Zijn kuiltjes erfelijk?

Kuiltjes – inkepingen op de wangen – komen vaak voor in gezinnen, en er wordt aangenomen dat deze eigenschap erfelijk is. Kuiltjes worden meestal als een dominante genetische eigenschap beschouwd, wat betekent dat één kopie van het veranderde gen in elke cel voldoende is om kuiltjes te veroorzaken. Sommige onderzoekers zeggen echter dat er geen bewijs is dat kuiltjes worden geërfd. Er is weinig onderzoek gedaan naar de genetica van kuiltjes en het is niet bekend welk gen of welke genen er mogelijk bij betrokken zijn.

Kuiltjes
 
Een kuiltje is een afwijking van de spier die een deuk in de wang veroorzaakt, vooral wanneer het individu lacht. Sommige mensen hebben kuiltjes in beide wangen, anderen in slechts één wang. Baby’s hebben waarschijnlijk kuiltjes in hun wangen veroorzaakt door babyvet. Als ze hun babyvet verliezen naarmate ze ouder worden, verdwijnen hun kuiltjes. Andere kinderen hebben ze niet bij de geboorte, maar kunnen ze later in de kindertijd ontwikkelen. Bij sommige mensen duren kuiltjes slechts tot de adolescentie of jongvolwassenheid, terwijl ze bij anderen een levenslange eigenschap zijn.

 

In sommige gezinnen komen kuiltjes vaak voor

Kuiltjes met een vergelijkbaar uiterlijk kunnen in opeenvolgende generaties van een gezin voorkomen. In één gezin werd bijvoorbeeld waargenomen dat de broers en zussen, hun vader, ooms, grootvader en overgrootvader allemaal vergelijkbare kuiltjes in beide wangen hadden. In andere gezinnen kunnen kuiltjes bij een kind voorkomen, maar deze worden niet in meer dan één generatie gezien.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief