Kun je karten terwijl je zwanger bent?

Karten is een leuke activiteit en wordt steeds vaker gedaan door stelletjes of met een vriendengroep. Maar hoe verstandig is het om te gaan karten als je zwanger bent?

Karten tijdens de zwangerschap
 
Terwijl karten voorheen voornamelijk door mannen werd gedomineerd, heeft de motorsport de afgelopen decennia een aanzienlijke groei doorgemaakt bij vrouwen. Het is fantastisch om de sport door de jaren heen te zien groeien, vooral met het toenemende aantal vrouwen. Dit heeft ook een aantal nieuwe en interessante vragen opgeleverd met betrekking tot vrouwen en kartracen.

Een belangrijke vraag is, of het oké is om tijdens de zwangerschap te karten. Hierbij direct het antwoord. Het is absoluut niet aan te raden om tijdens de zwangerschap te gaan karten, vanwege een aantal redenen die hieronder in meer detail zullen worden besproken.

Nu zou je kunnen zeggen dat het risico van iets dat jou en jouw baby aan het begin van de zwangerschap overkomt, veel lager is. Hoewel dat juist is, is de vraag die je jezelf zou moeten stellen: waarom zou je dit riskeren? Karten is een leuke bezigheid, zeker als je het professioneel doet. Je moet echter grenzen stellen aan risico’s en ze niet onnodig nemen. Laten we er dieper op ingaan.

 

Wat is het probleem met karten en zwangerschap?

Zoals je moet weten, is karten een motorsport, wat betekent dat er een risico bestaat op botsingen met objecten en zelfs andere karts op het circuit. Wanneer dat gebeurt, kunnen kartbestuurders ernstig letsel oplopen, ook al hebben ze het ongeval misschien niet veroorzaakt. Als een zwangere vrouw betrokken raakt bij een ongeval op de kartbaan, kan dit in het ergste geval leiden tot abruptie van de placenta of een miskraam. Het is daarom niet aan te raden om tijdens de zwangerschap te gaan karten. Ik weet zeker dat je wilt weten waarom dit precies geen goed idee is.

Hier zijn enkele voorbeelden van wat kan leiden tot verwondingen door zwangerschap:

 

1. Kartbotsingen komen vaak voor

Het komt heel vaak voor dat karts fysiek contact maken met elkaar en met objecten op het circuit. Karten is een competitieve motorsport en elke kartracer zal zijn of haar best doen om de persoon voor hem in te halen. Inhalen bij kartracen kan vaak leiden tot kleine kartbotsingen, waardoor de kans op een ongeval toeneemt.

Onthoud ook het volgende, zelfs als je zwanger bent en voorzichtig rijdt, is het mogelijk dat andere bestuurders hiervan niet op de hoogte zijn. Dat is riskant voor jou, omdat ze de neiging hebben om agressief genoeg te rijden en in ongunstige situaties kunnen inhalen.

 

2. Karts hebben geen vering

Karts zijn ontworpen om licht in gewicht en snel te zijn op een vlakke ondergrond. Dit betekent dat ze niet zijn voorzien van vering en een hobbelige rit kunnen veroorzaken. Karts hebben geen vering om hobbels op de weg op te vangen en vaak zul je elk type oneffen ondergrond gemakkelijk opmerken.

Hoewel off-road skelters vering hebben, moet je tijdens de zwangerschap zeker niet overwegen om off-road te gaan karten.

 

3. Je kunt uit jouw kart worden geslingerd

In bepaalde scenario’s is het mogelijk dat je kart kan omslaan en je daardoor naar buiten wordt geslingerd. Sommige karts zijn niet uitgerust met een veiligheidsgordel. Als je kart wél een veiligheidsgordel heeft, vergroot dit de kans op schade aan je baby als je zwanger bent enorm. Als je kart een veiligheidsgordel heeft, kun je toch gemakkelijk gewond raken, dus het is het risico niet waard.

 

4. Andere kartracers kunnen roekeloos zijn

Terwijl je de directe controle hebt over jouw eigen rijstijl, heb je geen controle over andere bestuurders. Als je pech hebt, kan een onervaren bestuurder met jou in botsing komen, wat tot een ongeval kan leiden.

Vergeet niet dat karten een competitieve motorsport is. Mensen zullen proberen om elk voordeel te halen dat ze kunnen, om jou in te halen. Dat is slechts een deel van het spel, en het probleem is dat ze jouw situatie niet kennen. Dus als je zwanger bent, kun je jezelf en jouw baby in gevaar brengen. Denk twee keer na en het is altijd beter om de veilige keuze te maken als je zwanger bent.

 

Conclusie

Ik hoop dat je bent gaan beseffen dat het besturen van een kart tijdens de zwangerschap niet het beste idee is. Het kan zelfs leiden tot ernstige verwondingen die jou en jouw baby niet wilt overkomen. Hoewel er mensen zijn die zeggen dat het in de vroege stadia prima is om te gaan karten, raad ik dit ten zeerste af.

Het is het risico zeker niet waard en er zijn zoveel factoren waar je geen controle over hebt. Zwangerschap kan meestal binnen 1 maand worden bevestigd en als je eenmaal dat stadium hebt bereikt, kun je het beste stoppen met karten. Daarna mag niets je ervan weerhouden om weer vol gas te gaan op de kartbaan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief