Het zenuwstelsel en de hersenen van de baby tijdens de zwangerschap

De hersenen van jouw baby zijn essentieel voor de rest van haar leven. Jouw piepkleine embryo maakt grote ontwikkelingsbewegingen, zelfs voordat de zwangerschapstest positief terugkeert. Hier is hoe het foetale zenuwstelsel zich ontwikkelt.

Hersenontwikkeling baby tijdens zwangerschap
 
Het zenuwstelsel van de foetus – dat wil zeggen de hersenen en het ruggenmerg van jouw baby – is een van de allereerste systemen die zich ontwikkelen. Het maakt zelfs grote stappen voordat je weet dat je zwanger bent.

 

De delen van de hersenen van je baby

Voordat we ingaan op de wetenschap van de ontwikkeling van de foetale hersenen, volgt hier een korte anatomische inleiding over de hersenen van jouw baby. Er zijn vijf verschillende regio’s die we kennen, elk verantwoordelijk voor verschillende functies:

 • Cerebrum: dit is het grootste deel van de hersenen en het is verantwoordelijk voor denken, herinneren en voelen. Dit is waar de hersenschors en zijn verschillende lobben (inclusief de frontale en temporale lobben) zich bevinden.
 • Cerebellum: het gebied dat verantwoordelijk is voor motorbesturing.
 • Hersenstam: de motor die veel van de meest vitale functies van jouw baby aandrijft, waaronder hartslag, ademhaling en bloeddruk.
 • Hypofyse: deze klier ter grootte van een erwt geeft hormonen af ​​in jouw lichaam die verantwoordelijk zijn voor groei, metabolisme en meer.
 • Hypothalamus: Dit gebied houdt zich bezig met lichaamstemperatuur, honger, dorst, slaap en emoties.
 • Nu de biologieles uit de weg is, lees je verder om erachter te komen hoe en wanneer deze verschillende onderdelen zich beginnen te ontwikkelen.

   

  Eerste trimester: baby begint te bewegen

  Slechts 16 dagen na de conceptie vormt de neurale plaat van jouw foetus zich (beschouw het als de basis van de hersenen en het ruggenmerg van jouw baby). Het wordt langer en vouwt op zichzelf, totdat die vouw verandert in een groef, en die groef verandert in een buis – de neurale buis.

  Zodra de neurale buis sluit, rond week 6 of week 7 van de zwangerschap, buigt hij en puilt hij uit in drie secties, algemeen bekend als de voorhersenen, middenhersenen en achterhersenen. Net aan de achterkant van de achterhersenen zit het deel dat binnenkort in het ruggenmerg van je baby zal veranderen. Al snel borrelen deze gebieden in die vijf verschillende hersengebieden die we het meest kennen: het cerebrum, het cerebellum, de hersenstam, de hypofyse en de hypothalamus. Natuurlijk hebben al deze hersengebieden van de foetus meer tijd nodig om volledig operationeel te zijn.

  Tegelijkertijd vormen zich speciale neurale cellen die zich door het embryo bewegen om het allereerste begin van zenuwen te vormen. Het zenuwstelsel van uw baby bestaat uit miljoenen en miljoenen neuronen; elk van deze microscopisch kleine cellen heeft piepkleine takken die eraf komen, zodat ze verbinding kunnen maken en met elkaar kunnen communiceren. Hiermee komen de eerste synapsen van de baby, wat in wezen betekent dat de neuronen van de baby kunnen communiceren en vroege foetale bewegingen kunnen creëren, zoals in de foetushouding gaan liggen.

  Andere bewegingen volgen snel, waarbij je foetus na ongeveer 8 weken met zijn ontwikkelende ledematen wiebelt. Tegen het einde van het eerste trimester heeft je aanstaande baby een behoorlijk repertoire aan beweging verzameld, hoewel je het nog niet helemaal kunt voelen. En ongeveer op hetzelfde moment dat de baby voor het eerst met zijn ledematen wiebelt, begint hij het tastgevoel te ontwikkelen.

   

  Tweede trimester: Baby zuigt, slikt, knippert en droomt

  Tijdens het tweede trimester sturen de hersenen van jouw baby gestage samentrekkingen van het middenrif en de borstspieren (zie ze als oefenademhalingsbewegingen). De eerste zuig- en slikimpulsen van de baby beginnen ongeveer 16 weken. Tegen 21 weken zal de natuurlijke reflex van jouw baby hem in staat stellen elke dag enkele ons vruchtwater in te slikken. En al dat slikken betekent ook dat de baby proeft, een ander zintuig dat nu in volle gang is.

  Na ongeveer 18 weken zwangerschap voel je de eerste kick van de baby (maar maak je geen zorgen als het een paar weken langer duurt – dat komt vaak voor, vooral bij nieuwe moeders). Rond dezelfde tijd raken de zenuwen van jouw baby bedekt met myeline, een beschermende isolatie die berichten tussen zenuwcellen versnelt (myeline blijft groeien tot de eerste verjaardag van jouw baby). En na 24 weken treedt er nog een grote reflex op: knipperen.

  Aan het einde van trimester twee is de hersenstam van je kleintje (controle van de hartslag, ademhaling, bloeddruk) bijna volledig volgroeid en rust net boven het ruggenmerg maar onder de hersenschors (het laatste gebied dat rijpt). Het zenuwstelsel van de foetus is nu voldoende ontwikkeld, zodat jouw baby opgeschrikt wordt door harde geluiden buiten de baarmoeder – en misschien zelfs zijn hoofd naar het geluid van jouw stem draait. Nog een opwindende ontwikkeling: na 28 weken omvat de hersengolfactiviteit van de foetus slaapcycli, inclusief REM (het stadium waarin dromen plaatsvinden).

   

  Derde trimester: het brein van de baby groeit

  Het derde trimester bruist van de snelle ontwikkeling van neuronen en bedrading. De hersenen van de baby verdrievoudigen ruwweg in gewicht tijdens de laatste 13 weken van de zwangerschap, en groeien van ongeveer 3,5 gram aan het einde van het tweede trimester tot bijna 10,6 gram op termijn. En het begint er ook anders uit te zien: het voorheen eens zo gladde oppervlak wordt steeds meer gegroefd en ingesprongen (zoals de beelden van hersenen die je gewend bent te zien).

  Tegelijkertijd ontwikkelt het cerebellum (motorische controle) zich snel – nu sneller dan enig ander gebied van de foetale hersenen (het oppervlak is 30 keer groter in de laatste 16 weken van de zwangerschap).

  Al deze groei is groot nieuws voor de hersenschors (denken, herinneren, voelen). Hoewel dit belangrijke gebied van de hersenen zich tijdens de zwangerschap snel ontwikkelt, begint het pas echt te functioneren rond de tijd dat een voldragen baby wordt geboren – en het groeit gestaag en geleidelijk in de eerste paar levensjaren, dankzij de verrijkende omgeving van de baby.

   

  Eten om de ontwikkeling van de hersenen van baby’s te ondersteunen

  Omdat het zenuwstelsel van jouw baby zich direct vanuit het begin begint te ontwikkelen, is het belangrijk om dagelijks 400 microgram foliumzuur (ook bekend als foliumzuur of vitamine B) te consumeren zodra je denkt dat je zwanger wilt worden. Deze voedingsstof is essentieel voor foetale celgroei, weefselontwikkeling en DNA – en voldoende consumeren vóór (en vroeg in) de zwangerschap vermindert de kans van een baby op ernstige neurale buisdefecten (zoals spina bifida) met 70 procent. Onderzoek suggereert ook dat de voedingsstof de kans dat jouw kind wordt geboren met een autismespectrumstoornis met wel 40 procent kan verminderen. Dus neem jouw prenatale vitamine, en zorg ervoor dat jee voldoende foliumzuur eet (zoals bladgroenten).

  Een andere belangrijke voedingsstof voor de ontwikkeling van hersenen (en ogen): omega-3-vetzuren, met name DHA (ook bekend als docosahexaeenzuur). Genoeg hiervan binnen krijgen – vooral tijdens jouw derde trimester, wanneer de hersenen van de baby zich het snelst ontwikkelen – is van vitaal belang, omdat het een belangrijk structureel vet is in de hersenen en ogen. Het goede nieuws: DHA wordt aangetroffen in veel veilig te eten, vette koudwatervissen (zoals zalm, forel en kabeljauw), maar ook zeewier.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief