Wat voelt jouw baby als je lacht tijdens de zwangerschap?

Het is moeilijk om je niet af te vragen hoeveel je baby voelt en ervaart als je zwanger bent. Sommige moeders zweren dat hun baby’s bepaalde liedjes uit de baarmoeder herkennen; anderen zweren dat hun ongeboren baby’s zouden reageren op het geluid van de stem van hun vader of op harde geluiden. Maar hoe zit het met dingen als hikken en niezen? Wat voelt jouw baby als je lacht tijdens de zwangerschap?

Wat je baby voelt als je lacht en zwanger bent
 

Waarom lachen zo belangrijk is tijdens de zwangerschap

Fysiek, als je lacht, springt je baby op en neer op een soort baarmoedertrampoline. Maar het blijkt dat zwangerschapsvreugde veel meer inhoudt dan je misschien denkt. Moeders met een positievere houding – minder angst, meer vreugde – krijgen later baby’s met een lager angstniveau en een verhoogd vermogen om met stress om te gaan. Volgens een onderzoek in Development and Psychopathology kan overmatige prenatale stress zelfs het temperament van een kind later in het leven bepalen en kinderen vatbaarder maken voor depressies.

 

Niet lachen maar stress

We hebben allemaal stressfactoren in ons leven, maar de veerkracht en het vermogen om met stress om te gaan, worden verbeterd wanneer moeders humeur beter is tijdens die cruciale negen maanden. Een maatstaf voor hoe je met stress omgaat, is hartslagvariatie of HRV. Volgens Harvard Health is HRV gewoon een maat voor de variatie in tijd tussen elke hartslag, wat op zijn beurt de algehele werking en balans van het zenuwstelsel aangeeft.

Als je gestrest bent is je hartslag snel en onveranderlijk. Maar als je aan het relaxen bent, is de hartslag flexibeler of variabeler. Mensen die mediteren of mindfulness beoefenen, hebben doorgaans een uitstekende HRV, en wanneer depressieve mensen zich beter gaan voelen, kun je de verandering in hun hartslag aflezen.

In tegenstelling tot cortisol-tests, geven HRV-tests een snel beeld van het welzijn van een zwangere vrouw in realtime, waardoor het een uitstekende maatstaf is voor onderzoekers. Wanneer moeder op het scherm naar haar baby kijkt tijdens een echo, verbetert HRV. Met andere woorden, als moeder gerustgesteld en tevreden is, wordt ze meteen gezonder. Die verandering zie je onmiddellijk terug in de functie van haar autonome zenuwstelsel.

Omdat het zenuwstelsel van mama zo nauw verbonden is met haar baby, is haar geluk goed nieuws voor hen beiden. Aanhoudende stress kan zelfs het risico op vroegtijdig bevallen vergroten.

 

Hoe ga je meer lachen en heb je minder stress

Het is dus belangrijk voor zwangere vrouwen om stress te verminderen. Prenatale yoga is bijvoorbeeld een geweldige manier om meer te ontspannen, omdat zachte rek- en ademhalingsoefeningen stressgevoelens kunnen verlichten. Er zijn ook verschillende gratis meditatie-apps voor zwangere mensen die je kunnen helpen jouw hoofd leeg te maken en jouw ademhaling te kalmeren. Als je directe begeleiding wilt bij het verminderen van stress, overweeg dan om een ​​therapeut te zoeken, of dat nu online is of in het echte leven. Hopelijk helpen deze middelen om de spanning die je met je meedraagt ​​te verminderen en het een beetje gemakkelijker te maken om te glimlachen (en te lachen).

Als je echter niet van een van de bovenstaande methoden houdt, raad ik je aan om een ​​echo-foto aan je koelkast te plakken of er een in je portemonnee te dragen voor een snel geluk. Overweeg ook om vanavond een komedie uit te zoeken op Netflix. Zoals het oude gezegde luidt: lachen is het beste medicijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief