Is paardrijden veilig tijdens de zwangerschap?

Het is geen goed idee om paard te rijden tijdens de zwangerschap. Het American College of Obstetricians and Gynecologists raadt aan activiteiten te vermijden die een hoog risico op vallen of buiktrauma met zich meebrengen.

Paardrijden tijdens de zwangerschap
 

Paardrijden tijdens de zwangerschap

Dat gezegd hebbende, tijdens het eerste trimester bevindt de baby zich in jouw bekkengordel, een benige structuur die enige bescherming biedt als je zou vallen. Dus als het vroeg in jouw zwangerschap is, je een ervaren ruiter bent, en je haalt geen spannende manoeuvres uit met het paard, dan is het gevaar voor jouw baby klein.

Maar naarmate jouw zwangerschap vordert, neemt het risico op ernstig letsel – voor je en jouw baby – toe. Als je na je eerste trimester van een paard wordt gegooid of door een paard wordt geschopt, als de baby eenmaal hoger in de buik is, is er weinig dat de baby tegen letsel kan beschermen.

Bovendien kan de verdringende beweging van paardrijden jouw risico op placenta-abruptie vergroten, een ernstige zwangerschapscomplicatie waarbij de placenta zich van de baarmoeder scheidt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief