Wanneer krijgt de baby haar, huid en nagels tijdens de zwangerschap?

Van de huid van jouw baby (meestal transparant) tot het haar (wit en over haar hele lichaam), leer alles over wanneer en hoe de huidskleur van jouw kleintje zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap.

Ontwikkeling haar en huid van baby tijdens zwangerschap
 
In de weken na de conceptie begint jouw baby als een embryo dat uit drie verschillende lagen bestaat: het endoderm, mesoderm en ectoderm, die zich allemaal vormen na slechts 3 weken zwangerschap. Het is in de laatste van deze ‘derms’ – het ectoderm – waar de overgrote meerderheid van huid, haar en nagels zich ontwikkelt.

 

Ontwikkeling van de foetale huid

Hier is een leuk feit: de huid is het grootste orgaan van het lichaam. De epidermis (dat wil zeggen de huid) van jouw baby begint vroeg te verschijnen, tussen week 5 en week 8 van de zwangerschap. Op dit punt bestaat het uit twee lagen: basale cellen (de binnenste laag cellen) en periderm cellen (de buitenste laag cellen). Haar begint zich snel daarna te ontwikkelen, met de eerste haarknoppen die hun zaadjes na slechts 8 weken hechten.

Als je ongeveer 9 weken of 10 weken zwanger bent, begint zich een nieuwe tussenliggende cellaag te ontwikkelen. Het zit precies tussen de basale en peridermale laag, en het is waar de haarzakjes van je kleintje tevoorschijn komen. De komende weken gaat de ontwikkeling door, zodat tegen maand 4 alle huidlagen van de baby ontwikkeld zijn en bijna volwassen zijn.

 

Ontwikkeling van vingernagels en teennagels

Voordat het haar van je baby echt begint te ontkiemen, gebeurt er iets spannends: de vingernagel- en teennagelbedden van je baby beginnen zich te vormen in week 11, en de nagels zelf beginnen te groeien in week 12. Tegen ongeveer 34 weken, geven of nemen, is je kleintje klaar en teennagels zullen bijna klaar zijn voor hun eerste eventuele postpartum mani en pedi.

 

Foetale haarontwikkeling

Rond week 14 of week 15 beginnen piepkleine babyhaartjes onder een kleine hoek door de huid te prikken, met het podium voor de haarlijn van je baby al snel. Tijdens de zwangerschap doorloopt het haar van jouw baby in feite twee cycli van uitscheiding en hergroei. Er ontstaat een precies patroon, met alle follikels perfect en gelijkmatig verdeeld (in feite vormt zich geen enkele follikel na de geboorte). Wimpers en wenkbrauwen zien er rond week 22 ook best goed uit.

De hersenen van je aanstaande baby zijn ook bezig met een groeispurt, waarbij de tere huid van de hoofdhuid van je kleintje zich uitstrekt om haar groeiende hersenen te accommoderen. En zelfs voordat het haar ontspruit, resulteert deze rek in de pariëtale haarwerveling – die met de klok mee (of tegen de klok in) haar op de achterkant van je hoofd ronddraaien.

 

Lanugo

Haargroei is niet beperkt tot het hoofd van de baby. In week 14 is ze bedekt met iets dat lanugo heet, een donzige laag haar om haar warm te houden. Maar tenzij ze vroeg arriveert, zal jouw baby (hoogstwaarschijnlijk) haar “bontjas” niet dragen bij de geboorte: aangezien vet zich ophoopt op het lichaam van uw baby, zal het de taak overnemen om haar warm te houden – wat betekent dat lanugo werpt rond week 30.

 

Vernix caseosa

Kom in week 19, de nog steeds transparante en kwetsbare huid van je baby is bedekt met vernix caseosa (wat zich ruwweg vertaalt naar ‘kaasvernis’ in het Latijn, yum). Dit vettige, witte laagje bestaat uit afgestoten huidcellen en talgafscheidingen, zoals olie. Het beschermt de babyhuid tegen vruchtwater – zonder dit zou je kleintje er bij de geboorte nog meer gerimpeld uitzien dan ze vaak al doet na haar 9 maanden durende zuurbad.

Rond week 34 wordt de beschermende vernix van de baby dikker, om (meestal) een paar weken later te worden afgestoten. Op dat punt combineert het met de vertrekkende lanugo van de baby in het vruchtwater; jouw baby slikt het mengsel daadwerkelijk door en het wordt de inhoud van haar meconium (de eerste poep van jouw baby).

 

Huidskleur

Tot de laatste weken van de zwangerschap heeft jouw baby heel weinig lichaamsvet, waardoor haar huid er transparant uitziet. Maar rond de 32 weken, terwijl je baby gestaag vetter wordt, verandert haar transparante uiterlijk in plaats van ondoorzichtig. Als ze eindelijk geboren is, zal ze een roodpaarse teint hebben, ongeacht de huidskleur van jou of je partner. Haar huidskleur zal langzaam veranderen naar zijn permanente toon zodra haar bloedsomloop zich aanpast aan het leven buiten de baarmoeder, een proces dat bij sommige baby’s tot zes maanden kan duren.

Naarmate je uitgerekende datum nadert, banen je hormonen zich een weg door de placenta en versterken ze de olieproductie van de huid van je aanstaande baby. Je kleintje zal de meeste van deze hormonen tussen een week en een maand na haar geboorte wegspoelen. Maar in de tussentijd kunnen deze hormonen leiden tot wiegmuts (schilfers en schilfers op de hoofdhuid van de baby) en acne bij pasgeborenen.

 

Haarkleur, volume en textuur

Als je een foto van een baby in de baarmoeder zou kunnen maken, zou je nog geen zwarte krullen of blonde slierten zien: haar is pigmentvrij en helderwit tijdens de zwangerschap. In feite hebben alle baby’s – ongeacht hun etniciteit – hetzelfde dunne, zijdeachtige en vaak lichtgekleurde haar bij de geboorte, vellus genaamd. Als die eerste lokken eenmaal zijn uitgegroeid, raak dan niet te gehecht aan wat je ziet: als je pasgeboren baby 8 tot 12 weken oud is, gaat haar haar door nog een ontwikkelingsfase, wat vaak resulteert in een laatste vervelling, met tussentijdse haargroei tussen 3 en 7 maanden. Je zult eigenlijk moeten wachten tot je baby 2 jaar oud is voordat haar “definitieve haar” (of het haar dat ze als volwassene zal hebben) groeit.

Vraag ​je je af of je een dweil of een biljartbal gaat baren? Dat is genetisch bepaald. Jouw kans op een baby met veel haar is echter wat voorspelbaarder. Een donkere huidskleur heeft een langzamere groei-en-vervellingcyclus, wat een dikkere haardos betekent. Nog een aanwijzing: als je tijdens de zwangerschap een aanzienlijke hoeveelheid brandend maagzuur ervaart, is de kans echt (iets) groter dat je toekomstige baby een goede haardos heeft. Onderzoekers van Johns Hopkins Medical Institutions hebben deze zwangerschapsmythe bevestigd, waarbij ze opmerken dat er waarschijnlijk een biologisch mechanisme is waarbij zwangerschapshormonen betrokken zijn dat zowel de slokdarmsfincter ontspant als de haargroei van de foetus reguleert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief