Wat jouw baby kan proeven in de baarmoeder?

Dit is wat jouw opgroeiende baby kan proeven en wanneer zij in de baarmoeder is – en hoe jouw dieet tijdens de zwangerschap van invloed kan zijn op het voedsel dat ze de komende jaren eet.

Wat kan een baby proeven gedurende de zwangerschap
 
Hoop je dat jouw aankomende baby niet een moeilijke eter is? Ook al eet je baby maandenlang geen vast voedsel, het is nooit te vroeg om haar aan verschillende smaken bloot te stellen. In feite begint het smaakvermogen van jouw baby zich al vroeg in de zwangerschap te ontwikkelen. Ze proeft wat je proeft – en uit onderzoek is gebleken dat het voedsel dat je gedurende deze tijd consumeert, helpt vorm te geven aan wat je baby graag eet, zelfs jaren later.

 

Smaak begint bij de smaakpapillen

Tijdens de eerste twee maanden van de zwangerschap beginnen neuronen (dat wil zeggen hersencellen) het grootste deel van het groeiende brein van jouw baby af te takken naar verschillende delen van het lichaam, inclusief de mond van jouw baby. Tegelijkertijd beginnen zich smaakpapillen te vormen waar de tong van je baby zal zijn. Deze clusters van receptoren zullen uiteindelijk vijf smaken herkennen: zoet, zout, bitter, zuur en umami. In week 8 van de zwangerschap zullen neuronen uit de hersenen verbonden zijn met deze zich ontwikkelende smaakpapillen. Maar je baby kan het omringende vruchtwater nog niet helemaal proeven: hij of zij heeft nog steeds smaakporiën nodig, of kleine putjes op het oppervlak van de tong waardoor de moleculen uit voedsel in contact kunnen komen met de smaakreceptoren waaruit de smaakpapillen bestaan .

Rond week 16 zullen deze smaakporiën zich hebben ontwikkeld. Inmiddels slikt jouw baby ook vruchtwater in. Terwijl de vloeistof over haar tong stroomt op weg naar haar spijsverteringsstelsel, zullen moleculen in de vloeistof een wisselwerking hebben met de smaakpapillen en zal je baby haar eerste smaak ervaren: zoute vruchtwater. De hoeveelheid vruchtwater die ze inslikt – en het aantal smaken waaraan ze wordt blootgesteld – zal tijdens het tweede en derde trimester blijven toenemen. Tegen week 21 slikt ze enkele ons per dag door.

 

Wat je proeft, proeft je baby

Ook al is jouw spijsverteringssysteem gescheiden van dat van jouw baby, moleculen van het voedsel dat je eet, komen terecht in jouw vruchtwater. Het zijn niet alleen vitamines, mineralen, vetten en eiwitten, maar ook enkele van de moleculen die voedingsmiddelen hun unieke smaak geven. De smaken die jouw baby in de baarmoeder proeft, zullen echter niet zo sterk of verschillend zijn als die jij proeft. Dat komt omdat veel van wat je beschouwt als de smaak van voedsel, in feite de geur is, die via de lucht naar je neus wordt overgebracht. Omdat je baby omgeven is door vruchtwater, proeft ze alleen moleculen uit je bloedbaan en heeft ze nog geen reukvermogen om die smaken te versterken. Maar zelfs met deze afgestompte smaak, zal jouw baby voedsel gaan herkennen.

 

Een toekomstige avontuurlijke eter aanmoedigen

Onderzoek heeft aangetoond dat het voedsel dat je tijdens de zwangerschap eet, van invloed is op het voedsel dat jouw baby jarenlang lekker zal vinden. In één onderzoek kregen moeders die wortelsap dronken tijdens het laatste trimester van de zwangerschap baby’s die, zodra ze begonnen met spenen, minder negatieve gezichten vertoonden als ze wortelsap kregen. Een ander onderzoek uit 2012 wees uit dat zwangere ratten die veel junkfood aten en een dieet hadden met veel vet, zout en suiker, baby’s baarden die de voorkeur gaven aan dit voedsel en een hekel hadden aan gezond voedsel. Sommige wetenschappers zeggen dat het voedsel dat je tijdens de zwangerschap eet, letterlijk de eetgewoonten van jouw baby kan beïnvloeden – en haar kans op obesitas en diabetes – gedurende de rest van haar leven.

 

Dus aan welke smaken moet je je baby blootstellen tijdens de zwangerschap?

Probeer een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet te volgen en kies vers fruit en groenten in plaats van zoute, bewerkte snacks. Dit helpt niet alleen om jou gezond te houden tijdens de zwangerschap, maar het zorgt er ook voor dat jouw baby van gezonde, diverse smaken houdt. Schrik niet terug om smaakvol voedsel te eten dat je lekker vindt en waarvan je wilt dat jouw baby het ook lekker vindt, inclusief verschillende smaken zoals knoflook, munt en curry.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief