Hoe voelt een babyschop aan?

Wij beantwoorden jouw belangrijkste vragen over de bewegingen van jouw baby in ontwikkeling, van wanneer ze begint te trappen tot hoe vaak je haar trap moet voelen.

Babyschop voelen
Vraag je je af hoe de eerste merkbare beweging van jouw baby in de baarmoeder zal aanvoelen, en wanneer je dit zou verwachten? Baby’s zijn vanaf het begin in beweging. Met de komst van echografie kunnen we al bij zes tot acht weken zwangerschap enige beweging zien.

Toch voel je je baby de komende weken niet bewegen, omdat ze nog te klein is om een ​​opvallende kick te geven. De meeste vrouwen tijdens hun eerste zwangerschappen zullen de baby na ongeveer 20 weken voelen bewegen.

Maar maak je geen zorgen als je de mijlpaal van 20 weken bereikt en niets in je buik voelt. Routinematige anatomische echo’s bij een zwangerschap van 19 tot 20 weken helpen ons de levensvatbaarheid van de zwangerschap te bevestigen en de locatie van de placenta te bepalen. Als het zo is geplaatst dat het de beweging dempt, zal de eerste trap moeilijker te voelen zijn. Als je eerder zwanger bent geweest, of als je op een “rustige of landelijke plek” woont, kun je al na 17 tot 18 weken kicks voelen.

 

Hoe voelt babybeweging aan?

Vrouwen omschrijven de eerste bewegingen van de baby meestal als ‘fladderen’, en ze kunnen zo subtiel zijn dat je ze voor gasbellen zou kunnen aanzien. Aanvankelijk voelen ze zich als een vlinder. Later voelt het als schoppen. Tussen 24 en 28 weken worden de bewegingen zo sterk dat uw partner ze kan voelen door een hand op uw groeiende buik te leggen. Uiteindelijk zie je misschien zelfs de vorm van de elleboog of voet die je aanstoot.

 

Wat doet mijn baby als ik hem voel bewegen?

Het eerste dat een baby doet, zijn grote lichaamsbewegingen, zoals het buigen en strekken van de armen en benen. De hik begint rond 11 weken, naarmate het neurologische systeem zich ontwikkelt, maar je zult de ritmische, terugkerende schokken die ze signaleren pas veel later voelen. Sommige vrouwen kunnen grote bewegingen waarnemen, bijvoorbeeld wanneer de baby van houding verandert. Als je pijn in je ribbenkast hebt gevoeld en het is dan ineens weg, dan zat je baby waarschijnlijk in een stuitligging met haar hoofd in je ribben en heeft ze 180 graden gedraaid om zich voor te bereiden op de bevalling.

 

Doet het pijn als je baby beweegt?

Kan zijn. Helaas is het normaal dat de bewegingen van de baby de moeder soms pijn doen, vooral wanneer de baby een voet of arm tegen de ribben of buik gedrukt heeft. De pijn kan scherp of dof aanvoelen, of je kunt gevoelloosheid voelen. Omdat het moeilijk kan zijn om te bepalen of het ongemak te wijten is aan de bewegingen van de baby of andere zorgwekkende omstandigheden die pijn in de buik of borst kunnen veroorzaken, zoals longembolie of placenta-abrupt, is het belangrijk om eventuele pijn aan jouw arts te melden.

 

Hoe vaak hoort jouw baby te bewegen?

In het begin zullen babyschoppen grillig zijn, dus maak je geen zorgen als je niet beseft dat er een klein persoon in je aan het schoppen is. Maar rond het begin van jouw derde trimester zullen de bewegingen van jouw baby regelmatiger worden en zal jouw arts je vragen om op een afname van de beweging te letten. Elke zorgverlener vertelt zijn patiënten iets anders. Sommigen zeggen dat ze ongeveer 10 bewegingen per dag moeten zoeken, sommigen zeggen kies een uur, concentreer je op de baby en zoek in dat uur drie of vier bewegingen. Raadpleeg jouw arts voor specifieke instructies.

 

Wanneer moet ik mijn verloskundige bellen voor babyschoppen?

De meeste foetussen zullen een bewegingspatroon ontwikkelen dat je kunt voorspellen. Sommigen bewegen’ s morgens meer, anderen ’s avonds. Als je iets anders opmerkt, ga dan ergens rustig heen, ga op je zij liggen en concentreer je op de baby met je hand op je buik. Als hij een paar keer in een half uur beweegt, gaat het waarschijnlijk goed. Bel jouw arts als je jouw baby niet voelt bewegen. Onthoud dat de bewegingen van jouw baby tegen het einde van jouw zwangerschap kunnen vertragen, omdat hij groter wordt en minder ruimte heeft.

 

Wat als mijn baby minder gaat bewegen?

Een afname van de bewegingen van de baby kan een teken zijn dat de placenta zuurstof en voedingsstoffen niet zo efficiënt naar de baby overbrengt als in het verleden. Dit kan leiden tot een slechte groei van de baby of zelfs doodgeboorte, en daarom nemen artsen een afname van beweging zo serieus.

Jouw verloskundige zal je waarschijnlijk aanraden om de baby te laten controleren met een niet-stresstest, waarbij er een monitor aan jouw buik word vastgemaakt en geluisterd word naar de hartslag van de baby. Of ze kan een echo aanbevelen om er zeker van te zijn dat de placenta goed werkt en dat de baby in orde is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief