Is het veilig om tijdens de zwangerschap te voetballen?

Voetbal is een sport om een goede cardiotraining te krijgen, je beenspieren te versterken en je behendigheid te verfijnen. Het is wereldwijd de nummer 1 sport en veel vrouwen kijken en spelen graag regelmatig voetbal door lid te worden van voetbalclubs. Vrouwen krijgen tegenstrijdige adviezen of je moet blijven voetballen als ze eenmaal zwanger zijn. Sommige doktoren zeggen dat vrouwen kunnen blijven spelen, anderen raden het af.

Zwanger voetballen
 
Lichaamsbeweging wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap, maar voetbal is een van de sporten die tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden vanwege het risico op een klap in de buik.

Voetbal heeft een verhoogd risico op lichamelijk letsel, wat van invloed kan zijn op jouw zwangerschap.

Dus wat is het beste voor jou? Allereerst hangt een deel ervan af of je al voetbal hebt gespeeld voordat je zwanger werd. Als je nog nooit hebt gespeeld en niet het hectische tempo en de behendigheid hebt ervaren die vereist zijn, is zwangerschap waarschijnlijk niet het beste moment om te beginnen. Als je echter een ervaren voetballer bent en hier en daar een ontspannende wedstrijd wilt spelen, spreek dan met jouw arts of verloskundige.

Als je van jouw arts of verloskundige toestemming krijgt om te voetballen, volg dan deze eenvoudige tips om je en jouw baby te beschermen.

 

Oververhit niet

Voetbal wordt vaak gespeeld in de maanden met warm weer en tijdens de zwangerschap voelt je je warmer dan normaal, ongeacht het seizoen. Het is essentieel om niet oververhit te raken. Het verhogen van de lichaamstemperatuur boven 39 graden kan hyperthermie veroorzaken. Wanneer hyperthermie gedurende langere perioden optreedt tijdens het eerste trimester, hebben onderzoeken een verhoogd risico op neurale buisdefecten aangetoond, waaronder anencefalie en spina bifida. Hartafwijkingen en afwijkingen in de mondspleten zijn ook opgemerkt in onderzoeken die verband houden met hyperthermie tijdens de zwangerschap.

 

Blijf gehydrateerd

Je lichaam ondergaat zoveel veranderingen en verbruikt zoveel energie tijdens de zwangerschap, dus je moet het blijven voorzien van voldoende vloeistoffen om jezelf te onderhouden. Voor elke 15 minuten lichaamsbeweging moet je water drinken. Dit betekent dat je elke 15 minuten moet stoppen om het lichaam te rehydrateren. Tijdens het sporten kan het lichaam de waterreserves in een korte tijd uitputten. Door de inname van cafeïne en zout te verminderen, kan jouw lichaam vloeistoffen ook effectiever gebruiken.

 

Neem regelmatig een pauze

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende vroege zwangerschapstekenen en het kan zijn dat je niet het uithoudingsvermogen hebt dat je had voordat je zwanger werd. Geef de schuld aan stijgende progesteronspiegels in het eerste trimester. Vermoeidheid kan afnemen met jouw tweede trimester, maar kan later weer de kop opsteken. Als je al dat extra gewicht meeneemt, kun je in het derde trimester gemakkelijk moe worden.

 

Besteed aandacht aan jouw lichaam

Als je een atleet bent, ben je geconditioneerd en kun je waarschijnlijk meer fysieke activiteit weerstaan ​​dan een niet-atleet, maar het is belangrijk om op jouw lichaam te letten, of je nu een getrainde atleet bent of niet. Als je voelt dat jouw hartslag sneller gaat dan normaal of als je je duizelig of licht in het hoofd begint te voelen, verlaat dan het spel, drink wat water en ga zitten. Als je je ziek blijft voelen, zoek dan medische hulp.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief