Dansen als je zwanger bent

Als je wilt dansen van vrolijkheid omdat je zwanger bent, dan zou ik zeggen ga je gang. Dans van blijdschap, dans om soepel te blijven en dans zodat je lekker in beweging blijft. Kortom, de vraag of je mag dansen tijdens de zwangerschap is eenvoudig te beantwoorden. Lees hier alles over hoe je dit het beste aanpakt.

Dansen tijdens de zwangerschap
 

De voordelen van dansen tijdens de zwangerschap

Dansen is een geweldige oefening tijdens de zwangerschap. Je kunt niet alleen je lichaam bewegen op muziek waar je van houdt, maar het zal je ook flexibel houden terwijl je je spieren verstevigt. Je kunt een cardio training krijgen van elke snelle dans, of je kunt de spieren strekken en behouden wanneer je posities in ballet vasthoudt.

Zorg ervoor dat je toestemming van jouw verloskundige krijgt voordat je enige vorm van zwangerschapsoefeningen doet. Als je regelmatig hebt gedanst voordat je zwanger werd, kun je waarschijnlijk doorgaan met dansen met dezelfde intensiteit als voorheen, maar je zult aanpassingen moeten doen naarmate je buik groter wordt. We hebben het hier wel over dansen als een sport overigens.

Als je verloskundige je groen licht geeft, kun je dans zo vaak als je wilt gebruiken als je trainingsroutine. Het advies is ten minste 20 tot 30 minuten matige lichaamsbeweging op de meeste of alle dagen van de week.

 

Tips voor dansen in het eerste trimester

Dans zoals je normaal zou doen, maar houd rekening met een paar voorzorgsmaatregelen:

  • Eerst opwarmen. Warming-up bereidt jouw gewrichten en spieren voor op lichaamsbeweging, waardoor jouw hartslag ook langzaam wordt opgebouwd. Het overslaan van een warming-up kan het bindweefsel en gewrichten belasten, wat kan leiden tot letsel. De meest effectieve manier om op te warmen is door op lage intensiteit te dansen en het geleidelijk op te bouwen over 5 tot 8 minuten tot je trainingsniveau.
  • Luister naar je lichaam. Pas de intensiteit van jouw dans aan op basis van hoe je je voelt. Vertraag als je een gesprek niet comfortabel kunt voeren en neem een ​​pauze als je niet op adem kunt komen.
  • Wees lief voor jezelf. Houd jouw training gemakkelijk voor jouw gewrichten door altijd één voet op de grond te houden. Als je gewrichten pijn doen door bepaalde bewegingen, probeer deze dan te vervangen door andere.

Wees je altijd bewust van de beperkingen van jouw lichaam en let op tekenen dat je te veel doet. Deze omvatten ernstige spierzwakte en spierpijn na een training, of je uitgeput voelen in plaats van versterkt daarna.

 

Tips voor dansen in het tweede en derde trimester

Overweeg het dansgenre

  • Misschien merk je dat de scherpe, schokkende bewegingen van stijlen als Zumba en hiphop moeilijker worden naarmate je buik groeit, maar verder kun je doorgaan zolang je je op je gemak voelt.
  • Stijldansen is een geweldige manier om je hartslag te verhogen en je spieren te activeren, hoewel jij en je partner aanpassingen moeten aanbrengen naarmate je buik groter wordt.
  • Buikdansen houdt je flexibel, en de zachte bewegingen maken het een goede keuze voor zwangerschap.

Pas de routine aan voor je groeiende buik

  • Je zwaartepunt verschuift naarmate je buik groter wordt. Bewaar jouw evenwicht door bewegingen te vermijden waardoor je je onstabiel voelt, en vertraag als je merkt dat je tussen de stappen je balans verliest.
  • Verkort het bewegingsbereik van jouw bewegingen (zoals het verkorten van jouw bochten of niet zo breed stappen).
  • Als je pijn voelt tijdens danstrainingen, houd dan bij hoe lang je kunt oefenen voordat het gewrichts- of spierongemak begint en dans voortaan minder lang.
  • Als je deelneemt aan een groepsdansles, zorg er dan altijd voor dat je ten minste een beenlengte tussen jou en anderen hebt. Anders zou iemand je per ongeluk kunnen schoppen of een zet kunnen geven tijdens de routines.

De sleutel voor het veilig houden van dansen tijdens de zwangerschap is om in gedachten te houden dat je lichaam elke dag dat je traint anders kan reageren. Wat de ene dag voor jou werkt, voelt de volgende dag misschien niet zo comfortabel, dus pas jouw routine zo vaak als nodig aan.

Zorg er ook voor dat de schoenen die je draagt, bij de sport passen. Hardloopschoenen zijn geen goede keuze om te dansen, omdat ze vaak zwaar zijn en de bredere zolen kunnen leiden tot struikelen met dansbewegingen. Investeer in schoenen die zijn ontworpen voor dansbewegingen en meet je voet om er zeker van te zijn dat je de juiste maat draagt. (Jouw voeten kunnen tijdens de zwangerschap groter worden.)

 

Prenatale danslessen of dvd’s zoeken

Controleer sportscholen, jouw gemeenschapsrecreatiecentrum of het internet om te zien of ze prenatale danslessen aanbieden. Je kunt ook goede aanbevelingen krijgen voor lokale dansstudio’s van vrienden en collega’s, online of in weekbladen.

Danslessen zijn een geweldige manier om andere vrouwen te ontmoeten. Dit geldt niet alleen voor tijdens de zwangerschap. Als je doorgaat met een dansles die je deed voorafgaand aan de zwangerschap, laat de instructeur dan weten dat je zwanger bent. Zij kan de routine op dat moment voor jou aanpassen.

Kies lessen die worden gegeven in een ruimte met klimaatregeling en met het juiste type vloer om te dansen (meestal hout). Zorg ervoor dat je voldoende water in de buurt hebt en een toilet in de buurt is.

Om het meeste uit een training thuis te halen, kun je een prenatale dans-dvd proberen of online een programma zoeken dat je kunt streamen.

 

Wat te doen als je pijn hebt na een danstraining

Als gewrichts- of spierklachten of pijn na een dag of twee niet verdwijnen, stop dan met jouw dansroutine en rust drie tot vijf dagen uit. Als dit niet helpt, moet je misschien een ander soort oefening zoeken, zoals zwemmen, die je gewrichten niet belast. Neem altijd contact op met jouw verloskundige als je na een week nog steeds last hebt van pijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief