Taalontwikkeling baby begint tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat baby’s in de baarmoeder al onderscheid kunnen maken tussen verschillende talen.

Taalontwikkeling begint in zwangerschap
 

Taalherkenning een maand voor de geboorte

Nou, dit is best gaaf: volgens een studie van het Hoglund Brain Imaging Center van het University of Kansas Medical Center, kunnen foetussen die door toekomstige moeders worden gedragen, vertellen of iemand ongeveer een maand voor hun geboorte in het Engels of Japans tegen hen spreekt.

Volgens Utako Minai, universitair hoofddocent taalkunde en de teamleider van het onderzoek, heeft onderzoek eerder aangetoond dat pasgeboren baby’s mogelijk gevoelig zijn voor de ritmische verschillen tussen talen. “Door deze vroege discriminatie gingen we ons afvragen wanneer de gevoeligheid van kinderen voor de ritmische eigenschappen van taal naar voren komt, en ook of het in feite vóór de geboorte aan het licht kan komen”, legt ze uit.

 

Taalontwikkeling start in de zwangerschap

Terwijl Engelse spraak bekend staat om een ​​ritmische structuur die lijkt op morsecode, heeft Japans meer een regelmatig ritme. En dus nadat ze een tweetalige spreker hadden gebruikt om twee opnames te maken – een in elke taal – speelde Minai’s team de passages voor de foetussen van twee dozijn vrouwen die ongeveer acht maanden zwanger waren. En ja hoor, de hartslag van de foetus veranderde toen de foetussen werden blootgesteld aan Japans nadat ze al naar Engels hadden geluisterd. De waarden veranderden niet toen in plaats daarvan een tweede ronde Engels werd gespeeld.

“Deze resultaten suggereren dat de taalontwikkeling inderdaad in baarmoeder kan beginnen”, zei Minai. “Foetussen stemmen hun oren af ​​op de taal die ze zullen verwerven, zelfs voordat ze worden geboren, op basis van de spraaksignalen die ze in baarmoeder ter beschikking staan. Prenatale gevoeligheid voor de ritmische eigenschappen van taal kan kinderen een van de allereerste bouwstenen opleveren. in het verwerven van taal. We vinden het een buitengewoon opwindende bevinding.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief