9 tips om actief te blijven tijdens de zwangerschap

Actief zijn tijdens jouw zwangerschap is veilig en gezond voor jou en jouw baby. Hoe kan je actief blijven tijdens de zwangerschap? Met deze 9 tips gaat dat je lukken.

Actief blijven tijdens de zwangerschap
 
Te veel tijd zittend doorbrengen zonder actief te zijn, kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid en die van jouw baby. Het kan leiden tot te veel gewichtstoename, verlies van fitheid, verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes of pre-eclampsie en een grotere kans op algemene zwangerschapskwalen.

Als je niet hebt gesport voordat je zwanger werd, zijn er veel verschillende dingen die je kunt doen om actiever in jouw dagelijkse leven te zijn. Trainen tijdens de zwangerschap geeft je waarschijnlijk meer energie, helpt je beter te slapen en verbetert jouw humeur.

Hoe je ook kiest om actief te worden, de kans is groter dat je eraan vasthoudt als je iets doet dat je leuk vindt.

 

1. Loop in plaats van de bus of auto te nemen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar als je regelmatig met de bus of auto reist, kun je beter gaan wandelen of een paar haltes eerder uitstappen. Fietsen is overigens ook een goed idee.

 

2. Ga eropuit tijdens jouw lunchpauze

Begin met een korte wandeling en bouw op tot een stevige wandeling. Een pauze weg van jouw bureau is goed voor jou.

 

3. Beklim de trap in plaats van de lift te nemen

Traplopen is een geweldige activiteit om jouw been- en buikspieren te versterken. Als je je echter op een zeer hoge verdieping bevindt, probeer dan in plaats daarvan een paar verdiepingen eerder uit de lift te stappen en de laatste met de trap te doen.

 

4. Train jouw armen bij alledaagse activiteiten

Bereid je armspieren voor op de training die ze krijgen als je baby arriveert (maar til niets te zwaar op). Denk er bij het oppakken van dingen als boodschappentassen aan om door de knieën te buigen, jouw buikspieren aan te spannen en jouw rug recht te houden.

 

5. Als je andere kinderen hebt, breng ze dan naar school, crèche of peutergroep als het niet te ver is

Lopen is een geweldige manier om tijdens de zwangerschap te oefenen – het heeft geen invloed op jouw gewrichten, heeft geen speciale uitrusting nodig en je kunt langzamer gaan naarmate jouw zwangerschapsbuik groter wordt. Door lopen toe te voegen aan een deel van je normale routine, wordt het een activiteit die plaatsvindt zonder dat je er over na hoeft te denken.

 

6. Als je het huishouden doet, zet dan wat muziek aan en stop er veel energie in

Huishoudelijk werk kan erg saai zijn. Maak het minder een echte klus door naar wat muziek te luisteren en het te bekijken als onderdeel van je activiteitenprogramma. Hopelijk maakt het het leuker en nuttiger, maar we kunnen niets beloven.

 

7. Neem de hond mee voor een extra wandeling

Als je er een hebt is het heerlijk om een stuk te gaan lopen met de hond en ook nog eens goed voor jouw zwangerschap.

 

8. Dans op je favoriete muziek

Het is leuk en het is een low-impact manier om te bewegen.

 

9. Begin aan een eenvoudige, georganiseerde training

Als je niet veel hebt getraind voordat je zwanger werd, is het nog steeds veilig en gezond om nu te beginnen. Begin met 3 keer per week 15 minuten lichaamsbeweging en verhoog dit geleidelijk tot sessies van 30 minuten 4 dagen per week of elke dag als je kunt.

Aerobics is een goede manier om jouw conditie te verbeteren. Je kunt ook gaan zwemmen, power-walking, zwangerschapsyoga of fietsen (als je oplet dat je je evenwicht niet verliest). Wat voor jou dan ook de juiste keuze is, blijf actief tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief