Zwanger met Pasen? Tips over eten tijdens de Pasen

Het is eerste paasdag, als zwangere vrouw zal je vast en zeker hunkeren naar je favoriete paasvoedsel. Niet alle vrouwen voelen zich echter even op hun gemak bij het verslinden van die heerlijke lekkernijen. Dus wat kan je wel eten tijdens Pasen als je zwanger bent.

Pasen tijdens de zwangerschap
 
De is zwangerschap de tijd van je leven waarin je gemakkelijk, zonder excuses te hoeven maken, al je favoriete paasvoedsel kunt verslinden. Het beste is dat je dit zonder schuldgevoel mag doen, aangezien je alle extra voeding nodig hebt. Je moet echter ook in gedachten houden dat alles wat je eet een beetje neutraal moet zijn – alles wat over de top gaat, kan nogal gevaarlijke effecten op je blijken te hebben, evenals de baby die zich ontwikkelt in je baarmoeder. Tegelijkertijd hoort Pasen leuk te zijn en zwanger zijn betekent op geen enkele manier dat je buitengesloten moet worden. Daarom is hier een kleine gids die je zal helpen bij het plannen van een heerlijke Pasen tijdens de zwangerschap.

 

7. De soepen die mogen tijdens de zwangerschap

Tijdens Pasen is het redelijk normaal dat mensen soepen met prei en aardappel bereiden, en als zwangere mag je er zoveel eten als je wilt. Dit geldt met name voor soepen op basis van room. Dit komt omdat de crèmebasis de neiging heeft om het aantal calorieën van de soep te verhogen en je hebt natuurlijk al die calorieën nu echt nodig.

Feit is dat wanneer je zwanger wordt, het noodzakelijk is dat je essentiële mineralen en vitamines binnenkrijgt, zodat jouw lichaam en jouw baby zich probleemloos kan ontwikkelen. Om deze reden kun je soepen een vast onderdeel van jouw dieet te maken. Door deze gezonde en voedzame maaltijd kunnen jij en jouw baby profiteren van belangrijke vitamines. De beste soepen zijn daarom die met veel groenten, peulvruchten en mager vlees.

Een van de beste opties voor soep met Pasen is die van de Provençaalse Oosterse soep. Het bestaat uit kikkererwten, groenten zoals citroen, ui, wortelen, spinazie, waterkers, selderij, tijm en rozemarijn. Als je een beetje moeite wilt doen, kun je ook de heerlijke ‘Brodetto Pasquale’ proberen. dat is een belangrijk onderdeel van elk Romeinse Paasdiner. Het bestaat uit rundvlees, lamsborst, citroen, Italiaans brood, eieren, uien, wortelen, selderij en een paar takjes peterselie met gehakte marjolein – echt overheerlijk!

Er zijn ook tal van andere opties die je kunt uitproberen. Als je wilt, kun je de traditionele wortelsoep maken, die bestaat uit veel gezonde ingrediënten zoals wortels, olijfolie, room, uien en kippen- of groentebouillon. Boordevol voeding, zal het je zeker aanspreken. Een andere optie die je hebt, is die van lente-rode currysoep. Hiervoor heb je spaghetti, kippenbouillon, kokoswater (het doet wonderen tijdens de zwangerschap), champignons en een paar andere voedzame ingrediënten nodig. Over het algemeen zijn er tal van geweldige soepen die je met Pasen kunt eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over jezelf of je baby.

 

6. Voorgerechten tijdens de Pasen

Er zijn tal van hapjes die je met Pasen kunt eten terwijl je zwanger bent. Zelfs de traditionele zoals spinazieroom, aardappelpuree, salades, en verschillende soorten brood. Ze zijn allemaal veilig voor consumptie tijdens de zwangerschap. Hiermee kunt je alle calorieën, vitamines, mineralen en eiwitten binnenkrijgen die jouw lichaam tijdens de zwangerschap nodig heeft. Het enige dat je echter in gedachten moet houden, is dat voorgerechten gemaakt met vis die een hoog kwikgehalte bevatten, te allen tijde door jou moeten worden vermeden. Hiervoor moet je het eten van vis vermijden, zoals:

  • Tonijn
  • Koningsmakreel
  • Zwaardvis
  • Haai
  • Zeebaars

De reden waarom je deze vissen moet vermijden, is dat het consumeren van kwik tijdens de zwangerschap het risico op hersenschade bij de foetus en ontwikkelingsachterstanden met zich meebrengt. Daarnaast moet je ook vermijden dat je rauwe eieren eet in de vorm van mayonaise, caesardressing en zelfgemaakt ijs dat is bereid met rauwe eieren. Als je rauwe eieren eet, loop je het risico blootgesteld te worden aan salmonella – daar zou je zeker niet aan willen lijden tijdens de zwangerschap, toch?

Afgezien daarvan staat de consumptie van ongepasteuriseerde melk voor je deze Pasen ook niet op het menu. Dit betekent dat je zachte kazen zoals gorgonzola, camembert, brie en andere kazen moet vermijden. De reden achter deze beperking is simpel: ongepasteuriseerde melk die bij de bereiding wordt gebruikt, kan Listeria bevatten en Listeria kan een miskraam veroorzaken. Als dat niet het geval is, kan het zelfs de zich ontwikkelende baby infecteren en bloedvergiftiging veroorzaken die fataal kan worden. Gelukkig zijn veel van deze kazen ook zwangerschapsproof beschikbaar.

Nu, afgezien van al die beperkingen, zijn er tal van hapjes, heerlijke en voedzame, waarvan je kunt genieten met Pasen. Deze zijn inclusief:

  1. Amandelkipsalade met asperges – het bevat ingrediënten zoals spinazie, asperges, yoghurt, kip, amandelen en citroensap.
  2. Cranberry en wilde rijstsalade – deze salade bevat wilde rijst, cranberries, uien en walnoten.
  3. Spinazie met pijnboompitten en gouden rozijnen – ingrediënten zijn onder meer gouden rozijnen, pijnboompitten, babyspinazieblaadjes en geraspte citroenschil.

 

5. Vlees tijdens de Pasen

Het is van het grootste belang dat je tijdens jouw zwangerschap voldoende vlees binnenkrijgt. Dit komt omdat vlees je alle extra stukjes eiwit geeft die je nodig hebt voor de veilige en gezonde ontwikkeling van de baby in jouw buik. Het belangrijkste is dat het voor je van vitaal belang is om vlees te consumeren, omdat het voldoende hoeveelheden ijzer bevat, wat nodig is voor het juiste onderhoud van het hemoglobinegehalte.

Hoewel het voor zwangere vrouwen het beste is om weg te blijven van sappige steaks en cheeseburgers, wordt het sterk aanbevolen voor hen om voldoende rood vlees te consumeren om aan de behoeften van hun groeiende bloedtoevoer te voldoen. In verwachting heeft jouw lichaam extra voedingsbehoeften, en een deel hiervan kan worden vervuld door de consumptie van rood vlees. Vlees is een rijke bron van ijzer, en hoewel het een essentieel mineraal is voor iedereen, is het bijzonder gunstig tijdens de zwangerschap. Het feit is dat het bloedvolume van een vrouw tijdens de zwangerschap met maar liefst 50% toeneemt. IJzer is nodig om het eiwit te maken dat wordt aangetroffen in rode bloedcellen dat zuurstof vervoert en dat bekend staat als hemoglobine. Als er een ijzertekort is, heeft uw bloed niet voldoende capaciteit om zuurstof te transporteren, en aangezien uw lichaam geen ijzer kan produceren, hangt het af van het ijzer dat wordt aangetroffen in de dingen die je eet. Tijdens de zwangerschap wordt het door experts aanbevolen om dagelijks gemiddeld 27 milligram ijzer te consumeren, dus zorg ervoor dat verschillende soorten vlees een vast onderdeel van jouw dagelijkse voeding zijn.

Houd er rekening mee dat ijzertekort een van de meest genoemde problemen is bij zwangere vrouwen over de hele wereld. Als er niet voldoende ijzer in jouw lichaam is opgeslagen, kan het niet genoeg rode bloedcellen produceren. Dit gebrek aan rode bloedcellen veroorzaakt een aandoening die bekend staat als bloedarmoede door een tekort, wat leidt tot spierzwakte en vermoeidheid. Zorg er daarom voor dat je voldoende vlees binnenkrijgt om alles tijdens jouw zwangerschap soepel te houden.

 

4. Desserts

Het hebben van heerlijke desserts is een traditioneel onderdeel van Pasen. Er zijn tal van opties die je kunt uitproberen, maar zorg ervoor dat je er uit de buurt blijft als je aan zwangerschapsdiabetes lijdt. Je moet ook onthouden dat het eten van een uitgebalanceerd dieet van het grootste belang is tijdens de zwangerschap. Na verloop van tijd zou je kunnen verlangen naar zoetigheid, samen met een beetje toename van je eetlust. Hoewel het voor je is toegestaan ​​om af en toe te genieten van jouw zoetekauw, zoals bij gelegenheden als Pasen, is het noodzakelijk dat je jouw zoete trek met mate houdt en niet overdrijft.

Daarmee zijn er tal van geweldige desserts waar je tijdens Pasen van kunt genieten. Om te beginnen zijn er heerlijke slagroomsoesjes om van te genieten en het beste is dat het heel eenvoudig is om ze te maken – de enige dingen die je nodig hebt zijn slagroom, banketbakkerssuiker, vanille, bloem, zout, eieren, water en boter. Eerlijk gezegd is het recept zo eenvoudig dat het de beste keuze is om je voor te bereiden als je een paasdiner maakt terwijl je zwanger bent. Een andere heel goede optie om uit te proberen is die van vanille cupcakes met citroencrème en frambozen. Het beste van dit specifieke dessert is dat het boordevol vitamine C, antioxidanten, ijzer, foliumzuur en kalium zit. Met een heerlijke vulling van frambozenjam, zullen deze cupcakes ongetwijfeld ieders hart veroveren.

Nu, om jouw zoete trek in bedwang te houden, zijn er tal van andere desserts die je met Pasen kunt uitproberen. Probeer bijvoorbeeld eens een heerlijke mousse van citroen-gember. Het is niet alleen terecht toegeeflijk, het is ook het beste middel om een ​diner tot een zoet einde te brengen. Het beste van alles is dat het nogal pittig en licht is, dus je zult het vast en zeker lekker vinden. Daarin gebruik je gember in drie verschillende vormen. Deze omvatten gekonfijt, gemalen en vers voor dat extra beetje smaak, dus zorg ervoor dat je het uitprobeert – je zult jezelf later bedanken voor je moeite om het voor te bereiden.

 

3. Neem een ​​beetje chocolade

Ja, ik weet dat ik zojuist desserts noemde, maar chocolaatjes verdienen het gewoon om hun eigen plekje te hebben voor de verrukkingen van Pasen. Om eerlijk te zijn, chocolaatjes en gerechten bereid met chocolaatjes zijn een traditioneel onderdeel van paasmaaltijden. Vroeger werd het aan zwangere vrouwen aanbevolen om geen chocolaatjes te consumeren, aangezien deze een hoog cafeïnegehalte bevatten. Recent onderzoek suggereert echter dat zwangere vrouwen chocolaatjes moeten consumeren, in het bijzonder pure chocolade, omdat ze ook voldoende hoeveelheden ijzer en antioxidanten.

Er zijn tal van redenen waarom je chocolade zou moeten overwegen tijdens jouw zwangerschap. Allereerst toont onderzoek aan dat het het potentieel heeft om pre-eclampsie tijdens jouw zwangerschap te voorkomen. Dit is absoluut een groot voordeel, aangezien pre-eclampsie een van de meest voorkomende oorzaken van vroeggeboorte is en het leven van veel baby’s heeft geëist. Maar met de consumptie van chocolaatjes kan dit gemakkelijk worden vermeden. Cacao bevat voldoende hoeveelheden theobromine, dat een vitale rol speelt bij het voorkomen van deze specifieke aandoening.

Theobromine helpt het lichaam ook bij het goed reguleren van de bloeddruk en daar kunnen zwangere vrouwen veel baat bij hebben. Het verwijdt in feite de bloedvaten, wat helpt bij het handhaven van de bloeddruk. Onderzoek heeft ook aangetoond dat chocolade de neiging heeft om het gedrag van de zich ontwikkelende baby te beïnvloeden. Dit specifieke stukje onderzoek werd uitgevoerd bij 300 zwangere vrouwen en toonde aan dat degenen die tijdens hun zwangerschap chocolade consumeerden, zelfs onder stress, levendiger en gelukkiger baby’s baarden. De genoemde vrouwen consumeerden chocolade als middel om stress te verminderen tijdens hun zwangerschap. Afgezien daarvan zitten chocolaatjes boordevol flavonoïden en hun antioxiderende eigenschappen kunnen van groot belang zijn voor aanstaande vrouwen. Het is bekend dat hun antioxiderende eigenschappen de immuniteit versterken en ook het cardiovasculaire systeem van het lichaam ondersteunen.

Een andere belangrijke reden waarom je dit tijdens jouw zwangerschap zou moeten hebben, is dat het bekend is dat het rijk is aan ijzer, magnesium en een heleboel andere voedingsstoffen. Deze zijn tijdens de zwangerschap door het lichaam nodig voor de goede ontwikkeling van de baby en ook voor het algehele welzijn van de moeder.

 

2. Blijf ver weg van alcohol

Alle soorten alcohol, zelfs wijn, is volledig verboden voor alle zwangere vrouwen, dus blijf er tijdens Pasen en ook voor de rest van je zwangerschap vanaf. Onthoud dat de consumptie van alcohol het foetaal alcoholsyndroom en een aantal andere ontwikkelingsstoornissen bij baby’s kan veroorzaken, dus je moet ervoor zorgen dat dit koste wat het kost wordt vermeden.

Het ding met alcohol is dat het in feite door je bloedbaan reist en je baby bereikt door de placenta te passeren wanneer het wordt geconsumeerd. Houd er hierbij rekening mee dat baby’s alcohol niet zo snel mogelijk kunnen afbreken, wat betekent dat jouw kind uiteindelijk meer alcohol in het bloed krijgt dan jij. Hierdoor loopt jouw ​​baby een groot risico. Om te beginnen is er een grotere kans op doodgeboorte en miskraam bij vrouwen die tijdens hun zwangerschap drinken. Door slechts één drankje per dag te drinken, vergroot je de kans op een baby met ondergewicht, terwijl hij/zij problemen heeft zoals hyperactiviteit, leren, spraak, taal en aandachtsspanne. Deskundigen in het veld suggereren dat het drinken van slechts één drankje per week het potentieel heeft om agressief en delinquent gedrag te veroorzaken bij de baby die zich in de baarmoeder ontwikkelt. Studies zoals deze hebben ook bevestigd dat baby’s van vrouwen die tijdens hun zwangerschap alcohol hebben gedronken, een hoger risico lopen op psychische problemen.

Deskundigen gebruiken de term ‘Foetale alcoholspectrumstoornissen’ of FASD om een ​​verscheidenheid aan problemen weer te geven die verband houden met blootstelling aan alcohol vóór de geboorte. De meest ernstige hiervan is het foetaal alcoholsyndroom of FAS. Dit is in feite een levenslange aandoening waarbij individuen lijden aan een slechte groei – zowel in de baarmoeder als na de bevalling -, beschadigd centraal zenuwstelsel en abnormale gelaatstrekken. Van dergelijke baby’s is ook gemeld dat ze abnormaal kleine hersenen en hoofden hebben met stekels, harten en een aantal andere defecten. Als verantwoordelijke moeder zou je zeker niet willen dat zoiets met je bundel van vreugde gebeurt, dus blijf gewoon weg van alcohol – niet alleen tijdens Pasen, maar tijdens je hele zwangerschap.

 

1. Let ook op je vleeswaren als je zwanger bent

Vleeswaren zijn ontzettend normaal tijdens de Pasen. Maar het is in sommige gevallen toch wel iets dat je beter kan mijden tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Salami
  • Ham
  • Bologna
  • Kalkoen

Zelfs als deze goed worden verwarmd of vers worden gekookt, is het het beste om ze tijdens jouw zwangerschap te vermijden. Feit is dat vlees bacteriën bevat, en als je onvoldoende verhit vlees eet, loop je het risico op voedselvergiftiging. Dit kan nogal nadelig zijn voor zowel jou als jouw baby, dus het is het beste om op dit moment vleeswaren te vermijden.

Vleeswaren voor op brood is in feite gekookt vlees dat is bereid (in plakvorm) voor consumptie in sandwiches en verschillende andere lichte eetgelegenheden. Dit is tegenwoordig een van de meest verkochte etenswaren en wordt regelmatig aangetroffen in supermarkten. Gezien het feit dat deze zo vaak worden gebruikt en verkocht, kan het soms moeilijk zijn te geloven dat deze een negatieve invloed kunnen hebben op de zwangerschap. De reden hiervoor is dat de consumptie van vleeswaren kan leiden tot een vorm van voedselvergiftiging die bekend staat als listeriose.

Listeriose is buitengewoon gevaarlijk voor zwangere vrouwen, aangezien het ertoe kan leiden dat u tijdens jouw zwangerschap gevaarlijk ziek wordt. Het begint met basale griepachtige symptomen en kan zelfs overgaan tot levensbedreigende aandoeningen zoals meningitis en intense bloedinfectie. Het ergste is dat listeriose ook tijdens de zwangerschap kan worden doorgegeven aan jouw zich ontwikkelende baby. Uiteindelijk kan het leiden tot problemen zoals een laag geboortegewicht, vroeggeboorte, miskraam, doodgeboorte en zelfs levensbedreigende aandoeningen zoals meningitis en bacteriëmie bij jouw baby. Hoewel het wordt aanbevolen om vleeswaren op de juiste manier op te warmen voor consumptie, of om ze op te eten als deze vers gekookt zijn, wegen hun gevaren zeker op tegen hun verrukkingen, dus blijf er in het belang van jouw baby bij vandaan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief