Wat jouw baby kan voelen in de baarmoeder

Als hij opgerold in de baarmoeder zit, hoeft je baby niet veel te ontdekken. Maar zelfs in deze beschermde wereld ontwikkelt een foetus actief een tastzin die hem zal helpen ontdekken en leren vanaf het moment dat hij geboren is.

Wat voelt de baby in de baarmoeder
 
Voordat je baby kan ruiken, proeven, zien of horen, heeft hij al een ander zintuig ontwikkeld: aanraking. Je denkt misschien niet zo vaak aan aanraking als de andere zintuigen, maar het is de sleutel tot overleving: dieren en mensen trekken instinctief weg van dingen die ongemakkelijk, koud of scherp aanvoelen, en kruipen dichter bij objecten die zacht en warm aanvoelen (zoals mama! ). Bovendien is de tastzin een van de eerste hulpmiddelen van een baby om meer te weten te komen over de wereld om hem heen. Daarom is het zo belangrijk dat de tastzin van een baby volledig is ontwikkeld tegen de tijd dat hij wordt geboren.

 

Wat is aanraking?

Om je baby dingen om zich heen te laten voelen – de wazigheid van het tapijt tijdens de buiktijd, de warmte van je lichaam of het water dat om hem heen wervelt tijdens zijn eerste badje – heeft hij een zogenaamd somatosensorisch systeem nodig. Dit is in wezen slechts een netwerk van aanraakreceptoren die over het hele lichaam verspreid zijn en die via zenuwcellen weer in verbinding staan ​​met de hersenen. Elke receptor is uniek afgestemd om één component van aanraking te voelen (bijvoorbeeld temperatuur, druk of pijn). Bij een volwassene worden deze receptoren in zowat elk deel van jouw lichaam aangetroffen – net onder de huid van jouw vingers (zo voel je dingen die je aanraakt), door jouw buik (zodat je buikpijn kunt voelen) en in jouw lippen en tong (om je te helpen weten wat je eet).

 

Aanraken: het eerste zintuig dat zich ontwikkelt

Delen van het somatosensorische systeem beginnen zich pas een paar weken na de conceptie te ontwikkelen. In week 8 van de zwangerschap heeft jouw baby aanraakreceptoren in zijn gezicht ontwikkeld – meestal op zijn lippen en neus – die zijn verbonden met zijn groeiende hersenen. In de komende maanden beginnen zich aanraakreceptoren te vormen op andere plaatsen in het lichaam van jouw baby – zijn geslachtsdelen, handpalmen en voetzolen in week 12 en de volle buik in week 17. In week 32 is elk deel van een foetus heeft een gevoel van aanraking gekregen dat gevoelig genoeg is om een ​​enkele haar over het lichaam te voelen borstelen.

De ontwikkeling van de tastzin is niet alleen het gevolg van volwassen wordende hersenen. Het blijkt dat door het voelen van prikkels in de baarmoeder (dat wil zeggen als een baby het vruchtwater om hem heen begint te voelen), de somatosensorische receptoren helpen om zijn hele zenuwstelsel te ontwikkelen – inclusief zijn hersenen, ruggenmerg en zelfs het systeem dat zijn spijsverteringssysteem.

 

Wanneer een foetus pijn kan voelen

Zelfs als een foetus een lichte aanraking kan voelen, voelt hij nog steeds geen pijn zoals jou. Dat vereist niet alleen aanraakreceptoren, maar ook signaalmoleculen en paden in de hersenen die een pijnsignaal kunnen verwerken. Onderzoekers die hersenscanmethoden gebruiken bij ongeboren baby’s, denken dat foetussen waarschijnlijk pijn voelen rond dezelfde tijd dat het somatosensorische systeem zijn ontwikkeling voltooit – rond week 29 of week 30 van de zwangerschap. Voordien reageert een foetus op aanraking met een verandering in hartslag of hormoonspiegels, maar de boodschap bereikt het pijncentrum van de hersenen niet.

 

Acclimatiseren aan het leven na de geboorte

Wat je baby hoort en de patronen van licht en donker die hij ziet terwijl hij nog in je baarmoeder zit, helpen hem te wennen aan de prikkels die hij buiten zal ervaren. Maar dit is niet het geval voor zijn tastzin – een foetus kan voor de geboorte niets in de buitenwereld voelen! Dus in plaats van hem te helpen wennen aan het leven na de geboorte, is aanraking van de foetus vooral belangrijk voor het mediëren van reflexen. Het vermogen om vruchtwater in zijn keel te voelen, helpt een baby bijvoorbeeld om in de baarmoeder te leren slikken. In die eerste momenten na de geboorte helpt zijn tastzin hem te hoesten (een reactie op het voelen en opruimen van vloeistof in zijn keel), te huilen (als reactie op de plotselinge verandering in zijn omgeving) en tegen je aan te knuffelen.

Vanaf het moment dat je baby de wereld binnenkomt, wordt zijn tastzin essentieel voor interactie met de wereld om hem heen. Door jouw huid instinctief te voelen, kan jouw pasgeborene zich ontspannen en een sterke gehechtheid aan jou creëren. Terwijl hij groeit, zal je baby objecten om zich heen voelen en de druk van de vloer onder hem om te gaan rollen en bewegen. Onderzoekers hebben ontdekt dat de tastzin zelfs een rol speelt in taal: door woorden aan te wijzen en aan te raken terwijl je naar boeken kijkt, kan je baby woorden sneller herkennen. Aarzel dus niet om die plakkerige kleine vingers de wereld om hen heen te laten ontdekken!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief