Hoe je touwtje kan springen op weg naar een fitte zwangerschap

Als je veel ervaring hebt met touwtje springen en de oefeningen al deed voordat je zwanger werd kan je blijven touwtje springen. Hier lees je hoe je het beste touwtje kan springen gedurende de zwangerschap. Let wel op, touwtje springen is niet geheel zonder risico tijdens de zwangerschap.

Touwspringen als je zwanger bent
 
We weten dat lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap belangrijk is. Het bevordert niet alleen een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap, maar het helpt ook het risico op bepaalde ongemakkelijke zwangerschapsaandoeningen (zoals zwelling en zelfs pre-eclampsie) te verminderen en het versterkt jouw lichaam voor de bevalling en daarna. Maar laten we eerlijk zijn, als je er een baby groeit in jouw buik, klinkt sporten niet altijd superaantrekkelijk. Daarom kunnen leuke trainingen, zoals touwtjespringen, de juiste keuze zijn.

Touwtjespringen is een geweldige training voor het hele lichaam. Het traint je benen, bilspieren en bekkenbodem, die tijdens de zwangerschap erg belangrijk zijn om te versterken. Het versterkt ook je bovenlichaam, inclusief je armen en rug, terwijl je aan een goede houding werkt, wat essentieel is naarmate je buik groeit.

Hier lees je hoe je veilig naar een fitte zwangerschap kunt springen.

 

Veiligheidstips voor touwtjespringen tijdens de zwangerschap

Is het veilig om touw te springen als je zwanger bent? Ja, op voorwaarde dat je verstandig en voorzichtig bent. Touwtjespringen is een goede vorm van cardio en helpt bij het creƫren van een goede balans en flexibiliteit van de spieren en gewrichten.

Als je dit soort training nog nooit eerder hebt gedaan is het aan te raden te wachten tot na je eerste trimester om het uit te proberen. Zelfs als je bekend bent met touwtjespringen. Begin langzaam, met net genoeg intensiteit, zodat je niet naar lucht snakt en kunt praten tijdens het touwtjespringen. Begin met een lopende beweging (de ene voet voor de andere terwijl je het touw gebruikt), omdat dit minder schokken veroorzaakt; het is meer als joggen maar dan met een touw.

Touwtjespringen is over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap, maar luister naar je lichaam. Je zwaartepunt verschuift naarmate de zwangerschap vordert, dus pas je activiteit en houding daarop aan. De kans op valpartijen wordt daardoor groter.Let op jouw manier van lopen, houding en evenwicht, zodat je jezelf geen pijn doet, en stop als je bloedingen, krampen of algemeen ongemak ervaart.

Als je je er niet veilig bij voelt dan kan je beter voor een andere oefening kiezen dan touwtje springen. Dit is niet geheel zonder risico en een keuze die je vooral zelf moet maken.

 

Touwtjespringen tijdens de zwangerschap

Je hebt niet veel nodig voor een springtouwtraining – alleen een stevig paar sneakers, een ondersteunende bh, een springtouw en een plat, effen oppervlak.

Als je een beginner bent, houd je armen dan in een hoek van 90 graden, met je ellebogen om je middel. Houd elke handgreep licht vast. Ontspan je nek en houd spanningen in je armen. Houd je voeten dicht bij elkaar, span je binnenste dijen en bilspieren aan. Concentreer je op het houden van jouw buikspieren en schouders over jouw heupen terwijl je springt.

Spring niet hoog! Je hoeft maar zo hoog te springen als het touw dik is, wat betekent dat je amper van de grond bent. Touwtje springen is cardio met weinig impact, wat betekent dat het gemakkelijk is voor je gewrichten.

Naarmate je geavanceerder wordt, kun je jouw snelheid verhogen. Ik hou ervan om een bepaald aantal minuten te gaan of een bepaald aantal sprongen te maken. Ik zet bijvoorbeeld 10 minuten op een klok en spring voor die tijd, of ik doe intervallen van 200 sprongen.

Voor de afwisseling kan je straddle-jumps proberen – dat wil zeggen springen met de voeten iets uit elkaar – om je op je buitenste en binnenste dijen te richten. Om je quads en hamstrings te trainen kies je voor skisprongen, waarbij je heen en weer springt met je voeten dicht bij elkaar. En voor het werk aan de binnenkant van de dijen, kies je hak-voorwaartse sprongen voor, waarbij je je hiel naar beneden tikt, tenen omhoog, terwijl je de voeten afwisselt. Maar pas op dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Je wilt voorkomen dat je valt nu je zwanger bent.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief