Kan de baby in mijn buik zich verdrietig voelen?

Ja, baby’s kunnen zich verdrietig voelen, net zoals ze zich opgewonden, bang en gelukkig kunnen voelen.

In het verleden hebben wetenschappers onderschat wat baby’s konden voelen en denken. Sterker nog, tot de jaren tachtig dachten onderzoekers dat baby’s niet op dezelfde manier pijn konden voelen als volwassenen. Dankzij modern onderzoek weten we nu dat baby’s een veel rijkere innerlijke wereld hebben dan we ooit dachten.

Verdrietige baby zwangerschap
 
Je baby zal proberen haar gevoelens te uiten zodra ze geboren is. De eerste maanden kan ze alleen uiten hoe ze zich voelt door haar lichaam te bewegen en geluiden te maken, van koesteren en gorgelen tot ontroostbaar huilen. Daarom kan het soms moeilijk zijn om te begrijpen wat jouw baby in die eerste maanden voelt.

Na verloop van tijd zul je je gaan ‘afstemmen’ op je baby, door haar verschillende kreten op te merken en het soort kronkelende bewegingen die ze maakt. Als ze verdrietig is, zal ze waarschijnlijk een naar beneden gebogen mond hebben als ze huilt, en een zacht lichaam (vergeleken met de open, schreeuwende mond en het gespannen lichaam van een baby die boos lijkt).

Jouw baby zal zich verdrietig voelen om dezelfde redenen als jij: eenzaamheid, ongemak, vermoeidheid en honger. Door aandacht te schenken aan je baby en op haar golflengte te komen, kun je weloverwogen inschattingen maken over wat ze misschien voelt.

Probeer je baby te kalmeren als ze verdrietig of van streek is door zachtjes met haar te praten. Bijvoorbeeld: “Oh jee, je ziet er een beetje verdrietig uit. Mama zal het beter maken.” Hoe meer aandacht u aan jouw baby besteedt, hoe beter je haar leert kennen. Ze zal zich veel meer getroost en gerustgesteld voelen als ze voelt dat er voor haar gezorgd wordt door iemand die op haar behoeften is afgestemd.

Maak je geen zorgen als je baby verdrietig lijkt, veel huilt of zich van je afkeert. Het is volkomen normaal en betekent niet dat je iets verkeerd hebt gedaan. Na verloop van tijd zullen jullie allebei leren hoe ze het beste kan worden getroost.

Hoewel het normaal is dat je baby geen verdriet voelt, is het in feite goed voor haar om ermee om te gaan, met jouw hulp natuurlijk. Hoewel dit meer een klus is voor de peuterfase, begint het vanaf de eerste dag.

Als je denkt dat je tekenen van verdriet bij je baby ziet, troost haar dan met knuffels en zachte woorden.

 

Verwen je baby zoveel mogelijk

Probeer geen aandacht te schenken aan de mythe dat je je baby kunt “verwennen” door haar te veel te knuffelen. Lichamelijk contact is een belangrijk onderdeel van de band met jouw baby en zal haar helpen zich veilig en geliefd te voelen. Vertrouw op je instinct en geef je kleintje een knuffel wanneer het voor jullie beiden goed voelt.

Ten slotte kunnen er momenten zijn waarop je merkt dat jouw baby in haar kinderwagen of op haar mat ligt met een droevige blik op haar gezicht. Als ze niet huilt, zeurt of veel beweegt, betekent dit waarschijnlijk dat ze gewoon een moment van contemplatie heeft. We hebben allemaal ons serieuze gezicht als we nadenken.

Uiteindelijk zul je leren herkennen wanneer je baby een beetje troost wil, en wanneer je haar gewoon de wereld om haar heen moet laten nadenken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief