Maakt sporten tijdens de zwangerschap jouw baby slimmer?

Voor vrouwen die zwanger zijn, kan volgens een studie slechts 20 minuten lichaamsbeweging drie keer per week de hersenactiviteit van een pasgeborene bevorderen.

Sporten
 
Onderzoekers van de Universiteit van Montreal presenteerden deze bevindingen op de Neuroscience 2013-conferentie in San Diego op zondag, waardoor toekomstige moeders nog meer redenen hebben om van lichaamsbeweging een prioriteit te maken.

 

Meer hersenactiviteit waargenomen

In hun onderzoek hebben de onderzoekers 60 vrouwen willekeurig toegewezen aan twee groepen: vrouwen die een oefeningsregime kregen en vrouwen die dat niet waren. De vrouwen hielden dagelijkse trainingslogboeken bij, en met stappentellers en versnellingsmeters konden onderzoekers het activiteitsniveau van de vrouwen bijhouden. Toen de baby’s eenmaal waren geboren, registreerden de onderzoekers hun hersenactiviteitsniveaus na 8 tot 12 dagen van hun leven. Ze ontdekten dat de baby’s van moeders die trainden, hersenen hadden die meer ontwikkeld waren.

 

Voordelen lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap

De huidige aanbevelingen pleiten voor matige lichaamsbeweging, ongeveer 30 minuten bijna dagelijks, tijdens de zwangerschap. De richtlijnen zijn gebaseerd op bevindingen dat matige lichaamsbeweging rugpijn kan verminderen, zwangerschapsgerelateerde diabetes kan voorkomen en de slaap kan verbeteren.

Dit artikel is het eerste in zijn soort dat de impact van lichaamsbeweging op de pasgeborene bestudeert, zei onderzoeker Élise Labonté-LeMoyne van de Universiteit van Montreal.

“We hebben direct de hersenactiviteit gemeten”, zei Labonté-LeMoyne. “Het is dus geen gedragstest of neuropsychologische test, het zijn echt specifiek de hersenen waar we naar keken.” Ze voegde eraan toe dat het meten van elektrische hersenactiviteit “de meest indicatieve manier is om de cognitieve status van een pasgeborene te meten”.

Gezondheidsdeskundigen voor vrouwen die niet bij het onderzoek betrokken waren, zeiden dat het nog een andere belangrijke reden is voor zwangere vrouwen om actief te blijven.

“We weten dat aërobe training een onmiddellijk resultaat heeft van een toenemende mitochondriale activiteit in de hersenen, maar deze studie toont aan dat dit effect in feite ‘de placenta kan passeren’ en ook de foetale hersenen ten goede kan komen”, aldus Dr. Jennifer Ashton, die ook een gecertificeerde verloskundige en gynaecoloog is. “Er zijn meer studies met grotere aantallen nodig en we moeten deze foetussen ook door het vroege leven volgen om te zien of deze effecten resulteren in een grotere aanleg of een versnelde ontwikkeling op de weg.”

“Dit is nog een andere studie die het belang aantoont van actief blijven tijdens de zwangerschap”, zegt Dr. Jacques Moritz, medisch medewerker van ABC News, een door de board gecertificeerde gynaecoloog in het St. Luke’s-Roosevelt Hospital in New York. “En nu is een andere reden om te sporten, misschien wel om je baby zelfs slimmer te maken.”

 

Wederom aangetoond dat sporten belangrijk is tijdens de zwangerschap

In de afgelopen decennia was de conventionele wijsheid dat rusten tijdens de zwangerschap belangrijk was voor de veiligheid van de baby. Dit is helaas een misvatting die nog steeds af en toe wordt gezien. Nu weten we echter dat regelmatige lichaamsbeweging op verschillende manieren de gezondheid van vrouwen ten goede kan komen – inclusief verbeteringen in stemming en energie tijdens de zwangerschap. Met deze nieuwe studie is er een nog sterkere stimulans om ook voor de gezondheid van uw baby te sporten.

Overleg eerst met jouw verloskundige voordat je tijdens de zwangerschap zware lichamelijke inspanning verricht of als je een gecompliceerde zwangerschap heb. Maar het stellen van dagelijkse doelen voor 30 minuten lichaamsbeweging (en gezonde voeding) is een belangrijke en geweldige start van jouw zwangerschap en het leven van jouw baby.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief