Sport tijdens de zwangerschap helpt jouw kind tegen dikheid

Wetenschappers zeggen dat, ongeacht het gewicht van een moeder, lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap alle baby’s op latere leeftijd ten goede komt.

Dik kind bij weinig beweging zwangerschap
 
Een nieuwe studie wees uit dat nakomelingen van muizen die tijdens de zwangerschap trainden, minder snel aankomen na het nuttigen van een vetrijk dieet later in het leven. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat lichaamsbeweging door zwaarlijvige vrouwen tijdens de zwangerschap hun nadelen ten goede komt, maar dit is het eerste onderzoek dat suggereert dat hetzelfde geldt voor vrouwen die niet zwaarlijvig zijn.

 

Minder aanleg om aan te komen

Onderzoekers onderzochten de nakomelingen van muizen die tijdens de zwangerschap elke ochtend een uur matig intensieve training deden. Nakomelingen van muizen die niet trainden, werden als controlegroep gebruikt. Op het moment van spenen vertoonden de nakomelingen van de muizen die trainden verhoogde niveaus van eiwitten die geassocieerd zijn met bruin vetweefsel – het type weefsel dat vet en suiker omzet in warmte. Ze merkten ook een hogere lichaamstemperatuur in de oefengroep, wat erop wijst dat hun bruine vetweefsel efficiĆ«nter was in het voorkomen van zwaarlijvigheid en stofwisselingsproblemen.

De nakomelingen volgden daarna gedurende acht weken na het spenen een vetrijk dieet. De muizen die in de bewegingsgroep zaten, werden minder zwaar door het vetrijke dieet en vertoonden minder symptomen van stofwisselingsziekten, zoals diabetes en leververvetting.

“Onze gegevens suggereren dat het gebrek aan lichaamsbeweging bij gezonde vrouwen tijdens de zwangerschap hun kinderen vatbaar kan maken voor zwaarlijvigheid en daarmee samenhangende stofwisselingsziekten, gedeeltelijk door een verminderde thermogene functie”, zegt Jun Seok Son, een promovendus aan de Washington State University die het onderzoek uitvoerde.

 

Veel voordelen voor sporten tijdens de zwangerschap

Er zijn veel voordelen aan het opnemen van lichaamsbeweging in jouw zwangerschapsroutine voor jou en jouw baby. Om te beginnen helpt het bij jouw bevalling, het gewicht van jouw baby onder controle te houden, jouw comfortniveau te verhogen en nog veel meer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief