Signalen om minder of te stoppen met sporten als je zwanger bent

Je lichaam verandert: niet alleen is je zwaartepunt verschoven, maar je draagt ​​ook meer gewicht en kan sneller moe worden. Daarom is het belangrijk om jouw verloskundige te raadplegen voordat je aan het sporten begint, zorgvuldig te sporten en goed naar jouw lichaam te luisteren wanneer je traint.

Tekenen om te stoppen met sporten
 
Als je jezelf te hard pusht, zal je lichaam het je laten weten. Fitnessexperts noemen dit “overtraining” en het is belangrijk om de onderstaande redenen te vermijden, vooral tijdens de zwangerschap.

Als je een van de volgende symptomen opmerkt, moet je waarschijnlijk jouw training aanpassen. Jouw verloskundige of een fitnessprofessional die gespecialiseerd is in prenatale oefeningen, kan je helpen door veranderingen in jouw sportroutine voor te stellen.

 

Tekenen dat je mogelijk te hard traint

 

Je kunt tijdens jouw training geen gesprek voeren

Als je hart bonst en je een gesprek niet kunt voeren zonder buiten adem te zijn, sport je waarschijnlijk te hard. Het doel is om binnen jouw vaardigheidsniveau te werken en gedurende 20 tot 30 minuten matig – niet te gemakkelijk, niet te zwaar – te oefenen.

 

Je voelt je uitgeput in plaats van energiek na een training

Een gezonde training zorgt ervoor dat je je aanvankelijk een beetje moe voelt, maar vooral energiek en verfrist. Als je je lang na de training volledig uitgeput of steeds vermoeid voelt, overdrijf je het waarschijnlijk.

 

Je voelt pijn tijdens of na een training

Sporten mag geen pijn doen. Je kunt je tijdens of na een training een beetje pijnlijk voelen, maar de pijn mag niet blijven hangen. Als dat het geval is, heb je waarschijnlijk jouw spieren of gewrichten te veel gebruikt.

 

Je spieren voelen zo zwak aan dat het je evenwicht aantast

Extreme spierzwakte is niet typisch na het sporten. Als je je spieren zo hebt getraind dat het moeilijk is om je evenwicht te bewaren, dan span je jezelf te veel in.

 

Jouw hartslag in rust in de ochtend is verhoogd met meer dan 10 slagen per minuut

Een hartslag in rust in de ochtend die hoger is dan normaal, kan betekenen dat jouw hart en spieren overbelast raken.

 

Je wordt veel ziek, met langere hersteltijden

Te veel lichaamsbeweging kan een negatieve invloed hebben op jouw immuunsysteem, waardoor het voor jouw lichaam moeilijker wordt om verkoudheden en andere infecties te bestrijden.

 

Je voelt je prikkelbaar, depressief of je kunt je niet concentreren

De hormonale verschuivingen van de zwangerschap kunnen bij sommige vrouwen tot stemmingswisselingen leiden, maar overmatige inspanning en niet genoeg rust krijgen kan ook jouw stemming onder druk zetten. Dit kan er ook voor zorgen dat je je minder gemotiveerd voelt om te trainen.

 

Je hebt moeite met slapen, of je wordt nog steeds moe wakker

Als je lichaam overtraind is, heeft het niet genoeg tijd om te rusten en te herstellen tussen trainingen door, dus het is moeilijk om in slaap te vallen en de hele nacht in slaap te blijven.

 

Een waarschuwing voor oververhitting

Als je emmers zweet en je je flauw of duizelig voelt, of als je hoofdpijn, misselijkheid, krampen of een kloppend hart krijgt, vertelt jouw lichaam je dat het moeite heeft om jouw interne temperatuur te regelen, wat schadelijk kan zijn. (Jouw baby kan net als jou oververhit raken.) Als je oververhit raakt, wordt de bloedstroom naar de huid geleid om jouw lichaam te helpen zichzelf af te koelen in plaats van naar de baarmoeder, waar jouw baby dat nodig heeft.

Het is ongebruikelijk om oververhit te raken door alleen te sporten, maar het is mogelijk als het buiten of in de sportschool warm is. Als je binnenshuis traint, kun je dit het beste doen in een goed geventileerde ruimte met airconditioning. Als je buiten traint, doe het dan niet midden op de dag – dan zijn de temperaturen het hoogst en de zon het sterkst.

Overweeg om binnen te blijven als het buiten extreem warm is. Om hittestress en uitdroging te voorkomen, drink je water voor, tijdens en na jouw training.

Blijf ook uit de buurt van activiteiten met hoge temperaturen, zoals Bikram-yoga en ‘hete’ pilates, en gebruik geen sauna’s of bubbelbaden tijdens jouw zwangerschap.

 

Tekenen van een mogelijk gezondheidsprobleem of zwangerschapscomplicatie

Sommige symptomen die tijdens het sporten optreden, kunnen in feite wijzen op een onderliggend probleem met jouw gezondheid of jouw zwangerschap. Als je een van de volgende symptomen opmerkt tijdens jouw training (of op enig ander moment tijdens jouw zwangerschap), stop dan met wat je doet. Afhankelijk van jouw symptomen, moet je mogelijk jouw verloskundige onmiddellijk bellen.

Let op de volgende symptomen:

 

Vaginale bloeding

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van lichte vlekken, maar vaginale bloedingen tijdens de zwangerschap zijn altijd een reden tot bezorgdheid.

Vroeg in jouw zwangerschap kan dit duiden op een miskraam. In het tweede en derde trimester wordt vaginale bloeding geassocieerd met vroegtijdige bevalling en complicaties met de placenta, zoals placenta previa of placenta-abruptie. Alle vereisen onmiddellijke medische aandacht.

Bel onmiddellijk jouw verloskundige als je vaginale bloedingen hebt. Als je haar niet kunt bereiken, ga dan naar de eerste hulp.

 

Verminderde beweging van de foetus

Als je het gevoel hebt dat je baby niet zo veel beweegt als normaal, stop dan met trainen en neem even de tijd om op te letten wat ze doet. Onthoud dat het soms moeilijk is om te zien of jouw baby ook beweegt als je je beweegt. Zorg er ook voor dat je vóór jouw training eet en water drinkt, omdat dit de bewegingen van jouw baby kan beïnvloeden.

Bel jouw verloskundige als jouw baby niet zo vaak beweegt als normaal of als je merkt dat de beweging van jouw baby plotseling afneemt.

 

Duizeligheid of hoofdpijn

Aanhoudende duizeligheid in combinatie met vermoeidheid en hoofdpijn kunnen wijzen op ernstige bloedarmoede of een andere ernstige aandoening.

Bel jouw verloskundige als jouw hoofd nog steeds pijn doet of als je nog steeds duizelig bent nadat je bent afgekoeld, uitgerust en wat water hebt gedronken.

 

Flauwvallen

Flauwvallen tijdens de zwangerschap mag niet lichtvaardig worden opgevat. Het kan duiden op uitdroging, een laag ijzergehalte of iets ernstigers, zoals hart- of bloedsomloopproblemen. Je krijgt mogelijk niet genoeg zuurstof naar jouw hersenen, wat betekent dat jouw baby misschien ook niet genoeg krijgt.

Bel onmiddellijk jouw verloskundige als je flauwvalt. Als je haar niet kunt bereiken, ga dan naar de eerste hulp.

 

Hartkloppingen

Hartkloppingen kunnen een normaal onderdeel van de zwangerschap zijn, maar ze kunnen ook een teken zijn van overmatige inspanning, uitdroging, ernstige bloedarmoede, schildklieraandoeningen of een hartprobleem. Laat het jouw verloskundige voor de zekerheid weten of je iets ongewoons opmerkt aan jouw hartslag.

Bel jouw verloskundige als je denkt:

  • een onaangenaam krachtige of onregelmatige hartslag
  • het gevoel dat jouw hart herhaaldelijk stopt en begint
  • een bonzend gevoel in jouw nek of borst

 

Pijn op de borst

Pijn op de borst kan duiden op een probleem met jouw hart of longen. Als je zwanger bent en pijn op de borst heeft tijdens het sporten, stop dan meteen met wat je doet.

Bel onmiddellijk jouw verloskundige als je pijn op de borst hebt. Als je haar niet kunt bereiken, ga dan naar de eerste hulp.

 

Pijn of zwelling in jouw kuit

Jouw voeten en handen kunnen een beetje opzwellen na het sporten, maar als jouw kuit pijnlijk, gezwollen, rood of warm aanvoelt, kan dit een teken zijn van diepe veneuze trombose (DVT). Deze mogelijk levensbedreigende aandoening wordt veroorzaakt door een soort bloedstolsel. DVT treft meestal aderen diep in het onderbeen en de dij en komt voor aan één kant van het lichaam.

Bel jouw verloskundige onmiddellijk als jouw kuit pijnlijk, gezwollen, rood of warm aanvoelt. Als je haar niet kunt bereiken, of als je ook last hebt van pijn op de borst, ademhalingsproblemen, flauwvallen of andere ongebruikelijke symptomen, ga dan onmiddellijk naar de eerste hulp.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief