Oud en Nieuw: Zwanger oudjaar vieren

Sommige vinden Oud en Nieuw fantastisch, anderen zijn er minder enthousiast over. Hoe dan ook kan je Oudjaar vieren eigenlijk niet omzeilen in Nederland. En nu je zwanger bent is dat misschien wel iets wat je juist wilt. Hoe ga je tijdens de zwangerschap om met Oudjaarsdag?

Oud en nieuw als je zwanger bent
 

Wat wij deden met Oud en Nieuw tijdens de zwangerschap

Oudjaarsdag is een feest vol met drank, rook, vuurwerk en late uurtjes. Niet echt iets wat past binnen de zwangerschap natuurlijk. Daarom koos ik ervoor om gedurende de zwangerschap mijn vriendin mee te nemen naar Parijs. Wij waren de eerste die zwanger waren in onze vriendengroep en onze Oudjaarsfeestjes waren altijd over de top, ruw, ruig en hilarisch. Er werd binnen gerookt, drank vloeide rijkelijk, vuurwerk werd afgestoken en er werden veel grapjes uitgehaald die soms wat over het randje gingen.

Het leek mij daarom verstandig om onze aankomende babyuit de situatie te halen en zodoende ontstond de verrassing voor een paar dagen Parijs. Aangezien we snel zwanger waren geraakt in onze relatie ging alles vliegensvlug. In de ideale wereld zou ik getrouwd zijn wanneer onze baby geboren werd en dus besloot ik in de weken voor Oud en Nieuw om haar vader om de hand te vragen van mijn zwangere vriendin. Hij stemde toe en zo ontstond het plan van een huwelijksaanzoek in Parijs.

In Parijs zouden we zelf kunnen bepalen wat we deden en waren er geen vrienden die ons meetrokken in de hilariteit. Parijs bleek een goede keuze. Oud en Nieuw was er erg rustig. Misschien wel te rustig, je zou het saai kunnen noemen. Maar omdat mijn vriendin zwanger was was ze vooral ook erg moe. We konden dus op ons gemak de stad verkennen, dutjes doen en ons onttrekken uit te drukke situaties. Uiteindelijk zaten we in een restaurant om 00:00 en we zagen dat de wereld om ons heen zelfs vergat dat het nieuwe jaar was ingeluid. Na 15 minuten kwamen ze erachter. Wij hadden het gelukkig wel intens beleefd maar we lagen een uur later in onze hotelkamer in bed, uitgeteld. Maar wel verloofd 🙂

 

Zwanger tijdens Oud en Nieuw

Wat je doet met Oud en Nieuw hangt helemaal af van jouw zwangerschap. Ben je pas net zwanger of ben je al bijna uitgerekend? Dan zijn de manieren waarop je Oud en Nieuw beleeft totaal anders. In het eerste trimester kan je nog misschien prima mee in de feestvreugde maar ben je uitgerekend begin januari dan kan de baby misschien elk moment komen. Voel vooral jouw eigen lichaam aan en durf nee te zeggen. Je kan Oudjaar ook in een rustige setting vieren. Het is misschien niet je ideale manier om het nieuwe jaar in te luiden maar je wilt wel een veilige zwangerschap.

 

Eten en drinken tijdens Oud en Nieuw nu je zwanger bent

Champagne, oliebollen en appelflappen horen nu eenmaal bij Oud en Nieuw. Die zullen dus ook op tafel staan en wellicht nog andere hapjes voor een gezellige Oudjaarsavond. Champagne mag je uiteraard niet, evenals andere alcoholische drankjes maar hoe zit het met het andere eten?

Oliebollen en appelflappen mag je gerust eten tijdens de zwangerschap. Pas wel op met andere lekkernijen zoals gerookte zalm, filet amercian, rauwe kazen, zelfgemaakte eiersalade (zijn de eieren volledig gekookt) en zelfgemaakte slagroom.

 

Harde geluiden tijdens de zwangerschap

Geloof het of niet, volgens de Universiteit van Gent heeft geluid buiten de baarmoeder invloed op het gehoor van jouw baby. Het is niet voor niets dat jouw baby kan reageren op geluiden die hij herkent van zijn periode in de baarmoeder. Teveel of langdurige blootstelling aan harde geluiden kan gehoorbeschadiging veroorzaken bij ongeboren baby’s. Althans die aanname doet de Universiteit van Gent. De oren van jouw ongeboren baby worden namelijk al in het eerste trimester gevormd.

 

Doe een dutje voor het Oudjaarsfeest begint

Slaap is ontzettend belangrijk wanneer je zwanger bent. Oudjaarsavond gaat vaak door tot in de late uurtjes en kies er daarom voor om alvast een dutje te doen in de middag. Veel mensen doen dit sowieso met Oudjaarsdag dus waarom zou je het laten nu je zwanger bent. Ook leuk voor je partner om het wat later te maken als het lukt.

 

Wees voorbereid, ook met Oud en Nieuw

Hoewel het een feestdag is ben jij vooral zwanger. Wees dus ook voorbereid. Neem wanneer je in de laatste maanden van je zwangerschap zit je vluchtkoffer mee voor wanneer je vliezen zouden breken. Neem geen risico met eten en drinken en neem anders zelf wat te drinken mee als je bijvoorbeeld een alcoholvrije wijn wilt drinken. Wat hapjes meenemen die je kan eten voor het geval ze niet op de hoogte zijn van wat een zwangere vrouw wel en niet mag eten is ook een optie. En zorg dat je de telefoonnummers van bijvoorbeeld de verloskundige bij je hebt en uiteraard dat je telefoon opgeladen is.

 

Zwanger worden met Oud en Nieuw

Geloof het of niet, 31 december of 1 januari is ook de dag of nacht waarop de meeste kinderen worden verwekt naar het schijnt. Dus wanneer je nog niet zwanger bent maar wel zwanger wilt worden dan zijn de kansen groot met Oud en Nieuw.

In elk geval alvast een hele fijne oudjaarsavond en een gelukkig nieuw jaar!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief