallen, en er zijn strikte richtlijnen voor het schoonmaken van zwembaden na elk gebruik, om er zeker van te zijn dat het zwembad hygiënisch blijft.

 

Beschikbaarheid

Als je kiest voor een bevalling in het ziekenhuis in plaats van thuis, bestaat de kans dat het bevallingsbad niet beschikbaar zal zijn wanneer je het nodig hebt. Het zwembad is mogelijk defect, wordt gebruikt door een andere vrouw, er kan een storing zijn in de elektriciteit of ze hebben misschien niet genoeg personeel.

 

Kosten

Geboorten met water zijn een van de duurste werkmethoden. Als alternatief kun je gratis gebruik maken van een bevallingsbad in het ziekenhuis als jouw kraamafdeling dit heeft.

 

Niet genoeg pijnstilling

Misschien merk je dat als je je in een bevallingsbad bevindt, de weeën niet minder pijnlijk worden. In en uit het water moeten om pijn te verlichten, kan het proces alleen maar meer stress geven.

 

Spoedgevallen

Mogelijk moet je uit het bevallingsbad blijven als je complicaties krijgt. Soms zijn watergeboorten alleen toegestaan ​​als de moeder als een laag risico wordt beschouwd. Je wordt gevraagd het zwembad te verlaten als:

  • De hartslag van je baby geeft aan dat er een probleem is
  • Je begint te bloeden tijdens de bevalling
  • Jouw bloeddruk stijgt (vrouwen met een hoge bloeddruk wordt afgeraden om in water te bevallen)
  • Het zwembad wordt vuil
  • Je voelt je flauw of slaperig

Meld je aan voor onze nieuwsbrief