Ontwikkeling botten en skelet tijdens de zwangerschap

De botten van jouw baby beginnen zich snel na de conceptie te ontwikkelen en zijn pas klaar met groeien als ze volwassen is. Ontdek hoe het skelet van jouw baby wordt gevormd en ontvang tips om ervoor te zorgen dat ze sterk blijven.

Ontwikkeling botten baby in baarmoeder
 
Het is misschien moeilijk te geloven wanneer je van binnenuit wordt gestoken door een puntige elleboog of wanneer een puntig kontje op je blaas drukt, maar de botten van je baby groeien niet vanzelf. Ze worden sterk gevormd door wat jullie allebei eten. De skeletstructuur die op een dag het hele lichaam van jouw baby zal ondersteunen, begint als flexibel kraakbeen dat geleidelijk aan versteent (of een hard bot wordt) naarmate jouw kleintje meer calcium van je opneemt tijdens jouw zwangerschap – en vervolgens van het voedsel dat hij lang daarna eet (denk aan 20 jaar daarna!).

Hier is een maandelijkse blik op hoe dat kleine, zachte kikkervisje een bonafide baby wordt.

 

Maand 1: Het embryo ontwikkelt drie lagen

Kort na de conceptie differentieert het embryo zich in drie lagen cellen. Het mesoderm, of de middelste laag, zal zich ontwikkelen tot de botten van jouw baby, evenals tot haar hartspieren, nieren en geslachtsorganen. De binnenste laag (het endoderm genoemd) wordt het spijsverteringssysteem, de lever en de longen van jouw baby. En het ectoderm, of de buitenste laag, ontwikkelt zich tot het zenuwstelsel, haar, huid en ogen.

 

Maand 2: Het begin van armen en benen

Er gebeuren grote veranderingen met jouw kleine embryo. Het begint een sleutelbeen en delen van een ruggengraat te ontwikkelen, om te beginnen, terwijl de neurale buis wordt gevormd – de bron voor delen van het zenuwstelsel, evenals de wervelkolom en de schedel.

Tegen ongeveer week 6 van de zwangerschap, begint je kleine boon ook armknoppen te laten groeien als de benen hetzelfde volgen. Ongeveer het enige dat niet groeit, is zijn kikkervisje-achtige staart; dat krimpt en zal uiteindelijk verdwijnen – alleen het staartbeen blijft achter aan de basis van de wervelkolom.

 

Maand 3: gezicht, neus, vingers en tenen

Tijdens deze laatste weken van jouw eerste trimester ontwikkelen de botten van jouw baby zich veel. Ze beginnen als kleine knoppen en groeien uit tot herkenbare armen en benen, met buigzame gewrichten en goed gedefinieerde vingers en tenen tegen ongeveer week 13 van de zwangerschap.

Bovenste ledematen hebben de neiging om een ​​paar dagen voorop te lopen en de lagere volgen. Dit gebeurt op vergelijkbare manier als de motorische vaardigheden zich ontwikkelen nadat je baby is geboren, vanaf de bovenkant van het lichaam naar beneden. Beginnend met hoofd optillen, dan zichzelf omhoog duwen, dan kruipen en dan lopen.

 

Maand 4: Je voorziet jouw baby van tonnen calcium

Via de placenta levert jouw lichaam nu calcium aan jouw baby om haar botten te helpen verharden, versterken en verlengen. Deze calciumoverdracht gaat door tot aan de geboorte – ze moet in de loop van negen maanden ongeveer 30 gram van dit belangrijke mineraal van je opnemen om de 300+ botten te bouwen waaruit het skelet van de baby bestaat.

Zorg er dus voor dat je voldoende calcium binnenkrijgt – ongeveer 1.000 milligram (of 1 gram) calcium per dag helpt de botten van jouw baby te groeien en beschermt die van jezelf (jouw lichaam zal niet aarzelen om zijn eigen voorraad uit te putten omwille van jouw baby, dus zorg ervoor dat je ze regelmatig aanvult).

Controleer de ingrediënten van jouw prenatale vitamine om te zien hoeveel calcium het bevat, en zorg ervoor dat je voedsel eet dat rijk is aan deze belangrijke voedingsstof voor botontwikkeling, zoals melk, sojamelk, yoghurt, kaas en bladgroenten. Samen met veel vitamine D (zalm, eieren, champignons en verrijkte voedingsmiddelen zoals granen, melk en sinaasappelsap) om je lichaam te helpen het op te nemen. Vraag ook aan jouw verloskundige of je extra calciumsupplementen moet nemen.

 

Maanden 5 en 6: Baby beweegt haar ledematen

Dit zijn actieve maanden voor botopbouw. Jouw baby kan nu met zijn ledematen wiebelen – je kunt die eerste bewegingen van de foetus ergens rond week 18 voelen.

Als je tijdens je echo van week 20 een kijkje krijgt bij je baby, kun je nu die botten zien die hij aan het bouwen is – ze zijn eindelijk zichtbaar.

 

Maand 7 en 8: Kraakbeen transformeren tot bot

Hoe gaat het met die calciumconsumptie? Blijf die zuivelproducten eten, want het grootste deel van het calcium dat jouw baby van je krijgt, wordt tijdens het derde trimester overgebracht – ongeveer 250 milligram per dag! Ze is druk bezig met het transformeren van kraakbeen in bot, het ontwikkelen van spieren en het opbouwen van een mooie beschermende vetlaag.

 

Maand 9: De botten van de baby blijven zacht

In week 36 van de zwangerschap piekt de calciumoverdracht tussen moeder en baby, waarbij je gedurende de rest van jouw zwangerschap elke dag maar liefst 350 milligram van het mineraal doorgeeft. Dat is het geval, ook al zijn de botten van jouw baby nog steeds zachter dan die van een volwassene. Ze moeten zo zijn, zodat ze rond week 40 door het geboortekanaal kunnen passen en ruimte laten voor groei zodra de baby is geboren. Vooral de schedel van je baby is ontworpen voor bevalling: hij bestaat uit verschillende afzonderlijke benige platen die kunnen verschuiven en samendrukken als het hoofdje van je baby naar de uitgang beweegt.

 

De botten van je pasgeboren baby

Naarmate ze groter en sterker wordt, zullen haar botten dat ook doen – het zijn tenslotte levende delen van haar lichaam! Dit geldt ook voor haar schedel: het duurt gewoonlijk twee tot vier maanden voordat de voorste “zachte plek” (of fontanel) is gesloten en tot 18 maanden of langer voordat de achterste fontanel is gesloten. Hierdoor kan de schedel van de baby uitzetten en gelijke tred houden met haar snelgroeiende hersenen. En zelfs nadat de zachte plekken zijn gesloten, blijft er nog wat ruimte langs de hechtingen (de naden tussen de botten van de schedel).

Terwijl de botten beginnen samen te smelten tegen de tijd dat ze ongeveer 2 of 3 jaar oud is, is het proces pas volledig voltooid nadat ze volwassen is om haar hersenen (en haar hele hoofd!) Ruimte te geven om te groeien.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt? Blijf jouw prenatale vitamine voor jou en jouw baby innemen terwijl je borstvoeding geeft (baby’s krijgen al het calcium dat ze nodig hebben uit moedermelk en flesvoeding, hoewel ze vitamine D-supplementen nodig hebben als ze uitsluitend borstvoeding krijgen).

Wanneer je jouw peuter overschakelt op vaste voeding, zorg er dan voor dat jouw kindje veel calcium blijft innemen zelfs tot op de middelbare school en daarna voor levenslange gezonde botten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief