Wat kan jouw baby zien in de baarmoeder?

Alles weten over de ogen van jouw baby gedurende de zwangerschap? Dit is wat onderzoek zegt over hoe jij de oogontwikkeling van jouw baby kunt helpen terwijl je zwanger bent (hint: blijf gezond, eet een evenwichtig dieet en breng wat tijd buiten door).

Wat kan jouw baby zien in de baarmoeder
 
Als je baby eenmaal is geboren, zul je waarschijnlijk kleurrijk speelgoed voor dat kleine, schattige gezichtje bungelen, je kleintje veel vormen en objecten laten zien die hij voor de eerste keer ooit zal zien, en je pasgeboren baby verleiden om met grote ogen naar je te kijken (of de camera).

Maar lang voor de geboorte – in feite gedurende het grootste deel van jouw zwangerschap – ontwikkelen de ogen en hersenen van jouw baby zich om zich voor te bereiden op diezelfde prikkels. In feite duurt het meer dan zes maanden van nauwgezette ontwikkeling in de baarmoeder voordat de ogen van je kleintje klaar zijn om visuele informatie van de buitenwereld te verwerken.

 

Hoe de ogen zich ontwikkelen in de baarmoeder

Net als andere organen die verantwoordelijk zijn voor onze vijf zintuigen – de neus en oren bijvoorbeeld – worden de ogen aangestuurd door de hersenen, die via zenuwcellen zijn verbonden. Wanneer een foetus groeit, is een van de eerste delen van het visuele systeem die zich beginnen te ontwikkelen de oogzenuw, een dikke bundel van miljoenen individuele zenuwcellen die informatie van de ogen naar de hersenen zullen doorgeven en vice versa.

Tijdens week 4 van de zwangerschap beginnen cellen uit het zich ontwikkelende hersenweefsel twee oogzenuwen te vormen, één aan elke kant van het hoofd. Rond dezelfde tijd beginnen andere cellen zich te ontwikkelen tot wat uiteindelijk de lens van het oog zal worden, waardoor jouw baby zich kan concentreren op zowel nabije als verre objecten.

Ongeveer een maand later (rond week 8 van de zwangerschap) is de oogstructuur nog complexer en begint het netvlies – de laag cellen achter in het oog die licht waarnemen en verwerken – zich te vormen. Tegen week 16 beginnen de ogen van de baby licht op te vangen en kunnen zijn ogen als reactie daarop lichte bewegingen maken, ook al zijn de oogleden nog steeds niet open.

Wanneer je week 26 (het einde van het tweede trimester) bereikt, zijn de ogen van jouw baby ongeveer net zo volledig gevormd als ze zullen worden. Niet alleen kunnen die ogen licht voelen, de oogleden van de baby kunnen eindelijk opengaan. En je schatje zal die ogen open houden en ermee knipperen als hij wakker is. Hoewel er in de baarmoeder niet veel te zien is, voelt hij de beweging van felle lichten buiten je lichaam. Schijn vanaf week 22 een zaklamp op je groeiende buik en je krijgt er misschien een schop of een wiebeling voor terug.

 

Hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw baby een goed gezichtsvermogen heeft

In het verleden dachten onderzoekers dat het eten van een uitgebalanceerd dieet tijdens de zwangerschap voldoende was om een ​​goede ontwikkeling van de ogen van de foetus te stimuleren. Een aantal onderzoeken heeft inderdaad aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen essentieel zijn voor oogvorming – met name vitamine A (te vinden in bladgroenten, sommige soorten fruit en zuivelproducten). Door verschillende soorten voedsel te eten en regelmatig een prenatale vitamine in te nemen, zorg je ervoor dat je genoeg van al die belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Onlangs hebben wetenschappers echter iets anders gevonden dat de ogen van een ongeboren baby helpt: zonlicht. Hoewel het in de baarmoeder erg donker is, komen sommige fotonen van licht nog steeds door je huid als je in de zon staat. En dat beetje zonneschijn, zo blijkt, is de sleutel om de ogen van de baby te helpen ontwikkelen. Wanneer drachtige muizen in volledige duisternis worden gehouden, hebben hun baby’s na de geboorte meer kans op zichtproblemen. Evenzo suggereren gegevens dat baby’s van vrouwen die op noordelijke breedtegraden wonen en zwanger worden tijdens de donkerste maanden van het jaar, een verhoogd risico lopen op bepaalde oogaandoeningen.

Maar wees gerust, je zult meer dan waarschijnlijk veel zonneschijn krijgen als je tijdens je zwangerschap regelmatig buiten bent (of in de buurt van een zonnelamp in de winter). Zorg er zoals altijd voor dat je de standaardregels voor zonveiligheid volgt om jezelf tegen huidbeschadiging te beschermen (dat wil zeggen, breng zonnebrandcrème aan ongeveer 15 minuten voordat je naar buiten gaat, zelfs op bewolkte of koele dagen, breng elke twee uur opnieuw aan, en probeer tussen de middag in de schaduw te blijven).

 

Ogen zijn nog niet klaar met ontwikkelen bij de geboorte

In tegenstelling tot sommige delen van het lichaam, zullen de ogen van je baby zelfs na de geboorte volwassen blijven worden – ze moeten zich immers aanpassen aan de veel helderdere en drukkere wereld buiten de baarmoeder. Dus als jouw pasgeboren baby ogen heeft die gekruist lijken of in eerste instantie niet op jouw gezicht lijken te focussen, hoef je je geen zorgen te maken. Wacht tot de baby ongeveer 6 maanden oud is om een ​​oogarts te bezoeken om scheelzien of een lui oog te diagnosticeren en te behandelen.

 

De kleur van baby’s ogen

Welke kleur hebben de ogen van jouw baby en hoe wordt de oogkleur bepaald? Tegelijkertijd ontwikkelen de kijkertjes van je baby alle onderdelen waardoor hij kan zien, maar bouwt hij ook cellen op die kleurrijke pigmenten produceren. Blanke en andere baby’s met een lichte huid worden meestal geboren met donkerblauwe of zelfs leigrijze ogen die voor de eerste verjaardag verschillende keren kunnen veranderen, maar Afrikaanse, Spaanse en Aziatische baby’s worden bijna altijd geboren met donkere ogen die donker blijven. de schaduw kan tijdens het eerste jaar enigszins veranderen.

Onthoud dat de oogkleur van jouw baby genetisch bepaald wordt, maar het pigment melanine, dat ook verantwoordelijk is voor de kleur van jouw huid en haar, heeft na de geboorte enige tijd nodig om zich op te bouwen, ook in de ogen. Slechts een klein beetje ervan – zoals veel blanke pasgeborenen hebben – laat de ogen er blauw uitzien. Maar voeg nog wat toe en je krijgt groen, grijs of hazelaar; nog meer en de ogen van je baby zullen midden- of donkerbruin zijn.

Hoewel veranderingen in de oogkleur na 6 maanden wat langzamer gaan, kunnen er de komende maanden nog veel meer veranderingen optreden. Kort daarna heeft de iris echter genoeg pigment opgeborgen om beter te kunnen voorspellen wat de uiteindelijke tint zal zijn. Welke kleur baby’s ogen ook hebben, één ding is zeker: je zult het nooit beu worden om ernaar te kijken!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief