5 eenvoudige manieren om te bewegen op werkdagen

Als je zwanger bent is het belangrijk om te sporten voor jou en jouw baby zijn verdere leven. Maar heb je nog zin om na een werkdag te gaan sporten? Met deze 5 eenvoudige tips kom je tijdens een werkdag aan voldoende lichaamsbeweging.

Hoe blijf je bewegen als je aan het werk bent tijdens de zwangerschap
 

Teveel zitten is een probleem tijdens de zwangerschap

Het is geen nieuws dat lichaamsbeweging kan helpen om de gewichtstoename tijdens de zwangerschap onder controle te houden, maar een nieuwe studie aan de Iowa State University toont aan dat lichaamsbeweging alleen misschien niet de eenvoudige oplossing is.

De studie toonde aan dat een zittende levensstijl de grootste boosdoener kan zijn bij overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap, een aandoening die de gezondheid van zowel moeder als baby bedreigt. Je denkt misschien dat die twee hetzelfde zijn: gebrek aan lichaamsbeweging en een zittende levensstijl; maar het is een feit dat velen van ons meestal een zittend leven leiden, zelfs als we 30 minuten per dag aan een training besteden.

Deze studie toonde aan dat zwangere vrouwen 75 procent van hun wakkere uren doorbrengen met zittende activiteiten. Met andere woorden, die 30 minuten per dag zijn misschien niet genoeg om 11 uur zitten tegen te gaan.

 

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Het gezond houden van jouw gewichtstoename tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het verlagen van risicofactoren voor complicaties zoals hypertensie, zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie. Vrouwen die de hele dag actief zijn, zullen minder snel te zwaar worden tijdens de zwangerschap, zelfs als ze geen 30 minuten per dag besteden aan lichaamsbeweging, zo bleek uit het onderzoek. Dus als je werk je op de been houdt of als je bezig bent met een peuter achterna te zitten, ben je in het voordeel om het gewicht van je baby onder controle te houden.

 

Tips als je op kantoor werkt en zwanger bent

Als je een bureaubaan hebt en het grootste deel van de dag in een stoel moet doorbrengen, kun je een paar eenvoudige tips toepassen om jouw activiteitenniveau gedurende de dag te verhogen:

 

1. Stel een alarm in

Sta elk uur 3 tot 5 minuten op en loop een rondje rond je werkplek of doe wat squats naast je bureau. Het verlicht de spanning en maakt je uiteindelijk productiever.

 

2. Neem de trap

Neem de lift niet als je deze kunt vermijden. Als je op de 8e verdieping werkt, loop dan minimaal de eerste 4 etages.

 

3. Parkeer aan de achterkant van de parkeerplaats

Rijd niet rond op zoek naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Kies er bewust voor om verder te lopen.

 

4. Wandel tijdens de lunch

Zorg ervoor dat je tijdens jouw lunchpauze opstaat. Probeer tenminste 20 minuten actief te zijn. Zelfs een rondje op de parkeerplaats met een collega kan een groot verschil maken in jouw algehele activiteitenniveau.

 

5. Draag een stappenteller bij je

Kwantificeer de stappen die je neemt om elke dag een getal te hebben dat je probeert te verslaan.

 

Misschien is 30 minuten beweging per dag niet genoeg

De aanbevelingen voor 30 minuten lichaamsbeweging per dag tijdens de zwangerschap zijn nog steeds geldig, maar dat alleen is misschien niet voldoende als je een anderszins zittende levensstijl leidt. Om tijdens de zwangerschap gezond te blijven, moet je proberen jouw activiteitsniveau gedurende de dag te verhogen, naast de tijd die je besteedt aan de training. Probeer ’s ochtends of’ s avonds een stevige wandeling te maken om op een half uur per dag te komen; maak het sociaal door een vriendin uit te nodigen. Als dat niet werkt, wees dan niet bang om nieuwe dingen te proberen, zoals een snelle en gemakkelijke fitnessvideo online.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief